Spänn fast er – nu smäller det

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Påskhelgen är startskottet för trav­säsongen.

Nu kommer vi överösas av fantastiska hästar och enorma segertider.

Spänn fast er – fartfesten börjar på ­fredag.

Det är samma ­visa varje år. De tvåbenta profilerna tränar, tränar och tränar sina kanonhästar för att starta dem lagom till påskhelgen. Banorna brukar vara som snabbast när den första lilla värmevågen kommer och det brukar ­vara lagom till helgen som nu står för dörren.

Förra året vann Lutfi Kolgjinis häst Dream With Me N.L. storloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad och han gjorde det på segertiden 1.10,1.

Obesegrad i Sverige

I år ska nya topphästar slåss i prinsens lopp, som är V75-7 på fredag. Sju av de tio startande hästarna gör årsdebut, vilket gör det svårtippat, men jag är otroligt svag för Daniel Redéns amerikanare Propulsion. Han har hittills aldrig förlorat i Sverige, men det ska sägas att Redén matchat sin häst smart och startat i lämpliga lopp. I år är det dags att ta upp kampen med de ­bästa och Solvalla­tränaren har höga tankar om sin häst. Skyhöga tankar.

I torsdags var femåringen på Solvalla och gick ett banjobb. Inte vilket jobb som helst. Redén körde 1.12,5 i 1 600 meter. Har sett film på jobbet och det såg väldigt lovande ut. Tränaren var lyrisk, fick ståpäls och menar att hästen är ett monster. Räcker det så?

I övrigt till fredagens extrainsatta V75-omgång:

Jag är väldigt spänd på att få se Poly­crates Face. Den hästen uppträde väldigt barnsligt som treåring och galopperade mycket men visade fantastisk kapacitet. Hoppas att han nu med rejäl vinterträning har mognat, både mentalt och fysiskt, det är en häst som jag tror väldigt mycket på – om han börjar sköta sig. Håller han ordning på sina ben på fredag tror jag att han vinner V75-4.

Värsta motståndaren? Han själv.

Favorit i Derbyt?

En annan häst som du ska hålla ögonen på lite extra under säsongen är Björn Goops talang M.T.Kingofthehill som startar i V75-2. Han hade ett bra fjolår, men jag tror ändå att han får sitt stora genombrott i år. Har Björn Goops träning gjort att han fått mer styrka i kroppen så att han orkar hålla ihop travet kan det bära långt.

Jag blir inte överraskad om han står som favorit i Derbyt senare i år.

Till sist: På lördag gör en annan häst från Daniel Redéns stall comeback. Det handlar om amerikanskan Wild Honey som för första gången ska tävla i Sverige. Hon kommer med enorma meriter och frågan är om hon kan ta upp kampen om vem som är drottning i stallet? Har man Wild Honey och Delicious U.S. i sina boxar har man all anledning att njuta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Spel