Formkusken jagar ny skräll på V75

Publicerad 2016-12-15

Rickard Svanstedt

Rickard Svanstedt, 28, håller toppform för dagen – både som tränare- och kusk.

På lördag jagar han en ny V75-seger tillsammans med Cagnes Sur Mer – som har tre segrar på fem starter just på lördagens V75-bana Åby.

– Hon trivs väldigt bra där, säger Rickard Svanstedt till Trav365.

28-årige proffstränaren från Axevalla, Rickard Svanstedt, går mot en riktigt stark avslutning på 2016.

I december har stallet startat tio gånger – det har slutat med tre segrar och 323 100 kronor i inkörda prispengar, mer än under hela fjolåret.

Så sent som i lördags vann han på V75 med Baron Gift – och när travets elitserie på lördag gästar Åby i Mölndal utanför Göteborg är siktet inställt på en ny V75-seger.

Den här gången är det 11 Cagnes Sur Mer (V75-5) det handlar om, och det fyraåriga stoet har bra statistik just på Åby – fem starter har resulterat i tre segrar.

”Alla bitar ramlat på plats”

– Nu börjar det reda ut sig, det känns som vi hamnat rätt på det nu, kommenterar Rickard Svanstedt sin stallform för Trav365.

Någon speciell anledning till den senaste tidens positiva resultat?

– Nej, det vet jag väl inte om det är något speciellt så där, men det känns som om vi har kommit rätt på det nu med allt från träning till foder, det känns som alla bitar har ramlat på plats. Nu är det bara att köra på, och hoppas det håller i sig.

Vad tror du om Cagnes Sur Mer på lördag?

– Hon har ju varit kapabel hela tiden, men varit lite strulig av sig. Hon höll ju på att kvala in till StoChampionatet tidigare i år och slutade trea i kvalet med jättegalopp. Nu har hon fungerat fint i tre raka starter och då tyckte jag det var läge att prova henne i lite tuffare lopp. Kapacitetmässigt är det inga problem, där är hon en V75-häst.

”Inte helt stabil ännu”

Hur ser du på uppgiften?

– Hon har varit ute i hårda lopp tidigare, men jag kommer nog ta det lugnare med henne nu, helst så vill jag köra i ryggar och sedan låta henne gå till slut, så får vi se vad hon kan och vart hon står mot dessa konkurrenter. Hon är stark hästen, men hon är bra på speed också och hon är ganska allround sådär. Men jag ligger lite lågt ändå.

Varför?

– Hon trivs på Åby och hon har gått bra där, men hon är ändå lite svårbedömd i och med att hon inte är så stabil ännu. Det känns som om hon är ett år yngre i huvudet än alla andra, även om hon är väldigt kapabel och kommer växa in i klassen.

Hon har tävlat sex raka starter barfota runt om, på lördag blir det skor. Vad tror du om det?

– Det är klart det blev ett lyft när vi plockade av skorna, men hon har gått bra med skor tidigare också och jag ser det inte som något jättehinder. Hon är så stark och rejäl i grunden och går bra ändå.

Några andra ändringar?

– Hon kommer att tävla med vanlig vagn och öppet huvudlag, hon har någon gång tidigare tävlat med jänkarvagn och helstängt huvudlag men hon blir lite för stark då, säger Rickard Svanstedt.   

Följ ämnen i artikeln