Örjan: ”Det var ett tungt beslut”

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Så gick tankarna hos stjärnkusken inför beslutet

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Stjärnkusken Örjan Kihlström har ett riktigt guldläge och var förstekusk på flera av Elitloppshästarna.

I programmet ”Sista sväng” berättar han om det tuffa beslutet när han valde Nuncio före fjolårets Elitloppsvinnare Magic Tonight.

–  Det var ett tungt beslut att ta, säger han.

Det har spekulerats i vem som ska köra Stefan ”Tarzan” Melanders stjärna Nuncio i Elitloppet.

Tarzan har tidigare berättat att han ville ha den amerikanske toppkusken John Campbell och att han även hade planer på att köra själv.

Men i söndags blev det klart: Örjan Kihlström kommer köra hästen för första gången.

I söndagens program ”Sista Sväng” berättar han om när han fick frågan av Tarzan.

– Han ställde en liten försiktig fråga tidigare i veckan, men vi var tvungna att köra loppet på Gävle först innan vi kunde bestämma något vidare. Det var faktiskt först idag som det blev klart att jag skulle köra Nuncio.

Programledaren Oskar Westberg konstaterar att Örjan är förstekusk på flera av Elitloppshästarna.

– Det var Magic Tonight som jag hade att välja emellan och det var inget lätt beslut. Men samtidigt, att få chansen att få köra en sådan häst som Nuncio är svårt att tacka nej till också.

”Jag hamnade i lite bryderier”

Under intervjun berättar Örjan hur tankarna gick när han valde och att beslutet blev till slut att köra Propulsion och Nuncio. Och att han därmed tackar nej till Magic Tonight som han vann Elitloppet med i fjol.

– Propulsion var den första hästen som jag hade klar för Elitloppet. Jag hade väl åtminstone gett ett halvt löfte till Daniel att jag skulle köra den. Sedan trodde jag att jag max skulle få en häst till men sedan blev det två till. Jag hamnade i lite bryderier och sedan förstår väl alla att det inte var något lätt beslut.

–  Det var ett tungt beslut att ta, absolut. Nu känns det faktiskt som om Magic är på gång. Men de problem som var i USA kan man inte vara helt säker på att han kommer tillbaks i samma form som han var i fjol. Han kändes jättefin på Gävle men man hoppas och tror att han ska komma tillbaks, men man kan inte vara helt säker på det förrän han blivit synad ordentligt.

”På väg uppåt”

Experten Anders Malmrot undrade om hans beslut grundades på att han lovat Daniel Redén att köra eller om det mer handlade mer om vinstchansen i Elitloppet med Propulsion kontra Magic Tonight.

– Propulsion är en väldigt spännande häst. Det känns som han är väldigt på väg uppåt. Det känns som en riktigt spännande häst.

– Han är lite osynad mot de här hästarna naturligtvis, men jag tror att han ska hävda sig bra mot de här hästarna.

På söndag blir det första gången som Örjan kör Nuncio. I hästens tidigare starter i Sverige är det alltid tränaren Stefan Melander som kört honom.

– Han är är väldigt komplett, hästen, och Tarzan har tagit det väldigt lugnt med hästen från start. De två sista gångerna har han visat att han är riktigt snabb från början också, utan att han har laddat för fullt. Hästen är väldigt komplett och verkar klara av det mesta.

Men vem han skulle välja att köra i en eventuell Elitloppsfinal ville han inte avslöja.

– Det är omöjligt att svara på nu. Vi får först se om vi kan ta oss till final med båda. Skulle båda kvala in och vara fina så får man ta beslut efter det.

”En unik sits”

Experten David Neves menar att Örjan har ett riktigt superläge inom svensk travsport nu där han får chansen att välja mellan de bästa hästarna och de bästa tränarna.

– I flera år var det Walmann och Hultman som det stod emellan. Han körde åt dem i första hand och sedan kanske det var någon annan. Nu har han ju kört mer och mer åt Melander de sista åren och Redén har flyttat fram sina positioner kraftigt och är en av landets hetaste tränare. Örjan har hamnat i en unik sits där han numera väljer mellan de här fyra tränarna och övriga tränare också. Det finns inte längre den där hederskodexen mot Walmann som det fanns förr.

– Ja, som igår valde han Magic Tonight istället för Nimbus C.D. Idag väljer han Nuncio före Magic Tonight, säger experten Anders Malmrot.

Se hela avsnittet av Sista Sväng HÄR. Länk till ATG Play.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!