Så många plus får hästarna i heat 1

TRAV

Elitloppet 2016.

Söndag den 29 maj.

Solvalla.

Förstapris: tre miljoner kronor.

Två försök med åtta hästar i vardera, de fyra främsta i vardera till final.

Försök 1, 1 609 meter auto

1) Oasis Bi

Hingst, åtta år

Kusk: Johnny Takter

Tränare: Stefan P Pettersson

Hemmabana: Mantorp

Inbjuden: 1 maj

Den internationellt bereste från det lilla östgötska stallet – han slutade trea i årets Prix d'Amerique och kommer från seger i Lotterian i Neapel över två heat samma dag. Kretsen har tackat nej till Elitloppet de två senaste åren, men hästen verkar nu vara hårdare.

2) Resolve

Hingst, fem år

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Åke Svanstedt

Hemmabana: USA

Inbjuden: 8 maj

Åke Svanstedt är tillbaka i Elitloppet och på Solvalla efter flytten till USA! Han är en av fältets största stjärnor. Resolve gav inte det bästa formintrycket när han svängde och bröt ner i den senaste starten på Meadowlands i New Jersey.

3) Propulsion

Hingst, fem år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Daniel Redén

Hemmabana: Solvalla

Inbjuden: 8 maj

Daniel Redéns och miljardären Bengt Ågerups lyxstall har fått tre inbjudningar till Elitloppet och kommer till start med två (Delicious U.S. blev skadad). Propulsion vann Finlands Elitloppet, Finlandia-Ajo, och såg ut att kunna konkurrera om en seger i Elitloppet.

4) Timoko

Hingst, nio år

Kusk: Björn Goop

Tränare: Richard Westerink

Hemmabana: Frankrike

Inbjuden: 15 mars

En av de största travprofilerna genom tiderna tillsammans med fältets bäste kusk, fick den första inbjudningen för andra året i rad. Veteranen gör sitt fjärde raka Elitloppet – han vann 2014 och var trea 2013, och nu är Timoko bättre än någonsin.

5) Mosaique Face

Hingst, sju år

Kusk: Lutfi Kolgjini

Tränare: Lutfi Kogjini

Hemmabana: Jägersro

”Musse” kanske inte ser så mycket ut för världen, men det är han. Andraplatsen i Elitloppet 2015 från dödens gör honom till en av de mest minnesvärda tvåorna genom tiderna. I höstas vann ”Luddes” egenuppfödde den stora Masters-finalen.

6) Volstead

Hingst, fem år

Kusk: Stefan Melander

Tränare: Stefan Melander

Hemmabana: Solvalla

Inbjuden: 21 maj

Duon Nuncio-Volstead är Stefan "Trazan" Melanders nya Scartlet Knight-Gigant Neo. Volstead kommer från en imponerande dödensseger i gulddivisonen på V75 i Gävle den här lördagen, där Nahar vann 2013 (seger i Elitloppet) och Mosaique Face i fjol (tvåa i Elitloppet).

7) Your Highness

Sto, sju år

Kusk: Franck Nivard

Tränare: Fabrice Souloy

Hemmabana: Frankrike

Inbjuden: 30 april

Världens bästa sto vann Olympiatravet och Copenhagen Cup. Sedan hon flyttades från Ulf Stenströmer till Fabrice Souloy ser hon spänstigare ut, i den franska regin har ers höghet tagit åtta segrar på nio starter och kommer med sju raka segrar nu.

8) Volitigeur de Myrt

Hingst, sju år

Kusk: Gabriele Gelormini

Tränare: Roberto Donati

Hemmabana: Frankrike

Inbjuden: 11 maj

En personlig favorit – en sagolikt vacker häst med en sympatisk tränare. Voltigeur de Myrt var tvåa i Prix d'Amerique i fjol och gör sitt andra raka Elitloppet. En både stark och snabb häst som också verkar ha utvecklat sin startsnabbhet det här året.

ARTIKELN HANDLAR OM