”Menhammar är totalt nerringda”

Publicerad 2016-09-05

Readly Express vann Svenskt Travderby.

Nu är Menhammar stuteri nerringda av folk som vill avla med stjärnhästen.

– Boken är full, säger hästens delägare Rolf Andersson till Trav365.

Inför årets tävlingssäsong betäckte Readly Express 110 ston.

För levande föl får man betala 55 000 kronor.

Lätt matematik visar att Readly Express tjänat uppåt sex miljoner kronor för sitt extraknäck.

Hästens ägare, Brave AB och Bry Byggnads AB, bestämde sig tidigt för att ta sin häst till avel – något som de kommer fortsätta med.

Efter stjärnhästens seger i Svenskt Travderby under söndagen är ”boken” av ston som ska betäckas av Readly Express full.

”Kommer bli något liknande”

– Menhammar stuteri är totalt nerringda om avel och boken är full, berättar hästens delägare Rolf Andersson till Trav365 och fortsätter:

– Det kommer bli något liknande det i fjol, men det sker i samråd mellan Johan Hellander och Timo Nurmos, bägge är fullständigt professionella på sitt område och då kan man inte som lekman komma in och leka.

Readly Express hade i fjol ett tävlingsuppehåll från 8 november till 4 juni, då han vintertränades och ägnade sig åt sitt extraknäck avel. Skulle det bli något liknande i år så innebär det att stjärnhästen inte är aktuell för Elitloppet, ett lopp där många vill se honom.

– Det får du ta med Timo Nurmos, det är något som jag varken kan eller ska lägga mig i, det jag vet är att boken för avel är full.

”Både fascinerad och förvånad”

Rolf Andersson tog i och med Readly Express seger i Svenskt Travderby under söndagen sitt livs största seger som hästägare.

– Jag kan säga så här, det var tur att det var jag och inte Readly Express som fick problem med ryggen för tio dagar sedan, för då hade vi inte haft något att fira, skrattar Rolf Andersson till Trav365 och fortsätter:

– Glädjen är total för familjen och kretsen kring hästen, som jobbat med honom och planerat för Svenskt Travderby egentligen enda sedan han vann svenskt Trav-Kriterium i fjol. I och med avelsverksamheten så ströks ju per automatik ett par andra större lopp för honom.

Rolf Andersson är inte sen att hylla Readly Express tränare Timo Nurmos.

– Jag är både fascinerad och förvånad över hur Timo Nurmos kan pricka formen och känna allting så han är på topp just den dagen i september månad, och han är speciellt matchad till det här med speciell träning, aktivitet och annat. Sedan har hästen också en pärla till hästskötare som heter Inga Perk, som har skött honom i princip hela tiden sedan han kom till Timo Nurmos.

”Fruktansvärt tryck”

Rolf Andersson förklarar att när Readly Express skar mållinjen som etta i Svenskt Travderby så var det inte bara glädje, utan också lättnad.

– Det har varit ett tryck, det kan jag tala om. Vi hade inte velat byta häst med någon annan, men mentalt har det varit ett fruktansvärt tryck i och med att alla säger att han bara ska vinna och allt annat än seger är ett fiasko. Men, han stod pall för alla förväntningar och nu är det kval till Europaderbyt på Solvalla den 28 september som gäller, med en final den 14 oktober på Vincennes, säger Rolf Andersson och avslutar:

– Det är stort, det är stort, det är inte så många som är lyckligt lottade att kunna vinna både Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Travderby och kunna debutera i aveln som fyraåring. Vi köper nya hästar för de pengar han springer in, så de går in i svensk travsport igen så vi håller igång det hela.

Följ ämnen i artikeln