Elitloppet kan bli familjefajt

Foto: Kanal 75
Patrik Fernlund
TRAV

Elitloppspulsen stiger för varje dag som går.

Nuncio och Propulsion ger mig rysningar.

Har du tänkt på att Elitloppet kan bli rena rama familjefajten i år?

Elitloppssnacket och spekulationerna har nått enorma höjder och det roligaste är surret med polarna innan. Tjafsa om vilka som är hetast – och vilka som är kalla. Jag älskar det.

Sedan går allt så fort, och efteråt blir det mest en tomhetskänsla. Flera månaders uppladdning för ett

finallopp som pågår i två minuter. Skrämmande, och fascinerande, på samma gång.

På söndag kan en ny Elitloppshäst presentera sig, för får vi se en imponerande vinnare i Copenhagen Cup kan jag garantera att den hästen får en plats i Elitloppet.

Jag är inte främmande för att Adrian Kolgjini kan sätta dit El Mago Pellini, som imponerade senast i Finland. Se framför dig hur Adrian vinner med El Mago Pellini nu på söndag, och att sedan pappa Lutfi fixar en Elitloppsplats med Mosaique Face.

Far och son Kolgjini i Elitloppet. Någon mer än jag som skulle gilla ett sådant

scenario? Krydda det med att far och son Svanstedt också kan vara med, vilket då innebär att Elitloppet blir en familjefajt. Coolt.

Svanstedt en härlig färgklick

Apropå Svanstedt kommer Åke till Elitloppshelgen. Han har med sig flera intressanta hästar, och mest spännande blir det att se Resolve.

Han var etta i mål i uttagningsloppet till Elitloppet på Meadowlands i USA men blev diskad för att ha sprungit innanför bangränsen. Där rök segern, men Åke behövde inte deppa speciellt länge. Markus Myron, Solvallas sportchef, stod beredd med en Elitloppsinbjudan direkt efteråt och det ska bli riktigt häftigt att se Åke i Elitloppet igen.

Hästen då? Nja. Visst, han är bra, men något extraordinärt måste till för att han ska duga mot de bästa på Solvalla. Han springer alldeles för snett i svängarna, och tappar fart på det.

Jag har noll feeling för att han är med och slåss om segern, tyvärr. Men en färgklick, helt klart.

Ingen kan besegra Nuncio

Till sist: Jag ska erkänna att jag inte varit helt belåten med Nuncio i årets starter. Han har vunnit, men det har liksom inte varit mer vilket bekymrat mig.

Men i onsdags tystade han mig. Rejält.

Stefan Melanders häst såg smått lysande ut, sprang rakare än tidigare och kraften Nuncio har i steget är unik.

Han är nu jättefavorit till segern i Elitloppet, och frågan är vem som ska stoppa honom. Propulsion kanske? Nu vet vi inte ens om Daniel Redén startar sin häst, men då Delicious U.S. är borta ur leken så blir jag mycket förvånad om han tackar nej. Han har sett ut som en ny häst i år med lättare skor på hovarna, och jag blir inte förvånad om han slåss om en topplacering.

Men besegrar Nuncio gör han inte.

Det gör ingen – i hela världen.

Veckans tips

1. 3 Rocky Hanover (V75-3, söndag)

Häftig spurt senast, given på min lapp.

2. 3 Takethem (V75-4, söndag)

Gudabenådad häst. Toppchans.

3. 4 Bolide de Bry (V75-6, söndag)

Läcker fransos. Jobbig att stå emot.

ARTIKELN HANDLAR OM