”Vi har mest respekt för Svanstedts häst”

Foto: Main Wise As efter den imponerande segern senast på Åby.
TRAV

2007 blev de kungar med Russel November.

2010 återkommer holländarna Langeweg med ännu en världshäst till Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.

– Jag blev imponerad av Svanstedts häst i försöken - men Main Wise As är mycket bra han också, säger Hugo Langeweg Sr inför torsdagens extrainsatta V75 på Åby.

V75 står faktiskt på menyn när Åbytravet på torsdag bjuder in till finaler i Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal.

Vid fyra tillfällen under 2010 kommer ATG att erbjuda Extra V75 andra dagar än lördagar - och först ut är alltså Åbytravet med omgången nu på torsdag. Tävlingarna kryddas dessutom med en jackpot där en ensam vinnare på V75 beräknas kunna ta hem 35 miljoner kronor.

Holländske Hugo Langeweg senior har lämnat över mycket av driften till sonen Hugo junior. Han är dock i hög grad fortfarande delaktig i verksamheten och träningen av hästarna.

Ett spöke

Senior medger att det är Åke Svanstedts uppvisning i försöksloppen med Select Yankee som spökar lite i det holländska lägret inför finalen.

– Det Svanstedts häst gjorde på Åby imponerade på oss och det är väl den vi har mest respekt för också. Men Main Wise As vann sitt lopp mycket lätt och det fanns även lite krafter sparade. Det är upp till experter och spelare att lösa det här på förhand. Jag kan bara säga att vi är mycket nöjda med vår häst och att vi tror på bra chans om allt är normalt på torsdag.

Överlägsen i försöket

Main Wise As visade att han var en av Europas bästa treåringar i fjol. Under 2009 vann den italienfödde hingsten bland annat Treåringseliten på Solvalla. I det italienska derbyt förlorade han emellertid som stor favorit men var heller inte till sin fördel den dagen.

Holländarnas häst bollade med motståndet i sitt försökslopp på Åby efter tidig ledning och imponerade stort.

– Han har haft problem med magen men är helt okej igen och börjar komma i form efter tre starter i år. Vi har inte tränat honom något hårdare efter försöksloppet men räknar med att han ska vara ännu lite förbättrad till på torsdag. Vi drar inga skor på torsdag utan han kommer att gå med fyra aluminiumskor, säger Hugo Langeweg Sr.

Fixar det mesta

Stallet håller Main Wise As mycket högt och menar att kapaciteten ligger ungefär i nivå med världsstjärnan Russel November som de vann Kungapokalen med 2007.

– Vem som är bäst får väl visa sig när karriärerna är över. Egenskaper som att de är starka och tuffa delar de i alla fall. Main Wise As är inte så snabb den första biten men kan precis som Russel November gå väldigt snabbt sista 600-700 meterna av loppen. Han har visat att han klarar många olika slags banor och distanser och har vunnit över 2800 meter och även över 1609 meter som på Solvalla i fjol. Det är en häst jag gillar.

Resan till Sverige tar normalt 14 timmar och inleds förmodligen vid 22-tiden tisdag kväll.

– Main Wise As har inga problem med resa och övernattning så det är jag inte orolig över. Han är som sagt tuff den här.

Mikael Wikner /Kanal 75