18-åringen: Jag flög som en jojo

TRAV

I torsdags var hon inblandad i en otäck olycka på Åbytravet.

Nu är Amanda Löfqwist, 18, tillbaka i sulkyn efter skenturen.

– Jag är mörbultad och har blåmärken överallt, men det kunde gått mycket värre, säger travlärlingen.

18-åriga Amanda Löfqwist går på Åbys travgymnasium och får ibland chansen att köra lopp. I torsdags deltog 18-åringen i ”Framtidens fynd" på Åbytravet tillsammans med flera andra lovande travlärlingar.

Löfqwist fick chansen att köra hästen Lovely Bore som på förhand var hårt anlitad av spelarna på V65-spelet. Men när Löfwist skulle vända upp med sin häst bakom bilen började hästen rusa och kusken tappade kontrollen över hästen. När ekipaget kom upp bakom startbilen tappade 18-åringen ena tömmen och hästen sprang rakt in på innerplan. Löfqwist flög ur sulkyn och blev liggandes på banan tills en ambulans kom till olycksplaten.

Kusken klagade på bröst- och ryggsmärtor och var vid medvetande när hon fördes med ambulans till sjukhus.

Inga allvarligare skador

På sjukhuset kunde läkarna konstatera att Löfqwist otroligt nog klarat sig helt utan svårare skador. Nu, fyra dagar efter olyckan, är 18-åringen tillbaka på gymnasiet och kör för första gången häst efter händelsen då Trav365 når henne.

– Jag sitter och kör nu och det går bra, det känns rätt så bra.

Vad var det som hände?

– När jag skulle vända upp mot bilen tog hästen tag i bettet och skenade med mig. Jag fick ingen kontroll på henne och hon tog ingen styrning. Det enda jag kunde göra var att köra upp mot bilen men precis när jag kom upp bakom bilen tappade jag ena tömmen och då tog hästen styrning och sprang rätt in i snön på innerplan. Jag flög som en jojo ur sulkyn men vägrade släppa taget om tömmen, det kanske jag skulle gjort i den situationen men det gjorde jag inte utan hängde med ett tag innan jag släppte. Hästen sket fullständigt i vad jag gjorde, hon tog inte styrning.

Hur mår du nu?

– Jag är mörbultad och har blåmärken överallt. Men jag har vilat upp mig över helgen och ätit smärtstillande. Man är seg och har ont i kroppen, men man måste ju ändå tillbaka. Det kunde ha varit värre. Snön kunde varit borta och det kunde gått värre. Jag hade ganska tur.

Blir man rädd?

– Jag är väl inte rädd, men det kommer sitta i bakhuvudet när jag ska ut till nästa lopp. Det är ingenting jag spärrar av, det kommer jag ha med mig i framtiden.

När kör du nästa lopp?

– Det vet jag inte, jag kör inte så många lopp. Mest skolhästar. Jag får väl se när de sätter upp mig, säger Amanda Löfqwist.