”Är ett fantastiskt skyltfönster...”

Publicerad 2015-06-03

I fjol besökte uppskattningsvis 50 000 personer Gärdet på nationaldagen.

6 juni är det dags för tredje upplagan av Nationaldagsgaloppen.

- Det är ett fantastiskt skyltfönster att visa upp vår sport i, säger stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg som rider i fem av lördagens sex löpningar.

Det har blivit en tradition att hästarna flyttar från Täby galopp till Gärdet på nationaldagen.

I år är det tredje året som det bjuds galopptävlingar mitt i centrala Stockholm.

Förutom sex galopplöpningar bjuds det även på ett par ponnylopp - och ingen nationaldagsgalopp utan den populära hattparaden.

12.30 invigningstalar landshövding Chris Heister och sedan bjuds publiken på ett späckat program fram tills 16.30. Bland annat kommer artisten Shirley Clamp att framföra nationalsången.

Per-Anders Gråberg gillar evenemanget på Gärdet och rider i fem av sex löpningar och är lite av nyckeljockey på V4-spelet.

– Jag tycker det är väldigt roligt med den uppslutning av folk det har varit den här dagen. Det är en väldigt positiv happening. Det är ett fantastiskt skyltfönster att visa upp vår sport i, säger Per-Anders Gråberg.

Utmaning för ryttarna

Att rida på Gärdet är även en utmaning för ryttarna.

– Banan är lite mer som en berg-och-dal-bana. Det är upp och ner och hästarna behöver mer hjälp än på en platt bana, det är även lite knixigare och snävare kurvor. Måste sitta och hålla dem mer balanserade, en utmaning. Men det är roligt och även mer fysiskt ansträngande. Men jag har varit med länge och är vältränad, säger 40-åringen som nästan ridit in 100 miljoner kronor i sin karriär.

– Nu hoppas vi det blir vackert väder så det kommer mycket publik. Vi är beroende av fint väder. Förra året var det uppskattningsvis 50 000 personer som kom och gick. Det är alltid roligare att rida inför storpublik än tomma läktare. På Gärdet kommer publiken dessutom jättenära och det är häftigt.

”Vill han kan han vinna”

Per-Anders Gråberg fick med sig en seger premiäråret på Gärdet men blev utan seger i fjol. Så här säger han om årets fem chanser:

– Flaming Glory (lopp 1) vann jag med senast, det var en maidenlöpning och han stod på tur att vinna. Det var mjuk bana då och 1 600 meter. Nu är det lite längre distans, 2 750 meter, och det är väl ett frågetecken. Han gillar i alla fall gräset.

– Vincero (V4-1) var en fin häst i fjol som treåring. Han mötte de bästa då men räckte inte riktigt och blev sedan såld. Han årsdebuterade okej över hinder som trea och jag tycker att han är en outsider.

– Party Cat (V4-2) gör alltid sitt men han är bäst på vinterbanor eller tunga banor. Det gick för fort för honom senast på Täby, han var okej men inte mer. Över 1 500 meter kan han få svårt att hänga med. Jag hade gärna sett att det varit längre.

– Dreams Cape (V4-3) är ofta okej men han vinner inte så ofta. Jag hoppas att han tänder till på ny bana. Han är lite oärlig och kan mer han visar. Vill han kan han vinna löpet.

V4-avslutningen är en arablöpning med 157 500 kronor i försapris.

– Gallab (V4-4) är en grundkapabel arab och vi startade här även förra året. Han tränar väldigt bra och är den enda av de skandinaviska hästarna som kan mäta sig med de två utländska gästerna Athlete del Sol och Gazel T. Att rida arabhästar är lite som skillnaden mellan varmblod och kallblod bland travarna, det går lite långsammare.

Lars-Ove Pettersson, Kanal75

Följ ämnen i artikeln