V75

”Går inte att jämföra med någon annan”

Hans R Strömberg i stor intervju om ”Piraten”: • Karriären • Största minnena • Nyckeln till framgången • Formen inför lördagen

Av: 

Eric Flygare

Hans R Strömberg och On Track Piraten.

Foto: MARIA HOLMÉN / LENA EMMOTH / TR BILD

TRAV

On Track Piraten är en av våra absolut bästa travhästar genom tiderna.

Under lördagen startar 13-åringen i Prins Daniels lopp och vinnaren belönas med en Elitloppsbiljett.

– Han tävlar mot de bästa och han är inte sämre nu än tidigare i karriären, säger Rättviktränaren Hans R Strömberg till Trav365.

Världens bästa dalahäst, 13-årige On Track Piraten, är en av våra mest folkkära travhästar genom tiderna. Under sin minst sagt gedigna tävlingskarriär har han hunnit med 182 starter, vilket resulterat i hela 47 segrar och över 19 miljoner i insprungna prispengar. Under hela sin karriär har han befunnit sig i regi Hans R Strömberg och det krävs ingen raketforskning för att räkna ut att ”Piraten” betyder extra mycket för den 68-åriga Rättvik-tränaren.

– Han går inte att jämföra med någon annan. Jag är väl i slutet av min karriär och att få ha en sån här häst som tävlat på toppnivå i tio år är rena drömmen. Jag har haft runt tio-femton hästar som mest i träning, en sån här häst har betytt enormt såklart, berättar Strömberg.

Största segern med Jos Veerbeck

On Track Piraten har deltagit i flera storlopp genom åren och han har bland annat varit trea i Norrbottens Stora Pris två gånger och vunnit Prix de Luxembourg. Hans största seger, sett till insprungna prispengar, var dock i Tysklands största lopp för fyraåringar, Grosser Preis Von Deutschland, som han vann 2012 med ingen mindre är Jos Veerbeck i sulkyn. En seger värd 100 000 euro.

– Det stämmer. Jag minns inte riktigt vad vi hade för förhoppningar inför loppet, men han hade visat fina takter och det är ett lopp man anmäler till på förhand som vi haft i sikte. Uppfödaren till ”Piraten” var tillsammans med Klaus Koch, jag tror det var därför det blev Tyskland.

– Vad jag minns från segern? Det var chockartat. En överväldigande och häftig seger. Jag hade dock inte möjlighet att fira så mycket eftersom jag skulle resa hem med hästen, men de flesta av delägarna var på plats och de festade nog på i hästägarrummet på banan tror jag, fortsätter Hans R Strömberg och skrattar.

On Track Piraten debuterade som treåring vilket innebär att han nu är inne på sin elfte tävlingssäsong. Trots detta säger tränaren själv att hästen är i full form och att han inte börjat slå av på takterna.

– Under fjolåret så vart han sjuk i april, han fick någon lungblödning och gick på behandling och blev inte frisk förrän i augusti så den säsongen blev lite misslyckad. Nu är han igång igen och känns jättebra och har gått bra i loppen. Han tävlar mot de bästa och han är inte sämre nu än tidigare i karriären. Senast var han jättefin.

”Aldrig upplevt något jämförbart”

On Track Piraten är, med sin unika karriär, en häst som de flesta hästägare och travtränare bara drömmer om. En stor del av nyckeln till framgången ligger enligt tränaren i exteriören.

– Han är perfekt exteriört och helt rättställd i sina ben. Han har inga som helst avvikelser vilket gör att han alltid håller ihop. Han sätter ner foten på rätt sätt. Det är skillnad om fötterna står ”tio i tre”, då blir det annorlunda, men han är verkligen helt korrekt exteriört. 

– Han har aldrig haft något längre uppehåll förutom ifjol och han är nästan aldrig behandlad i några leder. Jag har aldrig upplevt något jämförbart.

Att minnena med ”Piraten” är fina och många för Strömberg går inte att ta miste på. Att rangordna dessa är dock ingen enkel uppgift för tränaren.

– Det är svårt att säga och peka på något specifikt såklart. Han har vunnit SM-loppet två gånger, Müllers tre gånger, Midsommarloppet här på Rättvik tre gånger, det är mycket att komma ihåg. Jag minns när han vann E3-revanschen sent på hösten, han spurtade ner de andra på 1.12,9, då förstod jag att det verkligen var något extra. Det är ett häftigt minne, berättar Strömberg vidare. 

”Största man kan vara med om”

På lördag är det dags för Rättviks stolthet att göra sin 183:e start, denna gången i Prins Daniels lopp på Gävletravet. Vinnaren belönas med 400 000 kronor och en direktplats till Elitloppet.

Hur är känslan inför starten?

– Den är bra bortsett från spåret. Det drar ner förhoppningarna. Formen är det inga fel på annars. Jag har kört honom i dag och allt verkade bra. Spår åtta är tufft, det går inte räkna med vinst då. Det måste bli tokkörning i loppet där någon drar sönder fältet och man kan komma till slut, men normalt är man chanslös. Men som sagt, formen är jättebra och han kommer gå med samma utrusning som senast, barfota om bara banan är fin.

Han har deltagit i Elitloppet två gånger tidigare och han har slutat femma i försöket bägge gångerna. Om vi leker med tanken att han antingen vinner på lördag eller att han skulle få en inbjudan till årets Elitlopp, vad skulle det innebära för dig?

– Det skulle betyda en hel del naturligtvis. Att ha med en häst i Elitloppet är det största man kan vara med om i Sverige. Om han skulle vara så bra att han kvalar in till loppet, som 13-åring, det hade varit enormt.

Slutligen: Det debatteras flitigt i trav-Sverige gällande om det ska vara tillåtet att köra barfota eller använda jänkarvagn på unghästar. On Track Piraten tävlar som 13-åring och gick barfota för första gången i karriären i Kriteriet som treåring. Vart står du i den här frågan?

– Som treåring skodde jag om honom inför varje start och det var aldrig någon tanke att köra honom barfota. Sen testade vi det i Kriteriet, jag vet inte varför, men det funkade inte. Han har tävlat bra barfota sen, men har inte världens bästa fötter och har trampat igenom nån gång. Jag tycker det är upp till varje tränare att bedöma utifrån varje enskild individ. Personligen tycker jag inte om att köra barfota för tidigt med hästarna, men jag tycker det ska vara upp till tränaren att avgöra. 

On Track Piraten startar i V75–6 under lördagen i H.K.H. Prins Daniels lopp. Loppet avgörs över distansen 1 609 meter autostart och han startar från spår åtta med Emilia Leo i sulkyn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jackpott 61 miljoner: ”Här tar vi betalt!”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar

Elitloppet