Var toppfin senast – hästen spikas på V86

Nicklassons tipsettor, skrällar och motbud till V86 på Momarken och Solvalla, onsdagen den 3 mars

Dixie Brick och Jorma Kontio spikas på V86.
Dixie Brick och Jorma Kontio spikas på V86.

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på Momarken och Solvalla, den 3 mars.

Sportbladets expert Per Nicklasson tippar omgången.

Via ett samarbete mellan Sportbladet och Travklubben.se kan du ta rygg på Sportbladets experters V86-system på ATG Tillsammans. Följ länkarna nedan.

Spelstopp 20.30

TV12 20.00

ATG Live 18.00


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V86. [Extern länk]


V86–1


Loppet

Spontan reaktion när vi såg startlistan till den här V86-omgången: Äh nej, den här dumheten igen – att saxa V86 med en utländsk bana. Den stora majoriteten av oss som ska spela känner ju inte igen hästarna i Norge. Fattar inte ATG det?! Men vi gör så gott vi kan, för att ta reda på så mycket vi hinner. Men det snällaste av ATG vore ju att gratis lägga ut tipsen till de norska loppen i regi exempelvis norska tidningen Trav og Galopp.


Tipsettan

Problemet för oss (och nu talar vi verkligen bara för oss själva) är egentligen inte att vi inte känner igen de norska hästarna (i alla fall inte i lite högre klasser), problemet är att vi inte följer dom kontinuerligt (varför skulle vi? Dygnet har trots allt bara 24 timmar). Harley D.E. hade en väldigt bra period i bland annat Sverige i fjol. Totalt blev det åtta segrar på 21 starter. Han har inte varit lika vass som då på slutet. Men är tillräckligt bra för att räknas tidigt i ett sådant här sällskap.


Motbuden

Admiral Knick var ute i samma lopp som Harley D.E. senast i dimman på Bjerke. I något av skede av loppet tog han sig fram i dödens för att sedan få se sig rundad av Harley D.E. på sista långsidan. Han slog dock aldrig av på takten helt. Med en vilsam resa – kanske spets? – bör han ha bra chans att segerstrida på allvar.


Skrällbudet

Kan Etosha Boko tända till om han får en snäll ryggresa – spets och släpp? I grund och botten är han ju en mycket fin travare.


Spetsbudet

Etosha Boko och Kamperhaugs Dina är de startsnabbaste hästarna men både borde vara ute efter ryggresa. Läge för Admiral Knick att överta?

Vår rankning

6 Harley D.E.

4 Admiral Knick

1 Bestbyarsenal

5 Orlando Classic

2 Etosha Boko

9 Revenue Lavec

8 Kamperhaugs Dina

7 Massive Speed

3 Falcon Dragon

V86–2


Loppet

Fint lopp trots få deltagare och den uppenbara risken för en favoritseger.


Tipsettan

Kanske slösar vi onödigt med streck genom att gardera Mellby Illusion, månne är det så enkelt som att han tar ledningen och dirigerar hela vägen? Men vi är ju svaga för fina hästar, och det finns ett par sådana att gardera det här loppet med, fast man kanske borde läsa loppet, inse hur förmodligen blir kört och spela därefter. Vilket skulle innebära spik på Mellby Illusion. Galoppen senast tror vi var ett olycksfall i arbetet.


Motbuden

Fire n’Fury är en häst vi föll för tidigt i fjol och sedan gillade hela vägen fram till säsongsbokslut. Förutom att han var bra redan i fjol anar vi också utveckling i honom. Man kan inte begära att han ska vinna årsdebuten, men vi tycker att det vore surt att spricka på Fire n’Fury med tanke på de höga tankar vi har om honom. Axel Ruda kommer med formen på topp. Eller är det bara hög nivå och fortsatt utveckling? Fin är han hurs som helst. Det är hårdare emot nu än senast, men intrycket då han senast stegade undan till lätt seger efter dödens-resa, det var läckert.


Skrällbudet

Southwind Hillrazr kommer från USA utan vidare meriter. När han nu gör såväl Sverigedebut som årsdebut mot hästar med bevisad form, tycker vi inte att han är mer än ett skrällbud som det oskrivna kort han är.


Spetsbudet

Förutom senast, då hon hade bakspår, har Finland forsat till ledningen och släppt varje gång på slutet. Så det blir väl samma taktik nu, och då är det nära till hands att tro att Mellby Illusion får överta.


! Statistikvinnaren

Mellby Illusion

Vår rankning

4 Mellby Illusion

5 Fire n’Fury

6 Axel Ruda

3 Finland

7 Southwind Hillrazr

1 Jumanji Love

2 T.Midi

8 Fanthagiro Brick

V86–3


Loppet

Rätt så bra kallblodslopp där vi har förhoppningar om favoritfall.


Tipsettan

Reime Kongen har verkligen hittat in på vinnarspåret. Slog flera av de här motståndarna som storfavorit senast. Vi vill ändå gärna tro (eftersom han förmodligen blir så hårt betrodd) att spåret kan ställa till det för honom. Så mycket bättre än konkurrenterna bör han inte vara att han ”bara vinner” oavsett position.


Motbuden

Komnes Bork var stark från dödens senast, dock i enklare gäng. Alsaker Pumbaa har varit jämn och fornstark hela vintern. Vi har nöjt oss med fem streck, och är ganska nöjda med det – det är inte helt och hållet påtvingat – men det kan bli skräll här.


Skrällbudet

Sundby Söss såg fin ut som fastlåst senast.


Spetsbudet

Eikmann är snabb ut. Fast senast, småsugen på att prova i ledningen den här gången?

Vår rankning

8 Reime Kongen

5 Komnes Bork

6 Alsaker Pumbaa

3 Sundby Söss

4 Eikmann

10 Tyri Loke

2 Best Ruggen

1 Alm Nagano

7 Möller Tor

9 Mjölner Spik

12 Mine

11 Vetle Petter

V86–4


Loppet

Lärlingslopp, det är i alla fall vad vi kallar det, som är rätt så öppet. Vi tror inte att alla har vettig chans, men vi är lite tveksamma till de vi har främst i ranken.


Tipsettan

Made of Stars är en stark och rejäl häst som svarade för ett par fina insatser på senhösten i fjol. Har fått en liten paus efter senaste starten och är därför lite svårbedömd. Men distansen är till hans fördel och motståndet känns överkomligt.


Motbuden

Moncler Bo var inte som allra bäst senast. Skulle ha fått en möjlighet att bevisa om det var en tillfällighet förra söndagen i Örebro, men då ställdes tävlingarna in. Svårt att spekulera i, men kanske är det rentav ett plus att Moncler Bo fått ett lite längre uppehåll än det var tänkt. Vanja skulle också ha varit med den där söndagen i Örebro. För hennes del hade det loppet varit välkommet då hon varit skadad efter senaste starten. I form är hon en stark häst.


Skrällbudet

Vi vill inte släppa taget om Direct Track.


Spetsbudet

Lutar väl lite åt att Moncler Bo ska få överta tidigt? Det är lång distans, vill han släppa till någon? Nja, det ska vara en bra häst i så fall. Finns den här?


! Statistikvinnaren

Moncler Bo.

Vår rankning

6 Made of Stars

5 Moncler Bo

2 Vanja

8 Xanthis Daiquiri

7 Direct Track

11 Gassin Am

3 My First Offspring

10 Jalna Boko

1 Enderbest

9 Callum

4 Day of Love


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V86. [Extern länk]


V86–5


Loppet

Småtrevligt lopp där vi länge var i valet och kvalet – gardera eller inte?


Tipsettan

Det finns ett par anledningar till att vilja gardera Cash D.E. 1) Han har vilat ett par månader. 2) Han kan få svårt att hålla ledningen. Men vi spikar ändå. Hoppas att kusken kan hitta ut tidigt. Sedan är två månaders vila inte så mycket för en häst som avslutade fjolåret i form. Cash D.E. ser ut att vara en häst som gör jobbet, och inte så mycket mer. Men han gör det väldigt väl, vilket sju segrar på nio starter i fjol är bevis för.


Motbuden

Vi streckar sju hästar på chanssystemet. The Baron är snabb ut om han laddas och skulle han antingen hitta ner i bra position eller komma hela vägen till ledningen bör han sluta långt framme.


Skrällbudet

Thai Swagger har visat form på slutet. Vid överpace?


Spetsbudet

Svårt för oss att räkna ut. Nr 8 är i alla fall snabb ut.

Vår rankning

1 Cash D.E.

8 The Baron

2 Gone Dancing

5 Chuck Yeager

11 Thai Swagger

4 Stand By Me Ås

6 Orlando Fortis

12 Estirado

9 Starlight Morning

3 Color Blind

7 D.H.H.Caviar Hall

10 Victor’s Voice

V86–6


Loppet

Sprinterlopp för ston.


Tipsettan

Dixie Brick var toppfin senast. Vi har skrivit det förr: Det är inte enkelt, tvärtom, att ta in ett tillägg över sprinterdistans. Men med så här få hästar i fältet ser det oerhört bra ut för Dixi Brick. Om vi var kusk bakom Hossiana Boko skulle vi göra allt för att bråka så mycket som det bara går med Dixie Brick den första biten – och så länge det går, på något sätt försöka låsa fast Dixie Brick. Men förr eller senare lär det lösa sig för Dixie Brick, och som hon såg ut senast, förutsatt att hon är lika fin igen, blir det åka av när Jorma Kontio lossar bössan.


Motbuden

Om tilläggshästarna på något sätt skulle ”glömma” att köra i tid håller vi det inte för otroligt att Otillia Fri kan hålla undan från ledningen, likt hon gjorde vid V75-seger för tre starter sedan. Hossiana Boko var lite stinglös senast, men det kan ha varit banan som ställde till det. Gången före gick hon bra som tvåa bakom Dixie Brick och vid full form kan Hossiana Boko vara den främsta utmanaren om segern här. Stefan Melanders stall selar ut fyra hästar, och alla får ses som luringar i varierande grad.


Skrällbudet

Om Digital Download tål täta starter kan hon bli att räkna med, hon visade fin form vid andraplats på Solvalla i fredags och får nu proffskusk i sulkyn.


Spetsbudet

Sashay Kemp är naturligt startsnabb, men ovan vid voltstart. Trampar hon iväg kan hon eventuellt ta sig förbi Ottilia Fri. Men det är den senare som är vår spetsfavorit. Sideslip lär också öppna bra från sitt springspår.


! Statistikvinnaren

Dixie Brick.

Vår rankning

7 Dixie Brick

1 Ottilia Fri

8 Hossiana Boko

2 Sashay Kemp

3 Digital Donwload

4 Caiprinrinha Razz

5 Digital Litteracy

6 Sideslip

V86–7


Loppet

Rankningmässigt hamnar alla ganska så mitt på skalan – det finns ingen långt till vänster och ingen långt till höger.


Tipsettan

Högst upp i ranken sätter vi tre hästar som möttes senast. Always On Time vann från ledningen då, Patent Leather höll bra från dödens och Pebbe Simoni avslutade finfint efter att ha fått backa sig loss vid upploppets början. Nu får spåren avgöra ranken sinsemellan dessa tre. Tipset alltså till Patent Leather. Näst senast vann han enkelt efter en fin ryggresa. Kanske kan han nå ledningen här, men det är alltså ingen position som han är beroende av.


Motbuden

Always On Time vann alltså från ledningen senast Skulle han nå dit igen är det åter bra segerchans, men vi misstänker att det blir krångligare att nå dit nu. Fjortonårige (!) Pebbe Simoni visar toppform. Med bra ryggresa i hårt tempo blir han väldigt farlig. Kick Off Classic och Classichap är två mycket bra hästar som dock båda har vilat (den senare betydligt längre än den förre) och därför är aningen svårbedömda den här gången – är dom preparerade för bra insatser direkt?


Skrällbudet

The Last Ticket har en väldigt vacker rad, men resultaten har uppnåtts i rätt så enkla gäng och i det här hårdare sällskapet, från dåligt spår därtill, ser vi honom bara som ett, om inte skrällbud så rysarbud.


Spetsbudet

Flera som kan öppna riktigt bra. Vi känner inte att vi har tillräckligt torrt på fötterna för att våga utse någon spetsfavorit. Bättre att kapitulera än att lura någon genom att försöka ge sken av att tro sig veta.

Vår rankning

3 Patent Leather

6 Always on Time

7 Pebbe Simoni

1 Kick Off Classic

4 Classichap

8 The Last Ticket

2 Ramona’s Fighter

5 Montdore

V86–8


Loppet

Ytterligare ett lopp i V86-omgången där intresset för att delta har varit svalt. Lite tråkigt med så många ofyllda lopp i en och samma V86-omgång.


Tipsettan

Om Chapuy får bestämma en bit ger vi honom goda möjligheter att hålla undan tilll seger. Om han får tryck längs vägen kan det bli långt till mål, även om vi inte tror att Chapuy är så missgynnad av medeldistans som statistiken antyder.


Motbuden

Digital Class är beundransvärd som tål att starta på utan pauser men ändå vara i form hela tiden. Det är ett tag sedan hon vann, men det är mest tillfälligheter och vi tror att hon är kapabel att kunna slå till närsomhelst igen. Det här är en passande uppgift. Everest Sisu återkommer efter vinteruppehåll – har vilat från tävling u drygt tre månader. Eftersom han gick till paus i bra kondition tror vi att han återkommer i bra kondition. Det är inte alls omöjligt att den här tuffingen är redo för stordåd direkt.


Skrällbudet

Jaques Noir var svag senast men det talas ju om honom som en halshäst och det kan ha varit så att det var vädret som ställde till det för honom då. Man får leva med att han är ojämn, men högstanivån är hög och sådana här gånger, då han förmodligen blir bortglömd, är egentligen de gånger han är som mest intressant.


Spetsbudet

Chapuy.


! Statistikvinnaren

Everest Sisu.

Vår rankning

2 Chapuy

3 Digital Class

9 Everest Sisu

8 Jaques Noir

4 Betting Rebel

1 BWT Echo

7 Surf’n Turf

6 Residual Thrust


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V86. [Extern länk]


Per Nicklassons V86-tips

Bästa spelet

Vi spelar lite vinnare och mer plats på startsnabba 4 Eikmann i V86-3.

Spiken

Cash (V86-5) och Dixie Brick (V86-6) blir våra spikar i omgången. Vad ska man säga om det? Tja, det är ju så att vi inte tycker att de är varken de bästa eller de sämsta spikarna vi på förhand kommit dragandes med.

Luringen

Tuffingen Fire n’Fury (V86-2) är nog tillräckligt bra direkt, om upplägget blir offensivt vill säga.

Tänk på att …

Vanja (V64-4) var struken för hälta inför en tilltänkt start den 18 december. Skulle jag gjort en start i Örebro den 21 februari, men ströks då för banförhållande (tävlingsdagen ställdes sedermera in). Hon är obesegrad efter två starter på lång distans men nu måste vi ändå varna för att det kan saknas ett lopp i kroppen.

Chapuy (V86-8) har oerhört dålig statistik över medeldistans – på 25 starter har det blivit blott en (!) seger. Vi tycker nog allt att den statistiken är rätt så missvisande, så dålig är Chapuy inte på medeldistans. Tittar man bakåt hittar man fina insatser.

Tränarligan, Solvalla

1) Timo Nurmos, 19 segrar

2) Claes Sjöström, 5

3) Mattias Djuse, 4

4) Per Lennartsson, 4

5) Jörgen Westholm, 3

Stora systemet

Avd 1: 6–4–1 (5–2)

Avd 2: 4–5–6 (3–7)

Avd 3: 8–5–6–3–4 (10–2)

Avd 4: 6–5–2–8–7–11 (3–10)

Avd 5: 1 Cash D.E. (8–2)

Avd 6: 7 Dixie Brick (1–8)

Avd 7: 3–6–7–1–4  (8–2)

Avd 8: 2–3–9–8 (4–1)

5 400 rader/1 350 kr

Lilla systemet

Avd 1: 6–4–1 (5–2)

Avd 2: 4–5–6 (3–7)

Avd 3: 8–5–6–3–4 (10–2)

Avd 4: 6–5–2 (8–7)

Avd 5: 1 Cash D.E. (8–2)

Avd 6: 7 Dixie Brick (1–8)

Avd 7: 3–6–7 (1–4)

Avd 8: 2–3 (9–8)

810 rader/202,50 kr

Chanssystemet

Avd 1: 6–4–1 (5–2)

Avd 2: 4–5–6 (3–7)

Avd 3: 8–5–6–3–4 (10–2)

Avd 4: 6–5–2 (8–7)

Avd 5: 1–8–2–5–11–4–6 (12–9)

Avd 6: 7–1 (8–2)

Avd 7: 3 Patent Leather (6–7)

Avd 8: 2 Chapuy (3–9)

1 890 rader/447,50 kr

DD-systemet

DD-1: 3–6–7

DD-2: 2–3

V5-loppen, Solvalla

V5-1: 7 Raya, 5 Chiffchaff, 3 Destiny Laughed. 

Outs: 1 Riptide Bay.

V5-2: 8 General Manager. 1 Cinzano Fornltine, 7 Hoonigan. 

Outs: 4 Valentino Face.

V5-3: 1 Lacille Boko, 2 Silverado Wania, 6 Celine. 

Outs: 5 Valrhona Wibb.

V5-4: 9 Breeze, 2 Opal Sjöhammar, 3 Lyckans Loes. 

Outs: 4 Imperatore Doc.

V5-5: 1 Chenille, 2 Digital Carpet, 5 Love Affair. 

Outs: 6 Xanthis Fantasy.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på V86. [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN