V75

Olle Alséns lugnande besked: ”Allt normalt”

V75-vinnaren M.T.Insider kämpade för sitt liv – tränarens glädjehälsning: ”Positiva rapporter”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Startkatapulten och dubble V75-vinnaren M.T.Insider skulle ha årsdebuterat på V75.

I stället insjuknade den elvaårige hingsten och har under flera dagar fått kämpa för sitt liv.

Nu kommer glädjande besked från tränaren.

”Vid senaste undersökningen var allt normalt och han har fått börja äta i små mängder”, säger tränaren Olle Alsén i ett meddelande på sin Facebooksida.

M.T.Insider har charmat den svenska travpubliken sedan 2013 och skulle som elvaåring egentligen ha gjort sin årsdebut under torsdagens V75-tävlingar från Gävletravet.

Den elvaårige hingsten har vunnit på V75 vid två tillfällen och på sina 101 starter segrat i 19 av dessa – och tjänat 1,7 miljoner.

Men allra mest känd har han blivit för sin exceptionella startsnabbhet.

Den enorma explosiviteten har han bland annat visat i Solvallas Speedrace” där han vunnit två år i rad (2018, 2019) över distansen 640 meter med bilstart.

Inför torsdagens extra V75-omgång från hemmabanan Gävle skulle han ha avverkat sin årsdebut.

”Svävade mellan liv och död”

Men under söndagen insjuknade han hastigt hemma på gården hos sin ständige följeslagare Olle Alsén, något som Travronden rapporterat om.

– Han har haft problem med magen och drabbades nu av enorma smärtor. Vi försökte motionera honom men det här var något helt annat än tidigare och till sist blev han så dålig att vi kontaktade min veterinär som finns ett par mil bort. På vägen dit var han knappt kontaktbar och då svävade han mellan liv och död, sa den 45-årige proffstränaren till Trav365.

”Svag och med smärtor”

På Ultuna blev M.T.Insider väl omhändertagen och de kunde konstatera att tarmen hade hakat upp sig mellan mjälten och njuren.

– När han väl kom dit kände jag att jag gjort allt jag kunnat. De var tydliga att de inte ville att vi skulle ringa hela tiden utan att de själva skulle höra av sig om något förvärrades. Under måndagen, på eftermiddagen, hörde de av sig och sa att det var relativt stabilt och att det inte blivit värre. Veterinären förklarade att hästen fortfarande var väldigt svag och jag insåg att han fortfarande hade smärtor.

M.T.Insider
M.T.Insider

”Lurat döden tidigare: ”Får en del ”flashbacks””

För sex år sedan insjuknade M.T.Insider i tarmvred och var ytterst nära att få sätta livet till.

Men han lurade döden då och går nu ytterligare en kamp mot sjukdomen.

– Det är klart jag får en del ”flashbacks” av den tiden då han blev jättesjuk, men jag är ändå optimistisk av mig. Det kanske blir ett bakslag av att känna så men det är så jag är. Jag måste tro att han klarar detta. Den gången (2015) blev han akut opererad och det har inte behövts ännu så jag hoppas att det var värre då, peppar, peppar. Men han har ju haft problem med magen förr och nu igen.

Du har genom åren blivit starkt förknippad med M.T.Insider. Vad betyder han för dig?

– Alla som haft både hund och katt och även häst kan relatera till hur det känns när de blir så här sjuka. Jag tänker hela tiden att det här fixar vi men det är klart man oroar sig.

Under tisdagen är läget fortfarande mycket ovisst för Olle Alséns stjärna.

– Jag måste tyvärr säga att jag inte vet så jättemycket mer då jag inte hört något från kliniken i dag. Vi vet otroligt lite men de har inte hört av sig och sagt att han blivit sämre. Läget ska vara stabilt och han är inte buköppnad. Jag hoppas naturligtvis han snart mår bättre. Det är ett stort ägargäng (Stall Charles Boko) på 100 personer och en massa journalister som vill få svar, men just nu kan jag inte säga mer tyvärr.

Positiva nyheter: ”Allt åter normalt”

Men under onsdagsmorgonen kom svaren från kliniken och det var mycket goda nyheter som Olle Alsén kunde kommunicera via sin Facebooksida.

”Positiva rapporter om Insider. Vid senaste undersökningen var allt åter normalt. Fått börja äta i små mängder och förhoppningsvis får vi hämta hem honom inom de närmaste dagarna”, skrev han.

M.T.Insider mår bättre vilket tränaren Olle Alsén berättade under onsdagsmorgonen.
Publisert:

LÄS VIDARE

V75-vinnaren kämpar för sitt liv: ”Håller tummarna”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar