Stjärnhästarna lämnar Bergh: ”Det är tufft”

Samarbetet med storägaren avbryts

Uppdaterad 2022-01-13 | Publicerad 2022-01-04

Fifty Cent Piece är en av hästarna som lämnar Robert Bergh.

Hail Mary lämnade Robert Bergh för Daniel Redén.

Nu kommer nästa massflykt: Mellby Gård flyttar två hästar och samarbetet med storägaren SRF Stable med Lennart Ågren i spetsen avbryts.

Nu lämnar stjärnhästar som Rome Pays Off och Fifty Cent Piece.

– Det är klart det är tufft, säger Robert Bergh till Expressen.

2020 vann Robert Bergh Svenskt Travderby med Hail Mary. I mitten på december kom beskedet att ägarna valde att flytta hästen – från Robert Bergh till Daniel Redén.

– Det här året har gått betydligt sämre än vad vi förväntade oss, jag känner att det behövs en förändring, sa Stall Marys Mehdi Yazdanpanah till Trav365.

– Bland det tyngre man kan uppleva givetvis i sitt liv, sa Robert Bergh.

Nu kommer nästa stjärnsmäll för Robert Bergh.

Tappar sex hästar

Samarbetet med storhästägarna SRF Stable är avbrutet, något som Expressen rapporterat om.

Nu försvinner Rome Pays Off, som slutade tvåa i Sprintermästaren och Kungapokalen 2021. Försvinner gör även Breeders’ Crown-vinnaren Fifty Cent Piece. Totalt lämnar fem hästar plus att Matchpoint Pellini ska säljas. Samtliga hästar går till träning hos Daniel Wäjersten.

Till Expressen berättar Robert Bergh att det var hans eget beslut att avbryta samarbetet med SRF Stable, där Lennart Ågren är den starke mannen.

– Jag fick en alldeles för vag förklaring. Skulle det vara sanningen kan man ändå inte fortsätta jobba tillsammans. Man måste ha mer respekt för varandra för att det ska bli bra i framtiden. Man får se vad framtiden säger. Utåt ser det ju ut som att jag gjort något fel. Men jag vill stanna där, säger Robert Bergh till tidningen.

Även Mellby Gård har valt att avbryta samarbetet med hästarna Mellby Ironman och Mellby Joker.

– Varför dessa har flyttats vet jag faktiskt inte. Det är konstigt att det händer samtidigt som Ågren lämnar stallet, säger Bergh till Travronden.

”Det är inte bara pengar”

Stjärntränaren medger att han går igenom en tuff tid.

– Det är klart att det är tufft. De runt SRF har varit fantastiskt bra. Det har fungerat väldigt bra. Det finns inget mer än det som jag fick framför mig nu som varit problemet. Det här året blir tufft att göra något bra utav, men som tur är kan man ta sig fram med kunskap också. Det är inte bara pengar. Kunskap kan också vara med och styra.

Robert Bergh tappar bland andra Fifty Cent Piece – här vid segern i StoSprintern (2021).

Lennart Ågren: ”Lägger sig i”

För Travronden berättar storhästägaren Lennart Ågren om flytten från Robert Bergh och det oliktänkande som påverkat samarbetet.

– Det kanske är så att Robert Bergh inte är van att ha hästägare av vår typ, som lägger sig lite mera i matchningen av hästarna och så. Sedan stämmer personkemin olika och i det här fallet kanske inte den heller är den bästa, berättar Ågren och fortsätter:

– Robert Bergh är en väldigt duktig travtränare och jag stänger inga dörrar inför framtiden. Just nu är det dock så här, fortsätter Ågren, som för dagen flyttat tre av hästarna från Bergh till Daniel Wäjersten.

Stall Bergh slutade tvåa på topplistan 2021 över vinstrikaste stallen och sprang in 33,9 miljoner kronor. Etta på listan är Stall Zet och Daniel Redén.

Trav365 söker Robert Bergh.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln