Trav

Hans-Owe Sundberg går i pension: ”Perfekt slut”

Hans-Owe Sundberg påbörjar på onsdag sitt nya liv som glad pensionär och bjuder på en tillbakablick: ”Det gick rysningar genom hela kroppen”

Av: 

Micke Korhonen

Hans-Owe Sundberg slutar sin tränarkarriär på topp. Nu väntar pension för travikonen.
Hans-Owe Sundberg slutar sin tränarkarriär på topp. Nu väntar pension för travikonen.

TRAV

Hans-Owe Sundberg har varit travet trogen sedan barnsben men på onsdag inleds pensionärslivet.

I karriärens absolut sista start vann hans stjärnhäst Selected News storloppet Solvalla Grand Prix.

– Jag kunde inte ha önskat mig ett mer perfekt slut men nu är tiden inne för mig, säger Hans-Owe till Trav365.

En epok går i graven. 57 år i travets tjänst. Tisdagen den 30 november åker Hans-Owe Sundberg till jobbet för sista gången, dagen därpå väntar ett liv som pensionär. Trav365 fick ett samtal med den 71-årige gentlemannen i samband med livets näst sista arbetsdag.

– I dag har jag jobbat på som vanligt. Det är visserligen inte mycket hästar kvar men jag har sladdat och rivit banan då det varit kallt, och så har vi en träningsrunda kvar. En dag som denna behöver man dock inte stressa som vanligt, berättar Hans-Owe.

Under tisdagen dyker kollegan Svante Ericsson upp med några hästar och tar över Nygård efter Sundberg.

– Jag kommer att åka förbi gården men kanske inte behöver kliva upp redan klockan halv sex på morgonen, ha ha. Jag ska försöka hjälpa Svante med allt runt omkring. Träningen gör han själv.

”Inte det minsta nervös”

Topphästen Selected News går till dennes träning och det blev känslosamt när den lovande fyraåringen vann i Hans-Owes allra sista start som tränare. Att vinsten dessutom bärgades i anrika Solvalla Grand Prix gjorde inte saken sämre. Själv stod han dock vid sidan och darrade som ett asplöv, eller...?

– Nej då, jag var inte det minsta nervös den dagen. Man kunde inte önskat sig ett bättre slut. Sista hästen som startar och sedan går han vinner ett sådant där stort lopp. Att köra själv var dock inte aktuellt, det hade jag bestämt för 1,5 månad sedan.

Selected News har varit en talang länge men sällan haft något riktigt flyt i de allra största loppen. I samband med Kungapokalen strulade det med galopp och inför Derby-kvalen var förberedelserna inte de bästa.

Direkt efter segern på hemmabanan Solvalla fick den populäre tränaren gott om axeldunkningar från kuskar som precis kört lopp mot hans häst och det är något Hans-Owe kommer att sakna när pensionärslivet inleds vid månadsskiftet.

– Det finns så oerhört mycket jag tycker om med travet. Hästägare, personalen, alla mina vänner... Ingen nämnd, ingen glömd. Och så hästarna.

”Man ska kanske aldrig säga aldrig”

Hans-Owe har i och för sig gjort uppehåll från loppkörandet tidigare, bland annat under hela 2019 och första halvan av 2020, men nu tycks sagan vara över för gott.

– Man ska kanske aldrig säga aldrig. Jag tog ju en paus för några år sedan men insåg redan efter 30 sekunder att det inte fanns något annat som jag hellre skulle vilja jobba med. Nu känner jag dock att tiden är inne för mig. Jag fyller 72 under februari månad och har en hel del krämpor, som dessutom inte blir bättre under vintern. Jag ser så många av mina kollegor som är utslitna och sedan inte har något riktigt liv efter avslutad karriär.

Beslutet om att bli pensionär på heltid var dock inte enkelt och det blev en hel del funderande fram och tillbaka. Hans-Owe har varit med längre än vad många av oss vandrat på denna jord och har gott om glada minnen att dela med sig av. Faktum är att Sundberg vann tidernas allra första V65-lopp i samband med att spelbolaget ATG startades under 1974. Hästen hette Rodetto och vann till glada 23,63 gånger insatsen.

– Jag minns mycket av den dagen. 300 meter från mål gratulerade jag Sören Landin till segern, i det läget kändes min häst slagen. Min häst fick dock upp farten och vann till slut. Det var stora rubriker i tidningarna, minns jag.

Vass kusk – lika vass tippare?

På den tiden fanns varken smarta telefoner, internet eller bloggare. Alla som ville kunde spela genom posten och Hans-Owe berättar att han hade ett finger med i spelet när omsättningen passerade fem miljoner.

– Vi kuskar åkte runt och gjorde reklam för travet, bland annat på varuhus, och hjälpte spelare med tipsen.

Var du lika bra tippare som kusk?

– (skratt) Det kan jag inte svara på men förhoppningsvis var vi omtyckta. Kanske är det för lite sånt i dag.

Hur har ditt förhållande med media varit under alla dessa år?

– Jag tycker att det har varit väldigt bra och så. Visst kan man tycka att det blir tjatigt ibland när det blir väldigt mycket. Man lär sig dock att leva med det. För mig har det dock bara varit positivt och numera är de flesta av er journalister väldigt trevliga.

När Trav365 ber Sundberg blicka tillbaka till speciella segrar som berört extra mycket under karriären nämns bland annat vinsten i Jarlsberg Grand Prix med Royal Scot 1970.

– Det var min första stora seger. Jag var ännu ung och grön då. Det loppet var det största för treåringar efter Kriteriet. Att få slå väldigt bra hästar, det var en höjdare. Mycket publik var det också. En riktig kick och det gick rysningar genom hela kroppen.

Kanarieöarna väntar härnäst

Andra hästar som ligger honom varmt om hjärtat är Kerstin Scovere, Derby-tvåan Ickx, Smashing Klipp, Scarlets Aino bland många fler. Han berättar även hur mycket vissa tävlingsdagar på året smäller högt. Elitloppshelgen är för många årets höjdare, så även för Solvalla-tränaren. Vi lär gissningsvis få se honom på läktarplats framöver, kanske som tipsexpert som under de glada dagarna på 70-talet?

Men först ska han bara njuta av detta nästa kapitel i hans liv. Och vad älskar frusna nordiska travtränare, tillika Stig-Helmer, mer än något annat när det blåser kallt? Givetvis resor till värmen.

– 12 januari åker jag och min hustru ner till Kanarieöarna. Vi stannar där i en månad, vilket nog blir en prövning då jag aldrig varit borta längre än 14 dagar! Det är man inte van med men det finns mycket svenskar där nere och dessutom kan man gå på trav. Det ska bli spännande att se om man blir trampig efter några veckor.

Finns det inte en risk att frugan hinner tröttna på gubben om han är hemma hela dagarna?

– Nej då, vi har kamperat ihop under alla dessa år och hon har jobbat med mig i stallet. Det vore i så fall om vi inte vet vad vi ska göra, det kanske kan ställa till det? Annars ska det inte bli några problem, avslutar Hans-Owe.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav