Europaderbyt – större än Elitloppet

TRAV

Har högre prissumma

Europaderbyt större än Elitloppet

Platsen: Bjerke travbana i Oslo.

Där är förutsättningarna inför det mest penningstinna travlopp som körts i Norden genom tiderna – Europaderbyt 2007.

Elitloppet må ha fetare förstapris, vara en oändligt större folkfest och skrivas upp hundrafalt i media. Faktum kvarstår att det tävlas om mer pengar i Europaderbyt än det gjort i någon Elitloppsfinal, eller något annat enskilt lopp i vår kalla nord heller för den delen.

4,2 miljoner svenska kronor delas ut i Elitloppets final sedan förstapriset höjdes till 2,5 miljoner 2004. Europaderbyt har en sammanlagd prissumma på 460 000 euro, vilket motsvarar 4,22 miljoner svenska kronor med dagens valutakurs.

Samtliga nio lopp kommer att saxas i direktsändning i ATG-live och det bjuds även möjlighet att spela med, eller mot om man så vill, norrmännen i en gemensam pool.

Fem av de tolv finalisterna i Europaderbyt tränas i Sverige, men de får alla slå ur underläge.

Hemmahoppet står till Megaman Neo och Norges ledande tränare de senaste fyra åren, Trond Anderssen. Denne vann sitt försök från ledningen och fick välja startspår först i finalen.

– Vi satsar allt på att komma till spets och köra där så länge som möjligt, klargör Trond taktiken inför sitt ekonomiskt viktigaste lopp i karriären.

Respekt för Simb Chaplin

Två av de andra försöksvinnarna tränas i Finland, men föddes också blågula. Faktum är att det här blir första gången Express Merett och Simb Chaplin får mäta sina krafter på tävlingsbanan.

Pekka Korpi tränar den förstnämnde.

– Jag var jättenöjd med honom i försöket, han avslutade vasst och gav ett fint formbesked. Utgångsläget passar och vi måste vara med från början för att skaffa slagläge. Det är ett stenhårt gäng där varje meter är viktig och positionerna kommer att bli helt avgörande. Givetvis hoppas jag på seger, men är fullt nöjd bara vi slutar bland de tre främsta. Virgill Boko vinner hela tiden och det imponerar, dessutom har jag stor respekt för Simb Chaplin. De franska hästarna känner jag inte lika väl, men de är säkert bra också.

Första start på Bjerke går 18.45 och starttiden för Europaderbyt (lopp 9) är beräknad till 21.50.