Tar täten och sen är det spel mot ett mål

Carlsson: ”Bra form på stallet och jag tror att det kan bli ny dominans”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Roger America spikas på Grand Slam 75.
TRAV

För en månad sedan hade hon stor show och vann fyra lopp på Grand Slam 75.

I dag litar jag återigen på Hanna Olofsson och spikar två av hennes formstarka hästar.

Grand Slam 75 är tillbaka under söndagseftermiddagen och det är Umeå som står för värdskapet. Därmed är det isbana som väntar med långa hakar i hästarnas skor.

Hanna Olofssons hästar har bra träff­procent under sådana förhållanden och för en månad sedan spikade jag två av hennes hästar på Grand Slam 75. De gjorde mig inte besviken och Hanna slog till med fyra segrar den gången på sin hemmabana Boden. Två av dessa finns med även i dag, Borups Puma och Roger America.

Jag tror att det kan bli ny dominans av Hanna Olofsson i dag och spikar två av hennes hästar på streckspelet, Mr Sånna och Roger America.

”Toppenfin”

Om vi börjar med Mr Sånna i den ­andra avdelningen så har hästen inlett karriären bra och har övertygat i två raka segrar. Han ser ut att vara under kraftig utveckling och ”toppenfin” var Hannas ord om hästen när jag pratade med henne i veckan. Mr Sånna går från alla positioner och den långa distansen ska inte vara några bekymmer. Han möter en tuff motståndare i Ecco Hornline men Mr Sånna kan mycket väl få överta ledningen i ett tidigt skede och då blir han svårtuggad.

Den andra spiken, Roger America, känns ännu klarare. Han har visat kanonform i de senaste starterna och bara levererat bra insatser. Hästen var mycket rejäl som tvåa från dödens i V75 näst senast och gången efter vann han hur enkelt som helst efter att Hanna tagit ett tidigt initiativ i loppet och forcerat till ledningen.

Enligt Hanna är Roger America obesegrad i täten och hon skulle säga till kusken John Östman att köra på safety från start, men att han därefter kan köra precis hur han vill.

Hanna tror att Roger America vinner igen och han lär få ta över ledningen efter en bit och ­sedan är det spel mot ett mål. Stenklar.

I Grand Slam 75-inledningen blir Hanna Olofssons Borups Puma hårt betrodd. Han vann som sagt i Boden näst senast men galopperade gången efter
i sista sväng när Hanna fick ta i hästen. Han är fortfarande lite känslig och inte helt att ­lita på. Bra chans felfri men han får sällskap på kupongen av U.Boat som
kommer från ­seger och Loke Survivor som har visat uppåtform på slutet och som vinner när som helst känns det som. Han kan få en pangstart från springspåret på tillägg och det är ­troligt att han sedan får ta över ledningen i ett tidigt skede. Kan bli svårslagen då.

Toppchans att leda runt om

Det blir en tredje spik på systemet för att få råd att gardera rejält i ett par öppna lopp istället. Åstas Marcus vann sex lopp på tolv starter förra året och senaste triumfen kom på juldagen då han vann säkert för sin tränare Björn Karlsson efter attack dryga halvvarvet kvar.

Nu sitter Ulf Ohlsson upp i ­sulkyn vilket är ett plus och hästen har tidigare öppnat bra från innerspåret och tagit ledningen.

Det känns som en väldigt passande uppgift för Åstas Marcus som måste ha toppchans att leda från start till mål.

Dusktodawn Sisu är favorit i den fjärde­ avdelningen och hon avslutade bra som tvåa bakom Hankypanky Frances i V75 ­senast. Nu möter hon hingstar och har spår elva varför hon garderas.

Passa Favorit Boko som gick riktigt starkt efter galoppen senast som trea och som vann gången innan. Nu har hästen inte startat på ett tag och var nyligen struken för transporthinder när han skulle ha ­varit med på V86.

 Ändå given på kupongen liksom Vincent Caprese som också har varit mycket bra på slutet. Senast var han på väg mot segern i V75 men rumplade till in på upploppet och tappade fart på det och blev tvåa.

Hoppas på storskräll

Den femte Grand Slam 75-avdelningen ser vidöppen ut och jag garderar rejält i det här stoloppet och hoppas på en smällkaramell.  Båda Hanna Olofssons hästar Gatelink och Strong Lady Edla är givna.

I GS75-avslutningen har favoriten Höwings Star gjort rejäla avslutningar i de senaste starterna på vinterbana. Öppnar snabbt och kommer han till ledningen är han hästen att slå. Men frågan är om man släpper med innerspårets Special Promise som också är startsnabb.

Varningen är Merry Broline som är ­bättre än raden. Senast fick han aldrig chansen och fastnade invändigt med krafter kvar efter att ha blivit över från innerspåret. 

Hästen har innan dess varit ute i betydligt tuffare sammanhang i V75 och var bland annat tvåa i V75 i Umeå på juldagen på ­isbana. Kan mycket väl slå till här.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7–4–3–1 (5–2)

GS75-2: 7 Mr Sånna (10–6)

GS75-3: 1 Åstas Marcus (3–6)

GS75-4: 12–6–11–4–7–2 (10–1)

GS75-5: 4 Roger America (10–5)

GS75-6: 8–3–5–4–7–13–15–12 (14–1)

GS75-7: 6–4–9–1–3–12 (11–5)

1152 rader/1152 kronor

Grand Slam 75 från Umåker sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

Hästar

Umeå

V75