Mejla

Michael Carlsson

”Spikar – och hoppas på en smällkaramell”

Carlsson: Lämnar inte världsstjärnan ensam – finns bättre singelstreck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Sportbladets Michael Carlsson spikar Hazard Boko i V75–3 på torsdagens V75-omgång.

Dags för Sprintermästaren och mycket talar för att världsstjärnan Perfect Spirit tar en ny storloppsseger.

Men vinner han även försöket?

Troligen, men jag har två andra och bättre spikar på V75.

Halmstadtravet kokar under det kommande veckoslutet och när finalen av Sprintermästaren avgörs sent på torsdagskvällen lär vi få se en ny uppseendeväckande vinnare.

Vi har varit bortskämda de senaste tre åren med först världsartisten Nuncio, därefter den makalösa insatsen av Uncle Lasse som rusade undan före övriga och vann på den snabbaste tiden 1.09,3, samt den häftiga duellen i fjol där Diamanten betvingade stallkamraten Muscle Hustle den sista biten.

Jag rättar in mig i ledet och säger att storfavoriten Perfect Spirit vinner finalen av Sprintermästaren och lägger ännu en storloppstitel på meritlistan efter Hambletonian och Kungapokalen.

Daniel Redéns stjärna genrepade i Rättvik under midsommardagen och fick då förvisso allt kört i halsen från andra par utvändigt i det högt uppskruvade tempot. Men hästen behövde heller inte förta sig för att vinna åkandes med öppet huvudlag och i vanlig sulky.

Nu till Sprintermästaren vässar Redén så klart upp honom ytterligare och då blir det givetvis maxat allting vad det gäller barfotabalans, bike och kanske annat huvudlag i form av skygglappar.

Dubblar med Calle Crown

Perfect Spirit är storfavorit även till att vinna sitt försök i V75-2 från ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Men det är en favoritbetonad V75-omgång och jag väljer att dubbla systemet med startsnabbe Calle Crown som spetsar från innerspåret och sedan kommer att leda länge. Calle Crown har tillhört kulltoppen hela tiden och var riktigt bra som tvåa bakom Zack’s Zoomer i Ina Scots Ära senast.

Christoffer Eriksson lär sätta allt på ett kort och ta ledningen och sedan är frågan vad Örjan Kihlström gör bakom Perfect Spirit, om han ligger lugn bakom eller går fram och sätter kniven i ledaren redan
i försöket.

Förtjänar tapperhetsmedalj

Min första spik i omgången blir i stället Hazard Boko i V75-3 som gjorde ett helt heroiskt lopp senast. Han blev utsatt för stenhård press i ledningen av en het häst och anförde i ett mördande tempo. Trots det hade Hazard Boko mod och styrka att stå emot till kort före mål då han fick sträcka vapen mot självaste Perfect Spirit som smugit med i andra par utvändigt. Men han slog en sådan kanon som Villiam och Hazard Boko förtjänar tapperhetsmedalj över den insatsen.

Jag pratade med tränaren Per Lennartsson inför den starten och han menade på att hästen kommit in i en riktig formtopp nu och att barfota och framför allt jänkarvagn lyfter hästen ytterligare. Senast gick han med öppet huvudlag men med helstängt blir han ännu snabbare från start och även om han tog ledningen med öppet huvudlag senast är det inte omöjligt att det blir skygglappar på nu när det är kort distans.

Jag tror att Hazard Boko bara flyger till ledningen oavsett vilket och leder runt om.

Gjort bra ifrån sig hos Redén

En annan given spik är Double Exposure i V75-5 som var enastående läcker när hon kämpade ner Peace of Mind från dödens i Stoeliten under elitloppshelgen. En fantastiskt fin häst som har gjort otroligt bra lopp sedan hon kom i träning till Daniel Redén och från ett perfekt läge är det ingen som rör henne om hon är vid sunda vätskor.

Nämnas ska att Bugatti Brick var helt fenomenal i årsdebuten på 1.11,3 men att hon ska rå på Double Exposure från bakspår är nog för mycket begärt.

Kan rinna undan från spets

Bandit Brick är klar favorit i V75-inledningen och han har nog en bra chans att klubba ner alla trots det dåliga utgångsläget. Men skulle han hamna helt snett på det vill jag nämna att startsnabbe Moveslikejagger kan rinna undan från ledningen, att Partizan Face var jättebra vid segern senast och att skrällen Speedmeister gjorde en kolossal upphämtning efter galopp i första sväng senast fram till andraplatsen bakom Moveslikejagger i Oslo.

Blir åka av med barfotabalans

Enterprise får Björn Goop i sulkyn för första gången och lär ha bra chans att vinna sitt försök till Sprintermästaren, V75-4.

Hästen hade halsproblem i senaste starten i Fyraåringseliten men var gången innan trea i Kungapokalen. Han var trea i Hambletonian i fjol och besitter väldigt hög kapacitet. Tränaren Stefan ”Tarzan” Melander har siktat mot Sprintermästaren en längre tid och nu lär det bli åka av med barfotabalans och ett perfekt läge bakombilen, startsnabb som hästen är.

Jag dubblar dock med Super War Horse som har varit ruskigt bra på slutet, först efter en kanonspurt i Kungapokalen som tvåa (slog då Enterprise) och senast när han vann från dödens.

Volocity de Vie är min vinnare i stayerloppet, V75-5. Jag var länge inne på att spika hästen som har sett bättre ut än någonsin i travet i de två senaste starterna. Senast höll han strålande från dödens som tvåa och tränaren Timo Nurmos tyckte att det var bästa insatsen som hästen har gjort hos honom.

Volocity de Vie är mycket stark och från springspåret på start kan det bära av till ledningen efter en bit och då får konkurrenterna vara bra för att slå honom. Men eftersom fräschören spelar hästen ett spratt med jämna mellanrum blev det gardering.

Absolut Gehör har varit finfin i tre raka segrar för Peter Untersteiner och är favorit i V75-avslutningen. Men eftersom hon kommer åter efter ett uppehåll och har ett besvärligt utgångsläge att brottas med, kan det bli drygt att runda alla ute i spåren. Det är vidöppet bakom henne och jag helgarderar loppet och hoppas på en smällkaramell.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 7–2–3–4–1–8 (9–5)

V75-2: 2–1 (4–7)

V75-3: 5 Hazard Boko (2–3)

V75-4: 3–4 (5–6)

V75-5: 6–4–14–8–1–11–10 (3–13)

V75-6: 2 Double Exposure (5–9)

V75-7: Alla 15 hästarna (14–2)

2 520 rader/1 260 kronor

Extra V75 från Halmstad med Sprintermästaren sänds i Sportkanalen klockan 19 på torsdag.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

Halmstad