Mejla

Micke Nybrink

Micke Nybrink: ”Är en folkfest – i toppklass”

Expertens supergenomgång av travfesterna: ”Brakar rakt in med kortbrallorna på”

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/TR BILD, KANAL75
Årjäng anordnar en av sommarens alla travfester.

Sommaren är kort – fast i år har den hållit på sen i början av maj.

Ändå har starten för det äkta sommartravet inte gått.

Vi brakar rakt in i travfesterna med kortbrallorna på, med start 5 juli.

Vänj er vid Daniel Redéns stjärnor, Hans G Lindskogs gröna sommarbyxor, Readly Express brutala stil, Riordans lille Ringo och hans yrväder Twister Bi.

Och så förstås the new kid on the block: gule Gocciadoro och hans konditionsfenomen.

Men ska ni spela på dem eller mot dem, alla de här oslagbara? Jag vet exakt, det tar vi på slutet.

Vet inte hur ni känner men för en sån som mig – en grabb som är skrämmande nära ett totalt beroende av travsport, att få se fina hästar dagligen och dessutom går igång på att spela V75 när som helst, var som helst. Ja, då är det här att jämföra med att sitta på Arlanda inför en resa jorden runt med hela familjen – med en immig, kall öl framför sig. Numera spottar jag i och för sig i glaset men det ser fortfarande gott ut. Den känslan har jag alltid så här års.

Sommaren och travfesterna har, som ni förmodligen noterat, redan brakat igång. Men den officiella starten av SOMMARTRAVET är torsdagen den 5 juli, på kvällen när det också är V75 i Halmstad.

Elitloppet enbart för fyraåringar

Egentligen handlar det om skilda världar. Trav på vintern är spel och kanske inte alltid storartad sport. Då är vi insiders allihopa och tror oss veta mest. Trav på sommaren är i stället i första hand folkfest, underbara
hästar och kanske inte samma seriösa inställning till spelet.

Jag är faktiskt så travskadad att jag klarar att se vissa lopp på sommaren utan att spela en krona.

Ett av dem är Sprintermästaren i Halmstad den 5 juli. Sa jag att det är starten för Sommartravet? V75 kommer till västkusten och det gör även hela trav-Sverige. Sällan är det så travkändistätt och aldrig är det så många kuskar som badar (tårna) samtidigt i Tylösand.

Det här är Elitloppet, fast enbart för fyraåringar. Hästarna som startar är fullt tänkbara deltagare på Solvalla nästa år, eller kanske 2020. Precis som i Elitloppet körs försöken över 1 609 meter och så final för de bästa samma kväll. Det är en brutal show där kuskarna inte tar några fångar.

Förra året snöt Robert Bergh (alltid en faktor här) åt sig snudd på hela potten när hans hästar Diamanten, Muscle Hustle och Mind-yourvalue W.F. slutade etta, tvåa och fyra.

Krutröken ville aldrig skingras

Året innan skenade Stefan Melanders Uncle Lasse till vinst i finalen och 2015 var episkt när monstret från Enköping, Nuncio, till slut fick i överväxeln sista biten och bara brakade förbi till vinst. Jag har så många
häftiga minnen från Sprintermästaren att det inte finns plats i den här texten. Men Brad de Veluwes 20-metersvinst 2012 var surrealistisk, rörde hans hovar marken över huvud taget sista 300?

Eller 2009 när Lavec Kronos vann på 1.09,7. Han liksom bara vrålade runt ovalen och försvann. Om inte såna lopp är vår sport när den är som bäst och den perfekta illustrationen av trav på sommaren så ger jag upp. Själv får jag rysningar. Kolgjini. Bom bom. Krutröken ville aldrig skingras ju.

Vem vinner i år då? Vi kan väl säga så här, utan att ha kollat på det exakta startfältet: Hambletonianvinnaren Perfect Spirit ska slås för att vinna. Daniel Redéns stjärna hängde av fjolårskungen Villiam så det sjöng om det i Rättvik i midsomras och är knappast missgynnad av 1 609 meter, born in the USA som han är.

Välkomnas av ”Mr Trav”

Halmstad kör V75 även på lördagen och för er som är nya inom travet kan jag berätta att er ciceron heter Hans G Lindskog och han tar emot alla med öppna armar när ni kliver in genom grindarna.

Många kallar honom ”Mr Trav” och det går nog inte att hitta en bättre uppgift för Hans G som iförd gröna byxor kommer berätta allt värt att veta (och lite till) i sedvanlig entusiastisk stil.

Häng med Lindskog även veckan efter när sköna Värmland i sommarskrud väntar och Årjängs Stora Sprinterlopp ska avgöras. På kanske världens mest pittoreska travbana, med sin naturliga inramning, är det en folkfest där tiotusen travtokar (minst) samlas för att se vem som är snabbast i år. I backspegeln hittar vi klassiska vinnare som Callit, Mack Lobell, Nealy Lobell, Copiad, Fridhems Ambra, Victory Tilly, Gidde Palema, Sebastian K., Delicious U.S. och Nuncio.

I år kan det bli en duell mellan Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb och Propulsion. Om det finns någon rättvisa avgår den sistnämnde med segern. Och då syftar jag på hans spurt förra året där han så när hann ikapp ledande Dante Boko efter ett upplopp som – det var overkligt, han gick dubbelt så fort som de andra. Bara Örjan Kihlström kan köra så sent.

Bjuds på trav i dagarna tre

Helgen efter är det Axevalla som gäller med trav i tre dagar, fredag, lördag och söndag. Stochampionatet som körs på söndagen är det finaste ett fyraårigt, svenskfött sto kan vinna.

Även här produceras oförglömliga ögonblick. Kalmartränaren Fredrik Persson har blivit lite av en specialist på loppet. 2017 vann han med Ultra Bright och ingen sann travvän har glömt Viola Silas vinst 2010.

Sommartravet rullar vidare mot Hälsingland och Bollnäs och fortsätter med det fantastiska sprinterloppet för den äldre världseliten, Hugo Åbergs Memorial tre dagar senare. Där ser vi fram mot att få vila ögonen på Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express. Om han startar där? Ingen aning men det är väl okej att drömma.

I så fall kan Hugo Åbergs bli sommarens crescendo. Tänk er ett lopp med Readly Express, Propulsion, Twister Bi, Ringostarr Treb, Cyber Lane och Urlo dei Venti, italienaren som sprang sönder allt i Oslo Grand Prix.

Fixa det, tummen upp i så fall. Då lovar jag att inte spela. Kanske. Och varför inte också Aubrion du Gers, världens bästa valack. Synd att tränaren och kusken Jean Michel Bazire är en sån grinolle. Han tycker att svenska domare dömer honom hårt och orättvist.

Men V75 är det alltså under hela Sommatravet, sista etappen körs i Rättvik den 4 augusti. Som spelare finns det två vägar att välja på; 1) Att spela ensam och emot favoriterna, 2) Spela tillsammans med andra och rent av på favoriterna.

Det andra sättet är det enklaste. Antingen startar du ett eget lag på eller så går du bara med i något av alla de öppna lag du hittar på ATG-sajten. Ta ett på volley, det finns exempel på folk som blivit miljonärer på det sättet.

Vänd favoriterna ryggen

Vad jag menar med att man spelar på favoriterna i bolag men emot dem ensam? Jo, det funkar fint att spika två eller rent av tre favoriter om insatsen är hög och de andra loppen är hårt garderade. Då finns ändå miljonpotentialen där: smäller det i två lopp ger V75 alltid massor. Med tre skrällar pratar vi hela pottenläge. Om du däremot är i samma sits som jag, att du inte har några kompisar/sponsorer är det emot som gäller. Vänd de stora favoriterna ryggen. De förlorar nästan varannan gång och det är då du vill vara med. Börja alltid med att kolla i spellistan och ringa in de tre mest spelade hästarna i omgången. Det är där du ska gardera. Om du sedan råkar hamna på singelstreck av två andra favoriter så är det ingen fara. Grejen ligger i att fälla de största där. Där finns pengarna.

Men kom ihåg en sak – nu på sommaren handlar det mest om att ha kul på travet. Spela aldrig med pengar som du borde köpa glass eller solskydd till barnen för, eller en flintastek, chilibea och några lättöl till kvällen. Man kan gå på trav utan att spela, särskilt så här års. Jag kan klara det – om jag kämpar.

MED SPORTBLADET I DAG: Extra bilaga på köpet om sommarens alla travfester.

avMicke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM