Readly Express klar för miljonloppet

Sportchefen inför Åby Stora Pris: ”Skön start” • Drömmer om franskt

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Readly Express tillsammans med Björn Goop på Vincennes.

Readly Express, Propulsion och Platon Face är klara för miljonloppet Åby Stora Pris.

Nu drömmer sportchefen Jon Walter Pedersen om franske Aubrion du Gers.

– Får man drömma så, men jag har inga stora förhoppningar, säger han.

Lördagen 11 augusti körs Åby Stora Pris på Åby.

I år är det ett nytt upplägg. I stället för heat så blir det ett enda lopp och över den långa distansen 3 140 meter med två miljoner kronor till vinnaren.

12 hästar ska förgylla fältet. Hittills är tre klara. Det handlar om Readly Express, Propulsion och Platon Face, något som Travronden rapporterat om.

”Tre vassaste i Sverige”

– Det är en skön start att få med dem. De är absolut de tre vassaste i Sverige för dagen, och kanske i hela Europa. De tre känns givna och jag är glad att ha fått med dem, säger Jon Walter Pedersen och kommenterar hästarna:

– Readly Express har inte startat sedan början på juni men Timo Nurmos brukar alltid ha hästarna i ordning.

– Propulsion startar i Hugo Åbergs på tisdag över sprinterdistans men är skicklig över lång distans.

– Platon Face kvalade in sig genom att vinna på Axevalla i lördags. Både jag och Lutfi Kolgjini blev överraskade att han var så pass mycket bättre än de övriga, då han inte var toppad på något sätt. Det är en väldig outsider.

”Inte fått offentligt ja”

Som vanligt har sportchefen även mötts av negativa besked i sin jakt på bästa tänkbara startfält.

Det har blivit nej tack från kretsen kring de franska stjärnhästarna Bold Eagle, Carat Williams, Amiral Sacha och Bird Parker.

– Tyvärr fick jag nej från Bird Parker. Det var ett bakslag, jag hade lite magkänsla att få med honom när de övriga hästarna var klara.

Pedersen medger att det just nu är svårt att få med några utländska superstjärnor till loppet.

Dock har han stora förhoppningar om att Franck Leblancs Coquin Bebe ska komma, då Leblanc kommer starta världsrekordhästen Be Mine de Houelle i montéloppet på lördagen.

– Ja, han är villig att ta med sig Coquin Bebe på resan, men jag har inte ett offentligt ja ännu, säger Pedersen.

Blickar mot Norge

På lördag vänder han även blickarna mot Norge och de Norska Mästerskapet, där Oslo Grand Prix-vinnaren Evil Enok M.E. och Lionel N.O. startar. Båda är aktuella att få en inbjudan till Åby Stora Pris.

Söndagen 5 augusti klockan 12.00 ska startfältet vara klart.

– Det lite jobbiga är ju att det kan hända saker på vägen som raserar. Press och press, jag har ju varit med litegrann, men det är klart att det inte är så mycket tid kvar. Det gäller att tränarna är villiga att komma med sina hästar.

Har du någon drömhäst?

– Helt ärlig så känner jag att det inte finns någon häst därute som toppar Readly Express. Jag ser i alla fall inte den hästen. Men om man ska drömma så ska Bird Parker och Bold Eagle och kretsen ångra sig, ha ha. En drömhäst är Aubrion du Gers, men jag har inga stora förhoppningar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM