Advokaterna: Kan ha påverkats av media

TRAV

Silbersky kritisk till åtalet mot Svanstedt

Efter åtalet mot Åke Svanstedt: Nu börjar ordkriget mellan advokater och åklagaren.

De åtalades advokater tror att åklagaren har påverkats av media.

– Det kan absolut haft betydelse, säger Leif Silbersky.

– Rent trams. Naturligtvis har jag inte gjort det, säger Anders Gustafsson.

Leif Silbersky företräder Åke Svanstedt.

I går blev Åke Svanstedt åtalad för anstiftan till djurplågeri, alternativ brott mot djurskyddslagen. Det blev också Glenn H Persson, försteman hos Svanstedt, som åtalades för medhjälp till djurplågeri. Glenn H Persson blev även åtalad för övergrepp i rättssak och uppges ha hotat ett vittne som har pekat ut honom. Om vittnet inte drog tillbaka sin berättelse skulle han låta Hells Angels märka henne.

Åklagaren Anders Gustafsson har goda förhoppningar om att få till en fällande dom.

– Jag tycker att vi har stark bevisning och räknar med en fällande dom, säger han.

De åtalades advokater tycker tvärtom.

– Jag är förvånad över att det blev ett åtal och tolkar bevisningen som mycket tunn. Jag och min klient ser fram emot en prövning. Vi har goda förhoppningar om att tingsrätten ska ogilla åtalet, säger Leif Silbersky som försvarar Åke Svanstedt.

Glenn H Perssons advokat är Staffan Uvabäck. Han är förvånad över att det blev ett åtal och riktar kritik mot åklagaren.

– Det var en omfattande men tunn förundersökning. De påstådda händelserna är från 2003 och bakåt i tiden, alltså efter preskribtionstiden. Och varför skulle då Glenn H Persson ha hotat någon eftersom det ändå hade saknat betydelse. Jag tror att åklagaren har påverkats rätt så mycket av massmedia och branschen i övrigt. Jag ser mycket optimistiskt på en prövning i tingsrätten, säger Staffan Uvabäck.

Alla påverkas

Även Leif Silbersky håller med om att åklagaren kan ha påverkats av det massmediala trycket kring Svanstedtaffären.

– Alla påverkas av det som skrivs, det gör både du och jag och åklagaren. Eftersom det är ett publikt mål kan det ha haft betydelse. Men jag hoppas verkligen inte att det är så. I så fall är det väldigt illa om inte åklagaren kan agera professionellt, säger Leif Silbersky.

Åklagaren Anders Gustafsson slår ifrån sig påståendena om att han skulle ha påverkats av media.

– Det är bara rent trams. Naturligtvis har jag inte gjort det. Jag har nio starka vittnen som är trovärdiga i sina berättelser. De har på olika sätt och i detalj berättat om vad som har hänt. Det var ingen tvekan om att jag skulle väcka åtal, säger Anders Gustafsson.

Leif Silbersky kontrar med:

– Det finns ingen som direkt påstår att Åke Svanstedt ska ha gjort de han anses vara skyldig till. Det är mest tankar och funderingar och jag säger återigen att det inte kan hålla i en rättegång. Jag har en hel del trumfkort att spela ut men de ska jag återkomma till.

När kommer rättegången att starta?

– Jag skulle tippa på att det blir under senare delen av hösten. Det här är inget fall som har förtur och dessutom har jag redan flera mål inbokade de närmaste månaderna, säger Leif Silbersky.

Michael Carlsson, Minimedia