Big Noon invald i Hall of Fame

TRAV

Två nya travlegender valdes in i Hall of Fame under lördagen.

Det var svenske travkejsaren Big Noon och norrmannen Karsten Buer.

Det var tredje året i rad som två nya legender valdes in i travets egen Hall of Fame. Det skedde på travmuséet i Årjäng under lördagen.

Här följer ett utdrag från ett pressmeddelande.

Hall of Fame 2009: Big Noon och Karsten Buer invalda

Svenske Big Noon och norske Karsten Buer.

Det är de två travsportutövare som 2009 väljs in i Hall of Fame - Travets Storheter - vid Nordiska Travmuseet i Årjäng.

2007 var premiäråret för Hall of Fame, som sedan dess ingår som ett fast inslag i Nordiska Travmuseets repertoar. Först ut var då Ulf Thoresen och Sören Nordin. 2008 valdes Stig H Johansson och Steggbest in i den exklusiva församlingen.

De två- och fyrbenta travsportutövare som väljs in i Hall of Fame avbildas av träsnidaren Leif Andersson, som är hemmahörande i Årjäng. Träfigurerna föreställande medlemmarna i Hall of Fame ingår efter avtäckningen i den permanenta utställningen, medan huvudpersonerna - eller - hästarna - får en mindre träfigur att ta med hem till prisskåpet.

2009 väljs en svensk och en norsk travsportutövare in i Hall of Fame: Big Noon och Karsten Buer.

Motivering, Big Noon:

"Han var travkejsaren, som med enorm utstrålning, omisskännlig aktion och flammande het segervilja under sina härnadståg utanför landets gränser tog ut riktningen mot framtiden i svensk travsport. Han var fixstjärnan som skänkte travsporten i Sverige en dittills otänkbar uppmärksamhet. Som förste svenskfödda häst underskred han drömgränsen 1.20, och innan han drog sig tillbaka från tävlingsbanan hade han slagit svenska rekord i samtliga ålderskategorier. Tredje representanten för svensk travsport att väljas in i Hall of Fame - Travets Storheter - är: Big Noon."

Motivering, Karsten Buer:

"Med noggrannhet och blick för detaljer hade han förmågan att alltid ligga ett huvud före och leda travsportens utveckling. Med utomordentligt goda färdigheter både som tränare och kusk har han satt djupa spår i norsk travsports historia. Han var sin tids ledande travsportutövare och champion i sitt fack. Den tredje att väljas in i Hall of Fame - Travets Storheter - från norsk sida är: Karsten Buer."

Hall of Fame - Travets Storheter - har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK). SHK företräds i kommittén av SHK:s ordförande Martin Källberg, fackredaktör på Travronden. NTJK representeras av Holm Amund Holmsen, redaktör vid norska fackorganet Trav- og Galopp-Nytt.

Kanal75