Sportstjärnorna som älskar V75

TRAV

Här är stjärnorna som brinner för travsporten och V75

Stjärnor i andra sporter har ofta spel och hästar som hobby.

Sportbladet har surrat med fem profiler om trav och V75.

NHL-forwarden Kristian Huselius ser 100 travlopp i veckan.

✓Kristian Huselius: ”En kick att se sina egna hästar tävla”

Hur vinner man miljoner på V75?

Fråga Kristian Huselius – han vet.

Forwarden i Columbus Blue Jackets är både en framgångsrik spelare och hästägare.

För drygt tre år sedan vann han sex miljoner kronor på V75. Därutöver har han vunnit flera storvinster med sexsiffriga belopp.

– Travet är min största hobby. Det är jäkligt kul. Först var det bara spelet man var intresserad av men sedan flera år är det även sporten. Jag ser minst 100 travlopp i veckan, säger Kristian Huselius.

NHL-stjärnan äger sju hästar just nu och följer dem så mycket han kan.

– Det är en riktig kick att se sina egna hästar tävla. När jag är hemma i Sverige på somrarna åker jag ofta ut och hälsar på dem. Annars följer jag travet via datorn och ser loppen på ATG Live.

Kristian Huselius är en skicklig travspelare. Han har ett bra hästöga och en förmåga att analysera och värdera hästarnas chanser i loppen. Bland många travintresserade ishockeyspelare är Huselius den mest fanatiska.

– V75 är Sveriges bästa spel. Det är många människor som är involverade och spelar varje vecka. För travfolk är det så klart veckans höjdpunkt.

Huselius går ofta in hårt för varje V75-omgång och synar den i sömmarna. Han lämnar inget åt slumpen och det har gjort honom framgångsrik.

– Visst lägger jag ner en hel del tid på V75. Det beror ju lite på hur det ligger till med hockeyn och allt annat, men någon timme om dagen brukar det bli. Jag läser inga tipstidningar eller bryr mig om experternas rankingar. Eftersom jag ser mycket travlopp går jag på det jag själv har sett och på min egen känsla. Jag kollar mycket i lopparkivet som finns på ATG:s webbsida.

– Det jag kan läsa är intervjuer om vissa hästar som är gjorda i sista stund. Speciellt om det handlar om taktik eller utrustningsändringar. Sedan vill man ju helst avvakta värmningar och den sista informationen innan man lämnar in.

Några andra knep för att bli en framgångsrik V75-spelare?

– Jag brukar säga att man alltid ska gå på sina egna idéer. Tror du på en häst så stå fast vid den och låt dig inte vilseledas. Sedan gäller det att plugga på så mycket som möjligt. Se om du kan hitta detaljer som kan vara förbättrande. Det krävs lite tur också för det är små marginaler.

✓Magnus Jernemyr: ”Ett system nästan varje dag”

Magnus Jernemyr är uppvuxen med trav i familjen och är mycket intresserad sedan många år.

Han är känd som landslagsspelare i handboll och en av världens bästa försvarsspelare.

– Jag följer travet via ATG Live på datorn tre, fyra dagar i veckan, säger Jernemyr.

Till vardags spelar han i klubblaget FC Barcelona och från Spanien följer han travet och sina hästar dagligen.

 – Vi tränar på dagarna och jag är oftast ledig på kvällarna. Är jag hemma har jag alltid travet på. Det är både avkopplande och stimulerande på samma gång. Jag spelar ihop med Johan Sjöström och vi kör ett system nästan varje dag, säger Magnus Jernemyr.

– Jag har varit intresserad sedan Tipsextra-tiden med V65. Det var så det började och sedan har det rullat på. Nu bor jag i Barcelona men det är perfekt att kunna följa travet via internet. Vi har ju några hästar som tävlar och de följer jag alltid direkt om det går. Om vi har match är det lite svårt men sitter man i ett omklädningsrum eller i en buss ser jag alltid till att få ett referat.

Spelar varje vecka

En av Jernemyrs hästar är Premier League som har sprungit in 2,1 miljoner kronor och vunnit flera gånger på V75. En annan är Hobnob som också har varit med på V75.

– Vi har blivit lite bortskämda med Premier League. Det är som en liten saga. Vi äger den gemensamt i familjen och köpte honom för en billig peng. Nu har han tjänat över två miljoner kronor och är i gulddivisionen, det är ovanligt med en häst som springer rakt igenom klasserna.

Magnus Jernemyr spelar på V75 varje vecka. Han lägger ner en del tid på att läsa på inför tävlingarna.

– V75 är ju ett spel som man kan läsa mycket om innan loppen. Jag kollar alltid startlistorna när de kommer på söndagskvällen. Sedan laddar jag upp hela veckan med tipstidningar och intervjuer på internet.

”Bättre att gå ihop”

– Tjusningen är att hitta ett drag som inte är favorit. Om hästen sedan vinner blir man lite stolt över att ha hittat den själv. Spänningen som är under V75 och avkopplingen den är ifrån handbollen gör det väldigt roligt.

– Är jag ledig en lördag så sätter jag mig vid tolvtiden och kollar värmningar på ATG Live. Just värmningstipsen på ATG Live är väldigt bra. Sedan ringer man hem till några kompisar i Sverige och får lite tips. Det är sällan det leder någon vart men man lever ju på hoppet, säger han och skrattar.

– Det är i alla fall underhållande och kul att följa V75-loppen

direkt.

Hur blir man en bra V75-spelare?

– I stället för att spela små system själv är det bättre att gå ihop med några kompisar och spela ett större system tillsammans. Det ökar chanserna avsevärt. Läs på innan loppen och avvakta vad som sägs på lördagarna i sista stund. Det finns mycket information att tillgå.

✓Henrik Zetterberg: ”Det har blivit många tidiga lördagsmorgnar

En av världens främsta ishockeyspelare följer V75 från andra sidan Atlanten.

Henrik ”Zäta” Zetterberg sitter klistrad framför tv:n varje lördag om han har möjlighet.

– Travet har alltid varit en del av mitt liv. Det har blivit många

tidiga lördagsmorgnar i Detroit, säger ”Zäta” med ett skratt.

NHL-stjärnan har ett stort travintresse och är även framgångsrik hästägare. Tillsammans med sin fru, tv-profilen Emma Zetterberg, äger han två travhästar. En av dem är Aleksej som tidigare i år vann på V75 och även kvalade in till Svenskt Travderby. Aleksej tillhör de bättre fyraåringarna i landet och har sprungit in 774 000 kronor.

– Det var häftigt när han skrällde på V75. Man blir alltid så nervös när ens egna hästar tävlar och att vinna V75 var något extra. Dessutom hade jag spelat en slant på honom. Det var ett bra odds, han gav över 18 gånger pengarna.

Aleksej var inte som bäst i Derbyt där han galopperade bort sig. Hästen gjorde sig lite illa i ett ben men är på väg tillbaka igen.

– Det var otroligt stort att vara med i Derbyt. Vi har ägt hästen sedan han var ett år gammal och det har varit kul att följa honom hela vägen.

Han kom tidigt i kontakt med travet via sin familj. Numera följer ”Zäta” hästarna och framförallt V75 varje vecka. Travet är en av hans stora hobbys vid sidan om hockeykarriären i Detroit Red Wings.

– Jag är uppvuxen med trav via min pappa och farfar. Jag minns att när jag var yngre så var det V75 som styrde mycket av hur lördagarna såg ut hemma. Det är en fascinerande sport och en avkoppling från hockeyn för mig.

Hur mycket hänger du med och kollar travet ifrån Detroit?

– V75 missar jag inte gärna. Är jag hemma så kollar jag det på ATG Live och kopplar upp datorn till tv:n. Det är ju inte alltid jag har möjlighet att följa det direkt när vi är ute och spelar, men då kollar jag på loppen efteråt.

– Jag spelar litegrann men det har inte blivit några jättevinster ännu. Men det är kul att analysera loppen och lämna in ett system

✓TOMAS BROLIN: ”Jag har travet i blodet”

Tomas Brolin är uppvuxen med trav och följde tidigt med sin pappa på travbanorna. Han har ägt och fött upp flera hästar, den bästa är T.B.Winner som sprang in nästan två miljoner kronor.

– Jag har travet i blodet. Farsan är amatörtränare och drog med mig till Hagmyren redan när jag låg i barnvagnen. Parallellt med fotbollen var det mycket trav i yngre år. Jag hängde på Hagmyren så fort jag fick chansen, säger Tomas Brolin.

Han har en nära relation till V75 och har spelat regelbundet sedan många år.

Vad är tjusningen med V75?

– V75 är ett jäkligt svårt spel men det är också det som är tjusningen. Med små medel vinna stora pengar och man kan gå ihop ett gäng och lägga en hundralapp var i veckan. Det kan vinna flera favoriter och ändå bli miljonutdelning på sju rätt. Har man lite tur och får in några kantbollar så sticker utdelningen snabbt iväg.

Hur mycket engagerad är du i V75 under veckorna?

– På söndagskvällarna kollar man startlistorna när de kommer. Då brukar man oftast hitta en spik direkt. Sedan gäller det att hålla fast vid den för första tanken brukar oftast vara bäst.

– Sedan läser man på under veckan och försöker hitta egna idéer. Man följer upp hästar man har sett tidigare och som har suttit fast på slutet. Eftersom jag ansvarar för ett andelssystem varje lördag vill jag vara påläst.

Vilka är dina bästa råd för att få sju rätt?

– Hitta två spikar som man tror på och sedan några kantbollar i övriga lopp. Man måste våga hoppa över några favoriter för alla favoriter vinner inte. Du måste våga gå på en skräll ibland och spika en outsider om du ska vinna stora pengar.

Hur följer du V75-tävlingarna?

– När V75 körs på Solvalla är jag oftast på plats. Eller på somrarna om jag är i närheten av banan som kör V75. Hagmyrens tävlingar missar jag inte gärna. Annars är jag hemma och ser det direkt på tv:n eller på datorn. Nästan alltid följer jag det live på något sätt och det är spännande.

– Jag har även haft starthäst på V75 några gånger och det är speciellt. V75 är ju som hockeyns elitserien eller fotbollens allsvenskan. Det är klart att man vill vara med där

✓TOMMY SALO: ”Jag lusläser allt jag kommer över”

Tommy Salo har ett brinnande intresse för travsporten.

Han har varit mycket framgångsrik på V75 och vunnit 5,5 miljoner kronor vid ett tillfälle.

– Det gäller att vara påläst och ha lite flyt. Det har stämt bra för mig på V75, säger OS-hjälten.

Den tidigare landslagsmålvakten och numera sportchefen i Leksand har trav som sin stora hobby. Han har dragit in flera storvinster genom åren, bland annat 800 000 kronor på V75. Men den största fullträffen kom i maj förra året. Tommy Salo vann 5,5 miljoner kronor när V75 avgjordes på Åbytravet.

– Det var en ruskigt skön känsla. Jag var helt rätt ute den gången och trodde mycket på skrällarna som vann. Jag hade gjort ett system utan spikar och gick kort i ett par lopp i stället.

– Jag satt och följde tävlingarna på tv:n ihop med frugan. Det var oerhört nervöst inför sista loppet och jag förstod att det var stora pengar på gång. Men att det skulle ge så mycket som det gjorde trodde jag inte.

V75 i huvudet hela veckan

Tommy Salo har följt travet dagligen i drygt 15 år. Han spelar regelbundet och äger två hästar som har tävlat på V75, M.T.Evita och Dollar Sund.

– Framförallt går jag in för onsdagarna och lördagarna när det gäller spelet. Då förbereder jag mig så mycket det går och läser på ordentligt. V75 har man ju i huvudet hela veckan, från dess att startlistan kommer på söndagskvällen.

– Man ser fram emot lördagen, det är ett spännande spel och samtidigt fina travtävlingar. Jag är väldigt intresserad av travet och lusläser allt jag kommer över. Jag följer nästan alltid V75 direkt på något sätt. Oftast framför tv:n eller via datorn.

Varför har du blivit en så framgångsrik spelare?

– Det har stämt bra för mig och jag har haft tur. Men det gäller att skaffa sig så mycket information som möjligt. Man måste följa med hela tiden. Sedan har det varit jackpott de gånger jag har vunnit, så det har blivit en extra slant.

– Det är viktigt med bra kuskar på V75. Jag brukar oftast köra med två spikar på mina system och försöker alltid ta dem som körs av toppkuskarna.

Hur har det gått på spelet den senaste tiden?

– Jag har haft några småvinster här och där. Det går rätt så bra,

säger Salo lite hemlighetsfullt.