Miljardären vinstrikast av alla i Sverige

Foto: Kanal 75
Bengt Ågerup i samband med att hans häst Muscle Massive vann Hambletonian i fjol. Hästen vann loppet på den näst snabbaste segertiden i loppets historia.
TRAV

Bengt Ågerup är företagaren och miljardären som storsatsar på travet.

Just nu har Ågerup 60 hästar i träning och han är den vinstrikaste hästägaren i hela Sverige.

– Vi har aldrig haft en så här bra start, det är unikt, säger han.

Stall Zet med tränaren Daniel Redén har fått en succéstart på året. Hittills i år har stallets 22 starter slutat med fem segrar och över 460 000 kronor intjänat. Fortsätter framgångarna så här kommer stallet slå fjolårets siffror rejält, under 2010 tjänade Stall Zet strax över tre miljoner kronor.

Bakom stallet står miljardären och företagaren Bengt Ågerup som grundade de medicinska företaget Q-Med. Vid sidan av sitt företag har Ågerup hårdsatsat på travet och just nu har han 60 hästar i både USA och Sverige.

”Är roligt”

När Ågerup får veta att han är den vinstrikaste ägaren i Sverige blir han glatt överraskad.

– Åh fan. Det är roligt att vi kan vara den vinstrikaste någon gång istället för tvärtom. Vi har nog aldrig haft en sådan här bra start, det är unikt.

Friska hästar

Det fina resultatet på travbanorna handlar en hel del om tur och att hästarna har fått vara friska under januari.

– För att alla hästarna ska vara friska samtidigt krävs det tur. Det är påfrestande för dem att åka runt och tävla så det är alltid några som blir sjukskrivna det gör att det blir svårare. Jag brukar hävda att det inte är så lätt att få bra resultat eftersom det är en stor del som staten tar bort av själva näringen. Det blir inte så mycket kvar, de tar ungefär hälften av bruttovinsten. Det ska klaffa en hel del för att man ska få det att gå runt. Men vi tycker att det är jätteskoj att det går så bra. Stallet är i form och alla är glada, berättar han.

Äger hästarna i Sverige

Men han tror att det blir svårt att hålla i den här succén.

– Det kan nog inte hålla i sig i den här farten för då skulle det sluta med sex miljoner kronor intjänat, och då krävs det att någon vinner ett storlopp framöver. Förra året sprang hästarna i USA in en hel del. De i Sverige tjänade tre miljoner och hästarna i USA tjänade tre miljoner och då blir det ganska bra resultat Jag har ett par stycken hästar i USA, men där har jag gärna delägare i hästarna. Här i Sverige äger jag alla hästar själv och har gården och anställda. I USA känner jag inte till travet lika bra och jag kan inte bevaka loppen på samma sätt så det är bra att ha några delägare som står och tittar, säger Bengt Ågerup.

”Känsla för hästar”

Sedan 2008 driver tränaren Daniel Redén Stall Zet. Han fick ta över stallet då tränaren Elin Gustavsson slutade. Samarbetet mellan Bengt Ågerup och Daniel Redén flyter på bra.

– Vi lägger upp planeringen tillsammans. Jag har inte arbetat så mycket med hästar, men eftersom jag är utbildad fysiolog vet jag hur kroppen fungerar. Daniel har arbetat hos Stefan Melander i tio år och har en väldig känsla för hästar och det är det viktigaste så att man inte övertränar hästarna. Det är viktigt att kunna känna hur hästarna svarar på träningen. Jag och Daniel pratar nog varje dag, senast pratade vi om att förnya stallet då fölen börjar skiljas från sina mammor. Vi föder upp själva och fick fyra föl ifjol, vi kompletterar och köper nya unghästar. Förra veckan köpte vi tre ettåringar från Boko Stables.

Följer hästarna

För Bengt Ågerup är det djuren och gården som lockar honom att hålla på med travsporten.

– Jag har varit på trav och hållit på med trav sedan 1955 och jag har inte tänkt tanken att inte ha trav i min tillvaro. Egentligen undrar jag varför jag gillar det, men det är spännande och roligt att följa hästarna. Man har drömmar och förväntningar, det är som kring barn eller anställda. Det är kul att se om det går som jag hoppats.

Stall Zet har sin träningsrörelse i Örsundsbro, mellan Uppsala och Enköping och Bengt har köpt en egen bostad i närheten så att han kan vara på gården några gånger i veckan.

– Jag bor i Paris, men jag är på gården ett par tre gånger i veckan. Jag håller på att sälja firman nu. Jag är 67 år och är egentligen pensionerad, men jag har mycket att göra innan jag kan gå i pension helt. Men när jag har gått i pension hoppas jag kunna vara mer på gården

Vad har du för dröm?

– Jag tycker att det är roligt att ha en gård och om det dessutom kan betala sig så att det inte blir så dyrt så är det bra. Drömmen är att få en häströrelse som kan gå runt. Jag gillar att titta på vilka pappor och mammor hästarna ska ha för att fungera bra. Jag tycker att det är spännande med träning och se hur hästarna körs in.

Vid kvällens V64-tävlingar kan framgångarna för Stall Zet fortsätta då stallet har tre hästar till start.