”Torvald vinner Olympiatravet”

Foto: Patrik Sjöberg, Alexander Bard, Lasse Kronér, Jessica Almenäs och Carin da Silva tippar vinnaren i Olympiatravet.
TRAV

Tio hästar slåss om ett förstapris på 1,5 miljoner och evig ära och berömmelse.

På lördag avgörs Olympiatravet på Åby - och kändisarna tror sig veta vem som vinner.

– Torvald Palema och Svanstedt vinner, säger skådespelaren Johannes Brost.

1. Vilken häst vinner Olympiatravet?

2. Vad är det bästa med trav?

Patrik Sjöberg, före detta världsmästare i höjdhopp

1. Torvald Palema, med viss reservation för Lokets häst ­Local Conch.

2. Travet för mig är en social grej, jag tycker det är kul att gå på stora tävlingar som Olympiatravet och Elitloppet och spela ­lite. Det är en folkfest och jag ­kommer att vara på plats på Åby på lördag.

Alexander Bard, artist och jurymedlem i ”Idol”

1. Commander Crowe vinner. Jag tror att tränaren ­Fabrice Souloy får ut det där extra som hästen alltid har haft i sig, särskilt över full distans.

2. Att ett lopp är exakt lika bra som ett bra ligg. Eller som en bra och lång hitlåt.

Tomas Brolin, fotbollslegendar

1. Det gör Torvald Palema efter en fantastisk bra spårlottning. Svanstedt kan bestämma om han vill köra i ledningen ­eller om han ska ta dem via open stretch.

2. Jag är uppväxt med trav och har det i blodet sedan barnsben. Det är en social gemenskap när man går på trav och sitter med vänner på restaurangen och äter god mat och spelar lite. Det är väldigt trevligt.

Lasse Kronér, programledare

1. Torvald Palema. Han har sett klart bäst ut av alla.

2. Det sociala umgänget med ­goda vänner. I mitt fall när jag är på trav och är ledig så sitter jag med kompisar och spelar och dricker ett par pilsner. Så jobbar vi in vinnarna tillsammans. Men på lördag ska jag jobba på Åby för första gången och intervjua olympierna. Det komer att bli kul.

Kristian Huselius, NHL-proffs

1. Det gör Commander Crowe. Han släpps till ledningen av Torvald Palema sedan drar han i ett hårt tempo. Han kommer inte att bjuda in till någon speeduppgörelse.

2. Först var det spelet man var intresserad av men nu är det även sporten. Jag äger flera hästar och tycker att det är vackra djur och det är väldigt spännande att se dem tävla. Så en kombination av både sporten och spelet.

Maria Akraka, program­ledare

1. Så som Torvald Palema såg ut senast så tror jag att han tar det.

2. Det är ju dessa fantastiska djur som är stora och vackra varelser. Det är utan tvekan det bästa. Jag är hästfantast – ingen spelare! Att vara nära djuren tycker jag är helt underbart.

Ulf Elfving, radioprofil

1. Torvald Palema – bra spår, full form och en djävul till kusk! Skulle han få soppatorsk efter en hård inledning, kommer Adielsson dånande med Welino Boko och avgör på upploppet.

2. Det bästa med trav är samtidigt det sämsta: att det är så svårt innan man tippat och så lätt efteråt. En raffinerad sport! Till det bästa hör också de vackra och fascinerande djuren.

Johan Edlund, programledare och referent

1. Det är svårt att tippa ­vinnaren. Jag tror att det står mellan Torvald Palema och Brioni. Den som får bäst lopp och har sin dag tror jag vinner.

2. Trav bjuder på allt. Tävlingsmomentet, det taktiska spelet och spänningen om man har spelat och kan vinna pengar. Lägg därtill vackra hästar i fysisk topptrim.

Malin Baryard, hoppryttare

1. Det vinner Commander Crowe. Jag tror hårt på honom.

2. Det är ju för att det är hästar med, vilket är rätt så självklart för mig eftersom jag jobbar med hästar. Sedan finns ju spelet som en bonus inom travet, vilket vi inte har i vår sport på samma sätt. Jag tycker att travet är en fantastisk sport.

Johannes Brost, skådespelare

1. Torvald Palema och Svanstedt vinner.

2. Nummer ett med trav är när man är ett gäng och kan åka ut till Solvalla och ha med sig ett par hundralappar och spela för. Man gör ett system tillsammans och spelar lite och tar en pilsner eller två. Det är väldigt trevligt att stå nära och titta på loppen, höra hovklappret och känna doften av hästarna.

Daniel Andersson, lagkapten Malmö FF

1. Torvald Palema har sett grymt fin ut och vinner.

2. Det bästa är spänningen med både sporten och spelet. Det är roligt att analysera loppen innan och hitta någon vinnare. Rent sportsligt så är storloppen roliga att kolla på.

Challe Berglund, ishockey­tränare och travexpert

1. Torvald Palema vinner.

2. Kombinationen spel och sport, proffs – amatörer. Tjejer – killar. Det finns plats för alla människor och den gemensamma nämnaren är hästen. Som spelobjekt för en del och som skötebarn för en del, ett brett spann även där.

Lasse Brandeby, skådespelare

1. Wellino Boko. Han var ­väldigt bra i comebacken.

2. Jag tycker att trav är vackert. Det är så jäkla snyggt med mycket taktik runtomkring. Jag spelar regelbundet men tittar på trav även när jag inte spelar. Jag går på Åby när jag hinner.

Viktor Åkerblom, skådespelare

1. Commander Crowe.

2. Det är att vad som helst kan hända. Och att det lönar sig att de hästar som mår bra presterar bra. Det man ger sin häst i träning och kärlek det ger ofta hästen tillbaka. En glad och välmående häst presterar alltid bättre.

Johan Hedenberg, skådespelare

1. Torvald Palema. Den gamle kämpen, han har fått läget och såg ­kanonfin ut senast. Än ­lever gamla gudar!

2. Det bästa med trav är hästen. Själva umgänget och näringen med djuren, jag saknar det lite nu. Att umgås med hästen som väsen. Tävlingen är mer som en liten efterrätt.

Carin da Silva, hallåa TV4, travreporter

1. Jag tror på Torvald

Palema.

2. Trav är väldigt spännande och man kan vinna mycket pengar. Man står liksom på tå hela tiden när loppen går. Det kan gå hur som helst ibland, storfavoriter förlorar och det kommer någon underdogs som vinner.

Åsa Elmroth, travreporter

1. Torvald Palema vinner och Åke Svanstedt tar sin

femte Olympia­travsseger.

2. Det bästa med trav är spänningen, gemenskapen och skönhetsupp­levelsen.

Tommy Salo, sportchef Leksand

1. Jag tror att Torvald Palema vinner. Bra spår och open stretch passar perfekt.

2. Det bästa är när storloppssäsongen börjar som nu med Olympiatravet. De bästa hästarna ­kommer ut och det blir bra lopp att ­titta på. Sedan startar min häst Dollar Sund på V75 och det blir spännande.

Jessica Almenäs, program­ledare

1. Jag tror att Commander

Crowe vinner.

2. Den unika kombinationen mellan sport och spel gör det otroligt spännande. Och så är ju hästen ett fantastiskt djur.

Frank Andersson, brottarlegendar

1. Brioni vinner. Jag tror att Svanstedt släpper till Brioni med Torvald Palema och chansar på rygg på ledaren. Enligt Joakim Lövgren ska ­Brioni ha gått framåt med förra loppet och är ännu vassare nu.

2. Trav för mig är inte bara min hobby ­utan även ett sätt att leva. Jag älskar den spänning man får genom både sporten och spelet.