”Hon hade kunnat stå med 40 meter tillägg”

Kuskens hyllning till Pär Hedbergs stjärna

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Southwind Feji tar sin åttonde raka seger på Axevalla
TRAV

På V75 i lördags tog Southwind Feji sin åttonde raka seger.

Den segern hade kusken Mikael J Andersson redan räknat in på förhand.

– Är man inte säker på seger med en sådan här häst kan man sälja bullar på någon marknad istället, säger han.

Femåriga stoet Southwind Feji, tränad av Axevallas Pär Hedberg, har på tävlingsbanan visat att hon är något alldeles extra.

I lördags, på V75 från Axevalla, stod hon med 20 meter tillägg över kort distans, något som för en ”normal” häst anses som tufft, nästan omöjligt.

Men trots de tuffa förutsättningarna så spelades Southwind Feji till brakfavorit på V75 och på vinnarspelet, som vinnare betalade hon 13 på en satsad tia.

Anledningen: Southwind Feji har gått från klarhet till klarhet, och inför V75-starten i lördags hade hon sju raka segrar, och hon hade vunnit 15 av karriärens dittills 17 starter.

”Hade kunnat stå med 40 meter tillägg”

Southwind Feji löste också uppgiften, och vann lekande lätt. Kusken Mikael J Andersson hade redan räknat in segern på förhand.

– Ja, för fan, är man inte säker på seger med en sådan här häst så får man göra någonting annat, då kan man åka ut på marknad och sälja bullar istället, säger han och fortsätter:
– Jag sa inför loppet i lördags att hon hade kunnat stå med 40 meter tillägg och vinna ändå, och hon vinner skitlätt alltså, hur enkelt som helst. Det som oroar på förhand är att man ska kroka ihop med något annat ekipage eller att det ska ske någon olycka, det är det man behöver oroa sig för, annars vinner hon.

”Slår hon utvändigt sju dagar i veckan”

Vad säger du om Southwind Feji som häst?

– Det är väl inte så mycket att säga, mer än att det är en grym häst.

Hur långt kan det bära?

– Det är så mycket som spelar in, hon ska först och främst vara hel och fräsch, men är hon det så kan det gå hur långt som helst. Det finns mycket kvar att göra på henne också och vi har inte dragit i närheten av alla växlar på henne ännu. När Linus Svensson vann med henne på V75 i fjol så sa jag till Pär innan det loppet att sätt på henne en ryckhuva så han är säker på att han vinner, och när Linus drog den 300 meter från mål så bara stack hon undan, och hon svarar fortfarande väldigt bra på den.

Mikael J Andersson berättar att han redan första gången han körde Southwind Feji märkte att det var något speciellt över henne, men att hon tagit ytterligare kliv de senaste starterna.

– Hon har fått en växel till, så är det ju och som det ser ut nu så kommer hon vara bland eliten hos märrar redan i år, och jag har aldrig kört en häst av den här klassen. Vad fasen, näst senast på Åby så vinner hon på 1.11,8 och det gör hon åkandes och gången före det på Romme så vinner hon på 1.13,8 över full väg och hon hade sprungit nedåt 1.12 den dagen om hon haft häst med sig, säger Mikael J Andersson och avslutar:
– Ta en sådan som Billy Flynn som jag kört flera gånger, han har varit med i Gulddivisionen och tjänat fina pengar, och den hästen slår Southwind Feji utvändigt ledaren sju dagar i veckan.

Southwind Feji har hittills i karriären tjänat 932 000 kronor, då hon tagit 16 segrar på 18 starter

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75