Svensk seger med 6-1

TRAV

Sverige vann unionskampen

Blanda sex varma delar Sverige och en kall del Norge.

Lägg till strålande vackert höstväder.

Krydda med vildsint körning i varje lopp.

Så skapas en trivsam upplaga av Unionstravet.

Sedan 100-årsjubileumet av unionsupplösningen 2005 körs årligen en gemensam svensk-norsk V75-omgång på Färjestad.

Om det var landskampsstämningen som gjorde kuskarna extra taggade denna lördag må vara osagt. Klart är i alla fall att det kördes hårt från många håll vilket ledde till underhållande lopp och svensk seger med 6-1.

Värst av alla gasade Hans G Eriksson bakom Vic Starlike. Men så hade han täckning också. 700 meter av våldsam press krävdes för att Torbjörn Jansson bakom Party Amor skulle ge ifrån sig taktpinnen. Klockan vid varvningen visade 1.11,7, smått vansinnigt över full distans för hästar som tjänat under 125 000 kronor.

– Jag fick inte stopp på honom så det fanns inget annat att välja på, urskuldade Eriksson sin kamikaze-taktik.

Men var det Vic Starlike som bestämde den här dagen så visste han vad han gjorde. Även om slutvarvet gick betydligt långsammare och det blev trötta ben över upploppet så var det faktiskt bara Party Amor som kunde gå i närkamp till slut. Denne avfärdades utan problem.

– Han kändes bra hela vägen även om han var hetsig. I sista kurvan började han bli slak, men när de närmade sig bakifrån tog han fart igen. Sådana här hästar är inte svåra att köra, skrockade Eriksson som firade stora framgångar för 20-talet år sedan med bland andra derbyvinnaren Jet Ribb och verkar på väg mot en ny vår som tränare.

– På den tiden kunde man köra såhär hela tiden. Nu är det tuffare, men sedan jag bytte gård för ett år sedan tycker jag det sett bra ut, löd kommentaren efter första V75-segern sedan 2001.

Kan stall Eriksson hålla årets segerprocent på 19 så kommer det definitivt inte att dröja lika länge till nästa gång.

Skrällde två gånger om

Andra startgasare var inte lika lyckosamma. V75-omgången inleddes med en 1.08-öppning som Jenspeter Hornline och Ulf Ohlsson gick segrande ur. Det våldsamma tempot plus galopp för favoriten Staro Allentown bäddade för köhästarna.

Johan Untersteiner såg ut att ha avgjort mitt på upploppet bakom Elviria, men då dök pappa Peters Elton Silvio upp längst ut i banan. Gästkörande Erik Adielsson lyckades slugga sig först i sista steget.

– Från början hade jag att välja på att tuffa fram i dödens eller chansa i fjärde invändigt. När vi satt sist 500 kvar kändes det svårt, men han verkligen krigade sig till segern, berömde Adielsson som blev dagens skrällkusk.

Segervapen nummer två var sjuåriga stoet La Bella Still som också hade bäst spurtkrafter och moral i ett överpacat lopp.

– Jag har haft henne i ungefär ett år. Hon har utvecklats väldigt trots att hon är så pass gammal, förklarade den överlycklige amatörtränaren Roger Persson från Hagmyren efter livets första V75-triumf.

Tyskt bistånd hjälpte

Undan värre gick det också i stoloppet.

1.09,7 första halvvarvet - i voltstart! De skyldiga var Björn Goop/Joyful Lavec och Johnny Takter/Staro Borderline. Under tiden gottade sig Joakim Lövgren i femte par utvändigt och lotsade sedan enkelt The Classic till fjärde raka segern.

Det bör erkännas att den svenska överhalningen av norrmännen skedde med tyskt bistånd. Vic Starlike är född där och heltyskt blev det i Unionsloppet genom Conrad Lugauer och Copper Beech. Favoriten brakade programenligt till ledningen och Jägersro-tränaren höll huvudet kallt genom att vänta med att köra i 1.09-fart till sista halvvarvet. Resultatet blev lätt seger på snygga 1.11,3a/1 640 meter.

En bror i Oslo

I takt med de norska motgångarna försökte konferencier Even Elvenes att hitta ljusglimtar för att gjuta mod i sina landsmän.

"Och så måste jag bara få bryta in med att berätta att ägaren, som kommer från Skärholmen, han har en bror som bor i Oslo", var nog det bästa försöket.

Kommentaren fälldes sedan Welat Boko svarat för en femstjärnig prestation. Trots elak press i ledningen gick Timo Nurmos fyraåriga sto undan på 1.14,8a/2 640 meter i händerna på Björn Goop. Som jämförelse kan sägas det bara är en tiondel från vad Lie Detector noterade med samma förutsättningar vid stochampionatsvinsten i somras.

Men en norsk fullträff blev det ändå och den kom förstås i kallblodsloppet. Favoritduon Pajahn och Odins Kjempe bjöd på en spännande upploppsduell där den senare visade varför han inte förlorat på hela året genom att kriga sig förbi sista biten.

KANAL75