Trav

Blivande Elitloppshäst – jag tror på revansch

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Om han är bra igen, har hittat tillbaka.

Ja, då vinner Nato Dream Kungapokalen.

Samma sak borde väl gälla för Fascination?

Men det är fritt fram att spekulera.

I kväll på Åby är det extra kul att vara intresserad av trav och att det samtidigt körs Extra V75 tycker jag är givet. När sporten är som bäst ska vi förstås erbjudas det bästa spelet. Allt annat är att tänka fel – de som klagar har inte funderat på alternativen.

Drottning Silvias Pokal är ett fint och dessutom ovanligt jämnt lopp i år. Tre år på raken har vi fått se favoriten vinna. Kan ni rabbla upp vinnarna? Förra året vann ju … Nej, där är betänketiden ute … Love n’Hate och Åke Svanstedt. 2011 var det självaste Tamla Celeber som sänkte allt och 2010 bollade Viola Silas med motståndet. 

Fullt formalt

I år är det Fascination som blir mest spelad och det är fullt normalt att tro på henne. I och för sig fick förra årets kulletta bland stona däng i kvalet, Mousse höll undan, men det är troligt att Fascination är ett snäpp bättre nu. Hon kommer med två lopp i kroppen, ska lättas i balansen och allt talar för att hon släpps till ledningen när det är dubbla open stretch.

Gisela Ås var superfin i kvalet där hon spetsade, släppte och bara exploderade förbi in på upploppet. Stefan Söderkvist körde i 50 meter – sen hade hon så hög fart att han kunde rulla in i mål. Intrycket var underbart och man ser sällan en häst trava så lätt.

Det är också enkelt för Åke Svanstedt att lägga upp det ­taktiska. Han gör samma sak igen, rygg på Fascination är ­förstås guldsitsen.

Kungapokalen körs som V75-7 och här är det mer skrällbenäget om vi tittar en snabbis i backspegeln. Fyra gånger under de senaste sju åren har vinnaren gett över tio gånger. Fawkes (Svanstedt) vann 2012 och gav 10,72 och 2010 var det Sebastian K. (!) som var den stora skrällen när han för Erik Adielsson betalade 19,14.

I år är det Lutfi Kolgjini som får de flesta rösterna. Hans El Mago Pellini dundrade till front i försöket och gasade sedan sönder motståndet i småsmulor efter 1.09 sista 800. Räkna med samma taktiska finess igen och det är klart att det inte blir lätt att komma åt honom. ­Ändå, det är tufft att springa ifrån alla och ingen kommer att sitta fast.

Skyhöga krav

Själv var jag stenhårt inne på Nato Dream i kvalet men han svek mig och var inte alls bra som trea. Både jag och Stefan Melander har skyhöga krav på honom och om han gör om insatsen från årdebuten gången innan tror jag att han vinner. Det här är en blivande Elitloppshäst.

För den som vill vinna stort rekommenderas streck för Mellby Amiral. Hans prestation i försöket var strålande och i spurten är han mycket stark. Blir det för hög fart i täten kan det räcka om Örjan kör sista 200.

Spikarna är annars:

 Checco Boko i V75-2. Han möter sig själv och allt talar för tidig ledning och lätt seger.

Askens Valencia i V75-3 som årsdebuterade med betyget MVG och som troligen körs till ledningen och stannar där.

 Tidied Accelerator i V76-6 som kom bort senast och inte fick fäste på den lösa banan. Han är kraftigt uppåt och har toppchans med klaff.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!