Goop: ”Något nytt att vara social...”

1 av 3 | Foto: Stjärnkusken Björn Goop civilklädd.
TRAV

Efter att ha vunnit kuskligan i trav-Sverige tolv år i rad.

Nu lever stjärnkusken Björn Goop, 39, ett nytt liv.

– Helt plötsligt har jag mer tid för mina vänner, vilket är skitskoj, säger han.

Statistiken visar det tydligt.

Att 39-årige travtränaren och stjärnkusken Björn Goop har skiftat fokus.

Han har tidigare år kört flest lopp i landet tillsammans med kuskkollegan Ulf Ohlsson och han tog i fjol sin tolfte raka seger i den Allsvenska körsvensligan, och blev därmed historisk.

”Tävlat enormt mycket”

Vid årsskiftet började dock Björns nya liv.

– Jag har gjort samma saker i så många år, att jag kände att jag behövde hitta nya målsättningar, plus att jag kände att jag behövde ha ett lite mer socialt liv än vad jag har haft. Jag har tävlat enormt mycket. Jag vill inte göra samma sak år in och år ut, säger Goop i ett inslag på ATG Play.

Goop har hittills i år kört 209 lopp, att jämföra med Ulf Ohlssons 490.

På drygt 200 lopp har det blivit 29 segrar.

– Jag har valt att inte tävla så mycket de dagar då jag inte har haft egna hästar till start. Sen så har jag valt att tävla en hel del i Frankrike och då kör man inte lika många lopp per dag. Sen så har jag varit hemma, jag har varit ledig faktiskt. Jag har suttit i soffan och kollat på tv istället.

”Behöver inte stressa längre”

Kusken får frågan om det är rädslan för att bli utbränd som gjort att han medvetet dragit ner på kuskandet.

– Jag har nog varit så nära man kan vara. Utan att gå över gränsen, tidigare i min karriär. Jag tävlade extremt mycket och satte oerhört höga krav på mig själv för några år sedan. När man tävlar Romme lunch, sen ska man kasta sig i väg och köra bil så fort man kan till Mantorp på kvällen och självklart måste man köra fortare än tillåten hastighetsgräns. Man måste stressa, köra nya lopp och sen köra hem över skogen på natten och vara helt slut. Man gör inte ett bra jobb, man gör inte det, man presterar inte bra. Det är som om en hockeyspelare skulle spela två matcher på en och samma dag. Det funkar inte så bra, då blir man slut.

Nu fokuserar Färjestadstränaren på sig egen träningsverksamhet, och det är där hemma på gården i Kil som han även tränar upp sin kuskförmåga.

– Utveckla träningsbiten, det gör att jag blir bättre som kusk. Så har det varit från dag ett, tycker jag. Jag hade aldrig varit en så bra kusk, om det inte vore för att jag har tränat så mycket, alltså häst, inte tränat mig själv.

– Jag vill köra mer internationellt. Det är större prispengar, nya utmaningar, nya lopp, olika sätt att köra, utveckla mig själv. Jag är en sån som hela tiden söker utmaningar. Och det är en utmaning.

I inslaget får Goop bowla - något han inte hunnit med på år.

– Det är något nytt att vara social. Helt plötsligt har jag mer tid för mina vänner, vilket är skitskoj, sen så slipper jag stressa. Jag behöver inte stressa lika mycket längre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav