MICHAEL CARLSSON: ”Blev ett lätt byte...”

TRAV

Sportbladets krönikör sammanfattar V75 på Åby

Han kan ha varit den tappraste derby­tvåan i historien.

Nu hade Ivar Sånna suverän uppvisning när han krossade Mosaique Face i Svenskt Mästerskap.

Det var en härlig avslutning på en rivig travdag den här Superjackpotten på Åby.

Det brukar heta att en derbyvinnare aldrig blir bortglömd.

Men Ivar Sånnas insats som målfoto­slagen tvåa i Svenskt Travderby efter en blytung resa har etsat sig fast hos många.

Det var för två år sedan då han var oerhört tapper men fick ge vika på mållinjen mot ­Pochai som smugit med bakom. Unghäststjärnan tränades då av Jan Hellstedt och i början av det här året såldes han för stora pengar till hästägare hos Jomar Blekkan.

Men hästen floppade totalt i de inledande starterna och när Jomar Blekkan råkade ut för en olycka i ett lopp så flyttades Ivar Sånna till Frode Hamre.

Vid en veterinärundersökning upptäcktes då en halsåkomma som gjorde att hästen inte fick luft. Han opererades och har nu kommit tillbaka med besked. På Åby­travet tog han sin femte raka seger när han i imponerande stil tog hem Svenskt Mästerskap. Det var härligt att se hästen i så fin författning. Ledande Mosaique Face, som fått bestämma i ledningen, blev ett lätt byte över upploppet. Kul för Jomar Blekkan, som tidigare haft sina främsta framgångar med kallblod och då fenomenet Bork Rigel i synnerhet, att nu även ha fått en varmblodsstjärna.

Ägarna hade gett upp

Ett snyggt tränarjobb har även Peter Untersteiner gjort med Jetset. Hon är alltid pigg och löpglad och väldigt vass i spurten. Nu avgjorde hon Sto-SM efter att ha snabbstartat till ledningen och sedan släppt till Some Summit. När hon fick chansen via open stretch kom hon flygandes på innerspåret och avväpnade favoriten kort före mål.

Enligt Peter Untersteiner hade ägarna gett upp för ett år sedan och ville inte l­ägga mer pengar på hästen. Men Untersteiner såg att det fanns mer kvar i Jetset och sedan dess har hon fyrdubblat sin prissumma och haft ett fantastiskt år då hon sprungit in 1,3 miljoner kronor.

Det bjöds på flera härliga upploppsfighter den här SM-dagen och det var många ­riviga lopp och täta slutstrider.

Björn Goops Heartbreaker V.S. var tapper som svarade på Global Respons slutstöt via open stretch och höll undan efter att ha fått ett par tryckare under vägen.

Måste ge eloge till Heiskanen

I Lärlings-SM visade brudarna var skåpet skulle stå genom att lägga beslag på de fyra första platserna. Vann gjorde Angelica Holm med Robert Bergh-tränade Tudor Kronos. Kort före mål tog hon sig förbi en duktig Dens Bea och Clara Jonasson som dragit hårt i ledningen.

Och så måste man ge en stor eloge till Veijo Heiskanen som gör så snygga tränarjobb med hästarna han får in i stallet. Ett av de senaste exemplen är Bacan Degato som imponerade när han vann V75-1 och tog sin tredje raka seger hos Veijo.

Hästen visade prov på fin styrka vilket är något av Heiskanens främsta signum då hans hästar är otroligt vältränade. Åbytränaren hade en stor dag då hans hästar utanför V75 även tog hem både Monté-SM, genom Brasil Boko och Jennifer Oscarsson, samt Montéryttar-SM genom Viking Olympic och Clara Jonasson.