”Det var bara en tokig gubbe med”

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Jan Roar Mjölneröd är ny tränare till kallblodsstjärnan Smedheim Solan
TRAV

Den tidigare tränaren dömdes till 15 månaders fängelse.

Nu är Smedheim Solan tillbaka på svensk mark – med ny ägare och ny tränare.

– Hysterin kring hästen har lagt sig nu, det var ju inte hästens fel, det var bara en tokig gubbe inblandad, säger nye tränaren Jan Roar Mjölneröd till Trav365.

Smedheim Solan firade stora triumfer på travbanan och vann bland annat dubbla Kriterium under 2014.

Hästen uppmärksammades dock mer för något annat, än för sina framgångar på travbanan.

Hästens tidigare tränare, Jan Ketil Brattås, sålde nämligen hästen mot de övriga delägarnas vilja, gick under jorden med pengarna, greps av Thailändsk polis och dömdes sedermera till fängelse.

På onsdag gästar Smedheim Solan svensk mark och V86 igen – nu med ny ägare och ny tränare.

”Inget med oss att göra”

– Hysterin kring honom har lagt sig hemma i Norge nu, det var ju inte hästens fel, det var bara en tokig gubbe inblandad, säger Jan Roar Mjölneröd till Trav365 och fortsätter:

– Varken jag eller de nya ägarna har något med de tidigare att göra, så det har som sagt lagt sig nu.

Smedheim Solan gjorde debut för Jan Roar Mjölneröd för drygt en vecka sedan, och det var hästens första start sedan november i fjol.

– Han gjorde bort sig med galopp och vi fick väl aldrig något riktigt kvitto på vart han står, men han ser fin ut i träningen efter det loppet och han hade tränat jättefint inför debuten hos mig. Det är alltid lite vanskligt att veta före lopp, men han hade varit hos mig ungefär tre månader inför debuten senast och tränat jättebra.

”Spännande”

Smedheim Solan har tagit nio segrar på 23 starter hittills i karriären och sprungit in drygt 2,1 miljoner norska kronor. Det nu femårige kallblodet, som vunnit dubbla Kriterium, ska nu växa in i den högsta klassen.

– Han har ju gått i årgångsloppen och varit väldigt bra där, men nu ska han in i eliten och det är annat. Jag tycker dock att det är den typ av häst som ska kunna hävda sig väl, och jag ser med tillförsikt fram emot framtiden med honom.

På onsdag ställs 3 Smedheim Solan (V86-3) bland annat mot Tekno Odin.

– Jag har inte sett så mycket på uppgiften ännu, men jag både hoppas och tror att han räcker långt och det ska bli spännande, säger Jan Roar Mjölneröd och avslutar:

– Skor runt om, öppet huvudlag och vanlig vagn som senast.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav