Kaos på motorväg – två hästar döda

1 av 4 | Foto: Johan Untersteiner är så klart nedstämd efter den hemska olyckan
TRAV

Två travhästar från Johan Untersteiners gård i Kvibille tog sig upp på E6 under tisdagsmorgonen.

Båda sprang mot trafiken och dog efter att ha kolliderat med bilar.

– Olyckor kan ske när som helst, men det är lika tråkigt varje gång det händer, säger travtränaren Johan Untersteiner till Trav365.

Larmet om olyckan på motorvägen mellan Kvibille och Holm i Halland kom in till SOS Alarm vid 07.30-tiden.

Inledningsvis var larmet att en personbil krockat med en älg.

Men när polisen kom till platsen konstaterades det att det var hästar som kolliderat med flertalet bilar och orsakat kaos.

– Hästarna avled och de fyra andra har fångats in och är nu tillbaka på gården igen, säger Thomas Fuxborg vid polisens region Väst till Aftonbladet.

”Svårt att undvika olycka”

Hästarna kom från travtränaren Johan Untersteiners gård. Totalt slet sig sex hästar från sina hagar under tisdagsmorgonen.

Två av dem, fyraåriga stoet Brassica Rose och femåriga stoet Catwalk In, gav sig av mot motorvägen.

– Vi vet inte vad som hände, de slet sig från hagen. Skötarna släpper ut hästarna på morgonen och det var mörkt ute. De har gått igenom hagen och irrat iväg helt enkelt.

– De två som drog sprang några kilometer bort och fann påfarten till motorvägen och sprang mot färdriktningen. Det är klart att med små reflexer på deras täcken och bilar som kommer i 120 km/h, då är det svårt att undvika olycka, säger Johan Untersteiner.

Brassica Rose och Catwalk In dog båda två efter att ha kolliderat med flertalet bilar.

– De gjorde många felval för att komma ända dit. Vi har haft någon häst som lämnat gården tidigare, men aldrig tagit sig dit. Olyckor kan ske när som helst, men det är lika tråkigt när det händer.

Hur gick det med de fyra övriga hästarna?

– De klarade sig väldigt bra!

”Ser för jävligt ut”

Johan åkte upp till olycksplatsen på E 6 direkt när han fick veta vad som hänt.

– Det var sex bilar som hade krockat ordentligt, varav en allvarligt. Det var en ambulans, sjuktransport, som hade krockat allvarligt. De håller på att städa bort allt nu.

En kvinna som kom körandes i motsatt riktning blev så chockad av olyckan att hon höll på att köra ned i diket, men klarade sig utan skador.

Två personer ska ha förts till sjukhus, enligt Hallandsposten, men skadorna är ännu okända.

– Det ser för jävligt ut på platsen, det ligger bildelar överallt och det är mycket stora köer. Det måste ha varit en fruktansvärd syn när allt hände, berättar ett vittne för Travronden.

Enligt samma tidning har ägarna till hästarna informerats om den tragiska händelsen.

Catwalk In tjänade 850 000 kronor på karriärens 43 starter och var bland andra storlopp med i en Breeders' Crown-final i fjol.

Brassica Rose hann bara göra sex starter och tjäna 21 000 kronor.

Motorvägen avstängd

Vägen är helt avstängd i södergående riktning från Getinge. Det är långa köer mellan Getinge och Kvibille och ner mot Halmstad uppger Trafikverket som beräknar att vägen kommer att vara avstängd under tidig förmiddag.