”Tävlingsdagen är vår lilla baby”

Foto: Daniel Redéns Propulsion .
TRAV

Påsk brukar betyda startskottet för travsäsongen i Sverige.

Långfredagen på Färjestad med V75 och flera topphästar i startlistan är inget undantag.

– Den här tävlingsdagen är vår lilla baby, säger Ken Karlsson, travbanechef på Färjestad, till Trav365.

Foto: Färjestads travbanechef Ken Karlsson

Tävlingsdagen på Färjestad under långfredagen – den tävlingsdagen är i trav-Sverige förknippad med startskottet på trav-sommaren.

Eller, att trav-sommaren i varje fall snart är här.

Påskhelgen brukar vara helgen då flera av landets bästa travhästar gör årsdebut efter en tuff vinterträning och pulsen i trav-Sverige höjs.

I Karlstad på fredag får vi bland annat se Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion, bröderna Sedins Scacco Matto, Catarina Lundströms Al Dente och Reijo Liljendahls Fire to the Rain.

”Brukar dra igång säsongen”

– Den här tävlingsdagen är vår lilla baby, som vi bygger på tradition och fina lopp är det alltid, säger Färjestads travbanechef Ken Karlsson till Trav365 och fortsätter:

– Egentligen är den här tävlingsdagen det första stora vi har för året i trav-Sverige, där vi har årsdebut för de bästa femåringarna, både ston, hingstar och valacker.

Ja, den här helgen brukar ju sparka igång ”trav-sommaren”?

– Ja, påsken brukar dra igång hela säsongen, lite den känslan är det absolut.

”Höjde temperaturen rejält”

Vad tycker ni om fredagens program?

– Vi som arrangörer är väldigt nöjda med innehållet, pratar vi spel så ser det svårare ut än vad det brukar göra, och det är en kul aspekt eftersom det är V75 numer. Vi kämpade en del för att få V75 till den här dagen, julhelgen klarar ju många V75-omgångar så då tyckte vi att påskhelgen borde klara mer än en omgång och debutåret i fjol togs emot väl med en V75-omsättning på 52,5 miljoner kronor.

Sportmässigt?

– Det är klart, alla har väl läst om Propulsions jobb på Solvalla och där höjde Daniel Redén temperaturen rejält. Jag är också jättenyfiken på Al Dentes årsdebut, han var ju dominant som treåring men hade väldigt höga berg och djupa dalar i fjol, det ska bli jätteintressant att se honom som femåring. Även Fire to the Rain och Je t´Aime Express ska bli kul att se, och det finns mycket godbitar att se fram emot, säger Ken Karlsson och fortsätter:

– Sedan förväntar vi oss en hemmaseger i långloppet, V75-6. Det känns som en duell mellan Färjestadshästarna El Cantante och Candor Hall.

”Får inte ha otur”

Publikmässigt brukar det här också vara en stor tävlingsdag för er, och det känns lite som publiken gör som många travhästar, kommer ut efter en vintersäsong?

– Det här är en riktig publikdag, och det är bara att hoppas att vädret är med oss. Man får inte ha otur med vädret som travarrangör, det kan vara en skillnad på 2-3000 personer, säger Ken Karlsson och avslutar:

– Vi har roddat precis som vi ska inför en stordag, och vi ser fram emot långfredagen både spelmässigt med V75 och sportmässigt med fina hästar.