Får tillbaka sitt förstapris

Nelle Pride, på bilden körd av Ulf Ohlsson
Nelle Pride, på bilden körd av Ulf Ohlsson

Hästen Nelle Pride fråndömdes i efterhand segern i ett lopp på Romme 22 augusti.

Nu har Svensk Travsport beslutat att ägarna ändå ska få förstapriset på 30 000 kronor.

- I och med att reglementskommittén har ändrat skrivningen i denna regel, att vi gör det så kort inpå och med anledning av händelsen vill vi hålla ägarna till Nelle Pride skadelösa, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Bakgrunden till ärendet var att Nelle Pride hade startat i centrumtrav i Hudiksvall, vilket jämställdes med tävling, och därmed inte var startberättigad på Romme 22 augusti. Vid reglementskommitténs sammanträde i mitten av september togs ärendet, och därmed även regeln, upp för diskussion. Kommittén beslöt att ändra skrivelsen i paragrafen.

– Regeln i sig är kvar, men den nya skrivningen innebär att ansvaret har lagts mycket tydligare på arrangören, även om tränaren alltjämt givetvis är skyldig att känna till reglementet.  Det innebär att ägarna till Nelle Pride får förstapriset på 30 000 kronor, men hästen kvarstår alltjämt som diskvalificerad i resultatlistorna. säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg och fortsätter:

– Vi kan jämföra detta med den regeländring vi genomförde gällande plastade hovar ifjol. Då ändrade vi regeln efter en dag och böterna plockades bort.  Nu har det förvisso gått lite längre tid, men principen är den samma. Vårt reglemente är till för att vi ska tävla på lika villkor, med människors och våra hästars bästa för ögonen. Men reglementet är och ska vara ett levande material och när vi uppmärksammar saker som vi kan förbättra gör vi det. Lösningen i det här fallet, att inte bara ändra skrivningen utan att också hålla ägarna skadeslösa känns därför rimlig, säger Johan Lindberg.

Nelle Pride ägs och tränas av Petra Björkman i Bollnäs.

Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!