Sjöberg: ”För mig är det skitstort”

TRAV

Patrik Sjöberg och Kee Marcello är klara travkuskar.

I veckan klarade de kursen.

– För ett år sedan var jag livrädd för hästar – nu kör jag riktiga V86-hästar utan att känna skräck eller panik, för mig är det skitstort, säger Sjöberg till Trav365.

Som Trav365 skrev tidigare i veckan så kan nu ex-höjdhopparen Patrik Sjöberg och hårdrockaren Kee Marcello titulera sig amatörkuskar.

Efter deras medverkan i underhållningsprogrammet ”Stjärnkusken” blev de rejält hästbitna och valde att fortsätta med travet.

Sedan i höstas har de kämpat med licenskursen.

Nu är de klara – och får sin amatörlicens.

– Det var lite svårare och tog lite längre tid än vad jag hade trott. Men nu är vi klara. Det finns nog flera amatörkuskar däruter som tänker att det inte är någon big deal, men för mig är det så. För ett år sedan var jag livrädd för hästar. I dag kör jag riktiga V86-hästar och känner vare sig någon skräck eller panik, för mig är det skitstort, säger Patrik Sjöberg till Trav365.

”Krävande mentalt och fysiskt”

Vad har varit svårast?

– Det är ju allting, egentligen. Men det är lätt när det är roligt- och roligt har det varit hela tiden.

För att få licens måste man klara tio provlopp och ett efterföljande teoriprov.

– Provloppen blir ju ett slags tävling, det är förberedelser som för en riktig drajver. Det är krävande både mentalt och fysiskt.

– Jag tycker det är jäkligt roligt och har kört mycket med Åbytränaren Bosse Falsig som lärt mig mycket. Teori har jag mest sett som nödvändigt ont. Att sätta sig och skriva prov igen som 51-åring, det är inget jag sett fram emot, det var skönt att fixa det.

Hur hårt kommer du att satsa på travet nu?

– Jag får se över min verksamhet, jag pysslar med mycket andra grejer också. När tid finns så kommer jag fokusera på travet. Jag kommer träna med Falsig även i framtiden, jag släpper inte det. Jag tänker ungefär lika som jag gjorde när jag hoppade höjdhopp, jag drar mig till såna som är mycket bättre, det är där man utvecklar sig. Jag kommer inte sätta mig på häcken och tycka att jag är skitbra.

”Redan fått förfrågningar”

Vad kommer vara störst, att hoppa 2,42 - eller att ta din första seger i ett riktigt travlopp?

– Jag ställer inte upp för att bli tvåa. Även om vi inte ska tävla i provloppen så har man fått köra på sista 400 metrarna. De gångerna jag har fått låna en bra häst, då har jag vunnit varje gång. Det är ungefär samma känsla som att vinna en höjdhoppstävling.

På lördag kör Patrik Sjöberg hästen Centro under Åbytravets bygdetrav.

– Det blir som en avslutning på allting.

Efter det får han skaffa hästar att köra själv.

– Jag har redan fått flera förfrågningar från hästägare som vill att jag kör deras hästar i amatörlopp. Nu gäller det att hitta lopp här. Jag ska försöka köra så många lopp som möjligt och samla poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM