”Alla tror att jag bara ska bomba fram...”

TRAV

Senaste nytt om Elitloppshästarna – så säger tränarna om chanserna och taktiken

1 av 3 | Foto: Mosaique Face.

Christer, 54: Så lever jag på trav och vinner miljoner

✓ FÖRSÖK 1, START 15.22

1) Oasis Bi

Hingst, åtta år.

Kusk: Johnny Takter.

Tränare: Stefan P Pettersson.

Hemmabana: Mantorp.

Snacket i sista stund: ”Är i sitt livs form och i år är han mogen att vara med i Elitloppet. Han har tagit loppen i Italien på bästa sätt. Är fantastiskt fint i ordning för dagen. Har bara gått lugna jobb under veckan och är pigg och glad. Läget blev bingo för han är ju riktigt snabb ut. Men taktiken är helt upp till Johnny att bestämma om han vill släppa eller köra i ledningen. Självklart hoppas vi på en finalplats”, säger Stefan P Pettersson.

2) Resolve

Hingst, fem år.

Kusk: Åke Svanstedt.

Tränare: Åke Svanstedt.

Hemmabana: USA.

Snacket i sista stund: ”Landade i måndags kväll och resan har gått bra. Han är så lugn och snäll, vilket är något som kännetecknar de här stjärnorna. Jag körde det sista jobbet med honom i fredags morse efter att vi kommit till Sverige på morgonen. Han fick jogga i 1.30-tempo och så drog jag på med 1.10 sista 400 för att blåsa ur litegrann. Hästen kan inte kännas bättre. Fräsch och fin och piggare än han brukar vara. Han är en av dem som är med och gör upp om det, även om det är lite svårbedömt hur han står sig mot de bästa hästarna här hemma”, säger Åke Svanstedt.

3) Propulsion

Hingst, fem år.

Kusk: Örjan Kihlström.

Tränare: Daniel Redén.

Hemmabana: Solvalla.

Snacket i sista stund: ”Är otroligt läcker. Intrycket senast i Finland var fenomenalt. Det fanns krafter kvar och Örjan ryckte aldrig huvan på honom. Har sett jättefin ut i jobbenefteråt och blir bara bättre och bättre. Det ska bli väldigt spännande att se hur han står sig mot de här nu när motståndet hårdnar. Men han gör absolut inte bort sig, tvärtom. Hästen är framförallt väldigt stark vilket han visade vid segern senast. Har vunnit flera lopp från dödens. Det här ska bli häftigt att se hur långt han räcker. Det kan bära långt”, säger Daniel Redén.

4) Timoko

Hingst, nio år.

Kusk: Björn Goop.

Tränare: Richard Westerink.

Hemmabana: Frankrike.

Snacket i sista stund: ”Har varit formidabel i år. Det känns kanske konstigt att säga det med tanke på hur mycket hästen har vunnit tidigare men jag tycker att han känns bättre än någonsin. Fick en paus efter vintermeetinget i Frankrike och gjorde ett bra lopp senast efter uppehållet då han vann på ett fint sätt. Kommer att vara ännu bättre till den här starten med loppet i sig. Allt har gått enligt planerna. Han har rest bra till Sverige och varit fin i jobben i veckan. Är snabb ut och trivs väldigt bra med Björn Goop. Självklart har jag stora förhoppningar om att vinna”, säger Richard Westerink.

5) Mosaique Face

Hingst, sju år.

Kusk: Lutfi Kolgjini.

Tränare: Lutfi Kogjini.

Hemmabana: Jägersro.

Snacket i sista stund: ”Kommer att ha gått MYCKET framåt med loppet i Gävle och nu blir det barfota runt om och norskt huvudlag, det sparade vi senast. Ändå gick han en strålande avslutning då. Det var meningen att hästen inte skulle se mig i veckan utan att bara skötaren skulle jogga och pyssla om honom. Men i torsdags kunde jag inte hålla mig och körde lite lättare med honom. Kändes otroligt fin och är bättre nu än vad han var förra året då han var tvåa i Elitloppet. Taktiken klurar jag lite på, eftersom han gick så bra bakifrån senast. Alla tror att jag bara ska bomba fram i dödens och trycka men det kan bli tvärtom. Det här är nog min sista chans att vinna Elitloppet som kusk och jag hoppas att så blir fallet”, säger Lutfi Kolgjini.

✓ FÖRSÖK 2, START: 15.49

1) Royal Fighter

Hingst, åtta år.

Kusk: Jennifer Tillman.

Tränare: Per K Eriksson.

Hemmabana: Mantorp.

Snacket i sista stund: ”Har varit mjuk och fin i jobben under veckan och allt verkar bra med honom. Innerspåret var en riktig vinstlott, Jennifer vill gärna köra i ledningen och han är ju snabb ut så vi provar att köra i spets. Men det är klart, skulle det bli tokkörning får man kanske tänka om. Vi kör optimal balans i försöket barfota runt om och går han till final kan det bli helstängt huvudlag. Hästen var jättebra i fjol när han vann ena försöket från dödens och satt fast i finalen. Han är bättre förberedd till årets lopp och det blir ruskigt spännande”, säger Per K Eriksson.

2) Nuncio

Hingst, fem år.

Kusk: Örjan Kihlström.

Tränare: Stefan Melander.

Hemmabana: Solvalla.

Snacket i sista stund: ”Det verkar ruskigt bra allting med hästen. Han har vunnit med massor av krafter kvar varje gång på slutet, trots att han har gått runt 1.10 varje gång. Näst senast gick han ju till och med under 1.09. Jag är glad att alla tror att han bara ska vinna, men det är tufft och så enkelt är det inte. Han kan i alla fall inte vara bättre än han är nu. Det blir skor runt om i försöket och i alla fall barfota fram i finalen om han går vidare. Det är klart att jag måste tro mycket på honom så bra som han har varit och så fin som han känns. Han har bara gått lugnt efter förra starten. Det fungerade bra med en murphybländare på höger sida och det blir samma igen”, säger Stefan Melander.

3) On Track Piraten

Valack, åtta år.

Kusk: Johnny Takter.

Tränare: Hans R Strömberg.

Hemmabana: Rättvik.

Snacket i sista stund: ”Jag har kört hästen i dag (lördag) och det verkar helt perfekt allting. Han har varit fruktansvärt bra i år och jag tycker att hästen är ett snäpp bättre än förra året. Läget är bra och han är snabb ut men det kan vara risk för ’dödens’. Det blir nog bakskor på i försöket för han blir snabbare från start då. Och så chansar vi på att han går till final och då blir det barfota runt om där. Jag tror att han är en av de som kan vinna Elitloppet”, säger Hans R Strömberg.

4) Un Mec d’Heripre

Hingst, åtta år.

Kusk: Jos Verbeeck.

Tränare: Fabrice Souloy.

Hemmabana: Frankrike.

Snacket i sista stund: ”Hästen fick ett tufft lopp senast men har känts fräsch och fin i lugna jobb efteråt och det är viktigast för han kan vara lite ömtålig. Det går inte att pressa honom i några tuffa jobb. Allt talar för att han är i full form nu. Det är den bästa häst jag har tränat. Jag tror att han kommer att vara bättre i andra heatet om han går till final. I så fall kan han absolut vinna Elitloppet”, säger Fabrice Souloy.

5) Call Me Keeper

Hingst, sex år.

Kusk: Franck Nivard.

Tränare: Daniel Redén.

Hemmabana: Solvalla.

Snacket i sista stund: ”Har varit otroligt bra i Frankrike och han kom hem för en vecka sedan. Har gått jobb i veckan och känts otroligt fin. Han har inte tappat i vikt eller så efter resan och han mår alldeles förträffligt. Det ska bli intressant att se när det nu är annorlunda förutsättningar med kort distans, han har ju varit ute över långa distanser i Frankrike. Han är i alla fall helt på topp och det blir spännande att se vad han kan uträtta”, säger Daniel Redén.

6) B.B.S.Sugarlight

Valack, sju år.

Kusk: Peter Untersteiner.

Tränare: Fredrik Solberg.

Hemmabana: Norge.

Snacket i sista stund: ”Är bättre än någonsin och har aldrig känts eller sett finare ut än han gör just nu. Gick ett banjobb efter 1.20 förra fredagen och intervaller i veckan. Han var mjuk och smidig och jag är mycket nöjd. Jag har gett Peter order om att ladda vad som går för ledningen. Hästen är väldigt snabb ut och jag vill inte att han ska ta upp och backa utan vi satsar allt på ett kort och kör. Det blir barfota bak, jänkarvagn och sedan blir det goggles-huvudlag, det har han bara gått med en gång tidigare och det var i Oslo Grand Prix 2014. Jag tror att han går till final och där kan allt hända”, säger Fredrik Solberg.

7) Magic Tonight

Hingst, sju år.

Kusk: Erik Adielsson.

Tränare: Roger Walmann.

Hemmabana: Solvalla.

Snacket i sista stund: ”Känns minst lika bra som han gjorde när han vann Elitloppet förra året. Har fått två genomkörare i kroppen och det har varit helt perfekt. Hade krafter kvar på 1.10,0 senast. Bara lugna jobb under veckan men känns fin. Tyvärr går det inte att komma ifrån att spår sju är dåligt och normalt blir det svårt därifrån men han är snabb ut och med en sådan här häst ger man inte upp på förhand”, säger Roger Walmann.

8) Billie de Montfort

Sto, fem år.

Kusk: David Thomain.

Tränare: Sebastien Guarato.

Hemmabana: Frankrike.

Snacket i sista stund: ”Det ska bli spännande att se hur hon står sig mot att möta de bästa. Det är en superhäst som gjorde ett riktigt bra lopp som tvåa bakom Unimec D’Heripre näst senast. Har rest till Sverige utan problem och hästen är i toppform.

Tusenmeters bana och kort distans är en fördel. Allt är bra utom spåret som är dåligt. Hon kommer att göra en fin prestation och så får vi se hur långt det räcker härifrån”, säger Sebastien Guarato.

6) Volstead

Hingst, fem år.

Kusk: Stefan Melander.

Tränare: Stefan Melander.

Hemmabana: Solvalla.

Snacket i sista stund: ”Har bara gått lugnt under veckan eftersom det bara är åtta dagar sedan han startade. Han har inte gjort något speciellt. Var otroligt bra i Gävle och verkar väldigt fin efteråt. Normalt ska han bara gå framåt och vara ännu vassare nu med det loppet i kroppen. Men det är svårbedömt hur han räcker mot de bästa i loppet. Jag har i alla fall inget att klaga på”, säger Stefan Melander.

7) Your Highness

STARTAR EJ

8) Volitigeur de Myrt

Hingst, sju år.

Kusk: Gabriele Gelormini.

Tränare: Roberto Donati.

Hemmabana: Frankrike.

Snacket i sista stund: ”Har rest bra till Sverige och verkar trivas. Men han är en van reshäst och har varit runt i Europa och tävlat mycket. En väldigt rutinerad häst. Jag är missnöjd med startspåret och det blir inte lätt därifrån men kusken får ladda från start för hästen är snabb ut. Han gick bra senast i Italien och har känts fin efteråt. Ska normalt vara ännu bättre nu med de loppen i kroppen”, säger Roberto Donati.

Elitloppet 2016: På Solvalla i dag. Två försök med åtta hästar i vardera, de fyra främsta i vardera till final. 1 609 meter autostart. Finalen körs 17.38. Förstapris: Tre miljoner kronor.