Hemliga mötet för sportens framtid

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Två av dem som medverkar: Hans Ljungkvist ordförande för Svensk Travsport och topptränaren Stig H Johansson.
Två av dem som medverkar: Hans Ljungkvist ordförande för Svensk Travsport och topptränaren Stig H Johansson.

Här är det hemliga mötet för Svensk Travsports framtid.

På onsdag ska representanter från ATG, Svensk Travsport, LRF och politiker träffas för att diskutera ett nytt avtal för sporten.

– Vi samlar ihop travsportens aktörer för att sitta ner och prata om vad vi kan göra för att behålla en stark hästnäring i hela landet, säger centerpartisten och riksdagsledamoten Per Åsling.

Per Åsling.

I slutet av januari går travet och galoppens nuvarande avtal med staten ut. Travet och galoppen har ledsnat på att inte kunna konkurrera på samma villkor som utländska spelbolag och vill se en förändring.

Nu på onsdag smygstartar man med ett möte för att diskutera travets framtid där politiker och representanter från travet kommer vara med.

”Något måste göras”

De som kommer medverka är ATG:s ordförande Mats Denninger, Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist, Mats Norberg, specialist inom hästnäringen på LRF, travtränaren Stig H Johansson samt Centerpartiets Pär Åsling.

– Vi samlar ihop travsportens aktörer för att sitta ner och prata om vad vi kan göra för att behålla en stark hästnäring i hela landet. De har mycket kunskap och därför samlar vi ihop dem, säger Pär Åsling.

– Utgångspunken är att travet sysselsätter direkt eller indirekt 30 000 människor. Vi ser med oro att svensk travsport tappar marknadsandelar år för år. Något måste göras innan jobben går förlorade. En tydlig förutsättning är att ATG får bättre förutsättningar att slå sig fram på en allt tuffare marknad. Det är en helt ny konkurrenssituation med utländska aktörer som har andra spelregler mot för vad ATG har. Det är viktigt att hitta nya spelregler för ATG. ATG tar ett stort ansvar för näringen så varför ska inte de få marknadsföra sig på samma sätt, säger Åsling.

Publicerad: