Trav

”Det här kan inte köpas för pengar”

avErik Pettersson, Madeleine Brohlin, Minimedia

Foto: Kanal 75
Johan Lindberg och Hasse Skarplöth.

Svensk seger i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique betyder enorm pr för svensk travsport.

–  Det här engagerar alla så otroligt bra, hela Sverige sluter upp, säger Hasse Skarplöth, vd på ATG.

– För svensk travsport var det här exakt vad jag drömde om, säger Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport.

Sedan i söndags eftermiddag har det rapporterats i radio, tidningar, tv och sociala forum om den svenska segern i Prix d'Amerique då Maharajah och Örjan Kihlström bjöd på show i det franska storloppet.

Segern, som var värd omkring 4,5 miljoner kronor, har väckt uppståndelse i Sverige och i utlandet.

Att en svensk stjärna tog hem storloppet betyder mycket för sporten enligt ATG:s vd Hasse Skarplöth och Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare på Svensk Travsport.

– Det betyder jättemycket och det som är så himla roligt är att det engagerar Sverige. Och sedan får vi en fix-stjärna och det är viktigt för oss. Men just att det engagerar alla så otroligt bra, hela Sverige sluter upp, det är positivt, säger Hasse Skarplöth.

Johan Lindberg:

– Värdet av att sporten trav kommuniceras och konsumeras av väldigt många svenskar i dag och några dagar framåt är oerhört högt, att kvällstidningarna susar som bara kvällstidningar kan, att Rapport och Aktuellt av alla program pratar travsport och att killar som Erik Adielsson (Sportspegeln i söndags) och Per Skoglund (Nyhetsmorgon i måndags) både gavs plats, tog plats och gjorde fantastisk reklam för travet, säger han.

– Men det bästa är självklart just Maharajah. Det är bara hästar som kan skapa den magin. Ego Boy på 70-talet, Legolas på 80-talet, Ina Scot och Copiad på 90-talet, Järvsöfaks på 00-talet och nu Maharajah på 10-talet. Hästarna är det viktigaste och bästa vi har. Den pr stjärnorna jag nämnde har och har gett travet kan inte köpas för pengar. För svensk travsport och Svensk Travsport var det här exakt vad jag drömde om. Och jag kan lova att 2014 blir ett väldigt bra år för svensk travsport. Det här var bara början, fortsätter Johan Lindberg.

Flög under loppet

De två cheferna följde söndagens drama på lite olika sätt.

– Det var väldigt speciellt. Jag var på resa till Wången i söndags. Jag hade varit där och satt på planet och kollade på ATG Live. Planet skulle lyfta så jag blev tvungen att stänga av.

Det var otroligt enerverande men jag var tvungen att stänga av.  Jag missade hela upplösningen.  Men jag slog på mobilen så fort jag hade landat på Arlanda och såg till min stora glädje att Maharajah hade vunnit, säger Hasse Skarplöth.

Hur var känslorna?

 – Det var fantastiskt. Det är himla roligt , för det känns verkligen som om det är en häst som engagerar hela Sverige. Travtränare som kanske är bittra konkurrenter annars, alla håller på Maharajah.  Det blir en nationskamp på ett helt annat sätt och alla sluter upp, alla hejar på Sverige och på Maharajah. Och så är det ett bevis, om det finns någon som har tvivlat, på svensk travsport håller världsklass.

Hur reagerade du?

–  Det kom ett spontant ja, men det är ju inte det optimala sättet att läsa det på en tidnings webbsida.  Om jag ska säga något som är negativt så slås jag återigen av hur svårtillgängligt det är för andra än de som är insatta att följa vilken häst som är vem. Nu försvårades allt över att det var smutsigt också. Att via mobilen följa sin favorithäst, med fransk tv-produktion, det är inte enkelt. Vi måste paketera det här på ett bättre sätt för tv-tittarna så att man alltid kan följa den hästen man håller på och se vart den ligger till i jämförelse med de andra, säger Hasse Skarplöth.

Vad trodde du om chanserna innan?

– Vi pratade lite om det på Wången,  jag var nog rätt optimistisk. Men ett sådant lopp vinner man inte bara för att man är bäst, det räcker inte. Man måste ha flyt under loppet också och det hade Maharajah och Örjan Kihlström nu.

”Nu fick vi äntligen vinna”

Johan Lindberg var på plats på Vincennes travbana under söndagen.

– Det var mitt elfte Prix d'Amerique på plats, men det första som jag sett en svensk häst passera mållinjen först. Fantastiskt kul. Väldigt patriotiskt som alltid på Vincennes, men nu fick vi äntligen vinna. Men känslan var att det var betydligt mycket färre svenskar på plats än vad det har varit de senaste åren. Eller så var vi bara tystare. Hoppet för de flesta har varit större tidigare år. 

Vad trodde du om chanserna innan?

– Jag brukar få skäll för att jag är för positiv och så även nu till viss del. Jag både hoppades och trodde att det skulle kunna gå. Med tanke på regnet och vad det hade gjort med banan och när Örjan prickade starten perfekt så steg hoppet ytterligare.

Hur var känslan när Maharajah vann?

– Underbar. Det finns så mycket med Prix d'Amerique och det finns så mycket känslor. Första året jag var nere vann General du Pommeau, men det jag kommer ihåg mest från det loppet var att Galopin du Ravarys kusk gjorde tio gånger värre segergester som tvåa i mål. Det är så stort. Och känslan när Maharajah gjorde ett osannolikt lopp 2011 som tvåa bakom Ready Cash. Den tomheten som kom då fylldes upp med råge nu.

Hur reagerade du i söndags när Maharajah vann?

– Det blev ett okontrollerat jubel när Örjan hade tjatat tillräckligt på Franck Nivard så att han flyttade sig så att Maharajah fick chansen. Sen gick jag ut och ställde mig i ösregnet och log fånigt. Helt underbart. Sen är det extra kul att Margareta Wallenius-Kleberg får vara med om detta. Hon har osjälviskt gjort väldigt mycket för svensk travsport och jag tror faktiskt att alla unnar henne detta och gläds med henne.