Han gör film om Elitloppet i SVT

Dokumentärfilmaren Tom Alandh gör en film om Elitloppet.
Dokumentärfilmaren Tom Alandh gör en film om Elitloppet.

Om en dokumentärfilmare kan vara brett älskad så är det just det han är, Tom Alandh.

Efter filmer om rufflare, uteliggare och Cornelis Vreeswijk kommer nu en om ett av hans största fritidsintressen - travet.

Filmen handlar om Elitloppet och visas i SVT nu i maj.

Den 69-årige stockholmaren har gjort filmer om travsporten förr. Men inte så många. Det har blivit några om rufflaren och hästägaren Ulf Berner och en om Solvalla.

– Jag är lite rädd för att gå in på det som ligger nära på det personliga planet. Om jag har några hobbys utöver min familj och mitt intressanta yrke så är det tennis och trav, säger Tom Alandh.

Journalisten Tom Alandh gjorde en del maktgranskande saker på 1970-talet då han enligt egen utsago fick en hel del skäll. Sedan 1987 har han varit dokumentärfilmare och valt sina egna ämnen.

Tonen och sättet att teckna människors liv är uppskattat, för att inte säga älskat. 1987 tilldelades han Stora journalistpriset och 2011 hederspriset på Kristallengalan. Med flera med flera priser...

Blir det genant eller känns allt beröm bara bra?

– Kritik har jag fått min del av på 1970-talet men efter 28 år av eget berättande (dokumentärfilmerna) har det blivit mycket rosor vilket jag inte blivit generad över utan tvärtom väldigt, väldigt glad över! säger mannen som står bakom ett hundratal dokumentärfilmer och längre reportage för SVT.

Bara missat ett elitlopp

Travintresset då? 1959 följde han med en kompis ut på Solvalla och ”blev kvar” som han säger. Travet är en passion och han går nästan alltid på Solvalla då han inte är ute på någon av sina resor.

– Elitloppet har jag bara missat en upplaga av sedan 1959 och det var 1984 då min fru fyllde 40 år. Elitloppet står jag alltid uppe på E-läktaren, där har jag alltid stått tillsammans med grabbarna och det är där jag känner mig mest hemma. Jag har varit någon gång på en restaurang då jag blivit inbjuden…men det ger inte mig någon känsla. Nej, under Elitloppet ska jag stå där uppe i folkhavet och titta på hästarna, säger Tom Alandh.

Alltid på mors dag

Fjolåret avslutades med filmen om Anna Lindh och 2014 inleddes med filmen om prästen Inger Svensson med titeln Och förlåt oss våra skulder.

Parallellt med dessa har filmaren närmat sig travet och hästarna igen. 22 maj visas filmen "Alltid på mors dag - Elitloppet" på SVT. Alltså några dagar före den stora travhelgen.

En genialisk titel. Sista söndagen i maj är det många mammor som har sina söner och döttrar ute på Solvalla.

Det blir 25 minuter om...ja, faktiskt om Tom Alandh själv!

– Det här blir första gången i livet ni att få se en bild av mig i tv! Det har fan aldrig hänt tidigare, säger han och skrattar. Jag finns i bild, min fru finns i bild, mina barn och mina barnbarn finns i bild.

En personlig betraktelse med andra ord. Om en man och hans liv med trav och hästar mera från åskådarplats.

– Det här är alltså en film som bara jag kan göra eftersom det är mig det handlar om. Men jag vill verkligen påtala att det här är ingen märkvärdighet. En kort liten betraktelse på 25 minuter som utmynnar i Elitloppet. Om Elitloppet men också om de år jag har gått på Solvalla. Jag intervjuar inte Stig H eller "Skräcken" eller så, utan det är bara en essä. Jag berättar om mina elitlopp, säger han nästan urskuldande.

Ingen märkvärdighet? Det blir Tom Alandh - och det brukar alltid vara bra.

Mikael Wikner/Kanal 75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!