Trav

”Varför får man inte vara ärlig?”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Timo Nurmos kritisk: ”Är konstigt, folk är aldrig nöjda”

Timo Nurmos tillsammans med Readly Express.
Timo Nurmos tillsammans med Readly Express.

Readly Express vann Jubileumspokalen på nytt världsrekord – men var inte på topp enligt tränaren.

Något Timo Nurmos fått kritik för.

– Vissa gnällde på att jag inte var nöjd, men varför får man inte vara ärlig? säger han till Trav365.

1.09,9 över 2 140 meter.

Readly Express svarade för en enorm prestation i miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla förra veckan.

Men trots det var inte stjärntränaren Timo Nurmos helt nöjd, något han uttryckte i vinnarcirkeln efter loppet.

– Inget var fel så på hästen och han var fräsch efteråt, men alla har lite sämre dagar, man kan vara lite frusen eller snorig en dag. Han travade jättefint, det var inget så, men vi vet att han kan bättre. Han var lite småstressad i värmningen och svettades, var lite loj, så brukar det inte vara, säger Timo Nurmos till Trav365.

”Förstår helt fel”

Att tränaren inte var nöjd efter loppet har kritiserats på sina håll, något Nurmos tycker är konstigt.

– Vissa gnällde över att jag inte var nöjd, men varför får man inte vara ärlig? Alla förstår helt fel, jag gnällde inte, jag sa bara som det var. Jag känner hästen så bra, jag har haft honom som ettåring, han var fin, men kan vara finare. Folk i Sverige är inte vana att man ärlig.

– Men vi jobbar inte för travfans eller journalister, vi jobbar för hästen och hästägarna, hästen är viktigast, och jag älskar den här hästen, det är viktigast för mig, det spelar ingen roll vad folket säger. Han vann på nytt världsrekord, då får man inte säga att han inte var på topp, men jag vet att han kan ännu bättre, jag vill att folk fattar hur bra han är, men det var väl fel att säga det…

”Kryper ihop och slappnar av”

Nu väntar en paus för superhästen – innan han laddas för en vinter i Frankrike - och världens tuffaste travlopp, Prix d'Amérique.

– Han har betäckt hela året och tränat efter det, nu får han vila ett par veckor.

Hur ser planen ut?

– Han får starta på i Sverige, det finns lopp varje lördag. Han har bara gått 20 lopp i karriären, han har inte startat så mycket. De jämngamla med honom har nästan startat dubbelt så många gånger. Han ska få lite rutin, han springer och småleker fortfarande.

Nurmos förklarar även hur hästen är extraordinär som individ.

– Han kryper ihop lite och slappnar av helt i sin box, ungefär som när man sätter sig i soffan eller fåtöljen och kollar på tv. Han är lite speciell så och jag har inte haft många såna hästar. Men sen när han börjar springa, då blir han både större och längre, när han spänner sig, det är så de bästa hästarna är. Innan loppen är han så lugn, hans puls är som på en söndagsmorgon hemma, men vi har tränat på det hela livet också, då han är efter Ready Cash som kan ha lite stressade hästar.

”Varit en stor utmaning...”

I vinter kommer han få möta några av världens bästa hästar i Frankrike, troligtvis också Bold Eagle, som är titelförsvarare i Prix d’Amérique. Hur ser du på det mötet?

– Jag tänker inte så, man vill bara att hästen är i ordning, då tänker jag inte så mycket på motståndet, det är bara kul att få möta bra hästar.

– Jag är inte så nervig av mig, det är bara kul när hästen tävlar. Jag njuter då. Det har även varit en stor utmaning för mig att han betäckte så mycket, han har betäckt 110 ston i år och skickat sperma till både Italien och USA. Som tränare är det en utmaning att få allt att fungera så bra, man visste inte riktigt hur det skulle gå, det har inte fungerat med andra hästar tidigare. Vi har torskat pengar på att han varit i avel och det har varit mycket mer jobb och tänkande för mig som tränare, men det är en kul grej att det fungerat så bra. Det är en ganska stor risk som ägarna tagit, att efter treåringssäsongen ta honom till avel, med alla stora lopp som fyraåring, med Derbyt och så.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!