Goop: Det här är obehagligt

TRAV

Efter de otäcka olyckorna under de senaste månaderna.

Nu kräver stjärnkusken Björn Goop bättre säkerhet på landets travbanor.

– Något vi kuskar upplever som obehagligt är alla saker som finns på innerplan, säger Goop i SVT:s Sportnytt.

För ungefär två månader sedan störtade Jim Frick i backen på Solvalla och slogs medvetslös. Frick skadade sig mycket allvarligt i olyckan och vårdas fortfarande på sjukhus med hjärnskador.

Landets segerrikaste kusk, Björn Goop, var inblandad i en våldsam olycka på Klosterskogens travbana i Norge den tredje april. Goop slungades ur sulkyn och slog i backen med full kraft. Han skrapade upp ansiktet och klagade på smärtor i ena handleden. Efter en läkarundersökning konstaterades två sprickor i vänsterhanden och ett uttänjt ledband i högra handen.

Vill förbättra säkerheten

Goop tvingades till vila i en månad men nu är kusken tillbaka och kör lopp igen. Efter de senaste månadernas olyckor reagerar Goop – han vill förbättra säkerheten på landets travbanor.

– Det är otroligt, det är fruktansvärt. Det är klart att man är medveten om vad som kan hända när man väl ramlar ur. Vi har allihopa ramlat ur någon gång under karriären av olika anledningar. Man kanske måste hoppa av eller något och det är klart att man slår sig, säger Goop i SVT:s Sportnytt och fortsätter:

– Något vi kuskar upplever som obehagligt är alla saker som finns på innerplan. Det finns startstolpar, betongfundament och sådana saker som vi helt enkelt vill ha bort så vi kan väja vid eventuell olycka eller om vi landar på innerplan.

”Stor respekt för djuret”

De styrande inom svensk travsport jobbar hela tiden med att förbättra säkerheten för kuskarna.

– Vi ökar säkerheten hela tiden med väst, väl genomgångna hjälmar, vagnar och utrustning och även hästarna sköts väldigt bra. Man har stor respekt för djuret, det ska man ha. En häst är väldigt stark och har väldigt mycket krafter i sig, säger Björn Goop i SVT:s Sportnytt.