Amatören: Är en drömtillvaro

TRAV

Miljardären Bengt Ågerup satsar hårdare än någonsin på travet.

Han har backat upp amatörtränaren Daniel Redén, 37, som har en drömtillvaro med ett stall fullt av exklusiva hästar.

– Jag kan inte ha det bättre, säger Redén som hoppas vinna med stallets Pascal Zet på V75.

Storhästägaren Bengt Ågerup är grundaren bakom biotech-företaget Q-Med (tillverkning av skönhetsprodukter). Efter drygt 20 år i företaget håller han nu på att avveckla sin andel. Bolaget värderades nyligen till 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Ågerup äger knappt 50 procent av aktierna som är under försäljning och det skulle i så fall ge honom 3,5 miljarder kronor.

– Jag vet att han håller på och säljer fast just nu är han på semester och sitter på någon alptopp någonstans, berättar Daniel Redén.

Tränaren: Drömtillvaro

Amatörtränaren är delägare och VD i hästbolaget stall Zet. Bengt Ågerup har satsat stenhårt genom åren och plöjt ner hundratals miljoner i travsporten. I somras fick han vara med om den största framgången hittills. Bengt Ågerup äger en fjärdedel i Muscle Massive som vann världens största treåringslopp, The Hambletonian, utanför New York.

– Det var såklart en höjdare och det är kul att det börjar komma tillbaka lite när han har satsat så hårt på travet, menar Redén.

Just nu tränar Redén 36 välstammade hästar på Furuby gård utanför Enköping. Han stortrivs med tillvaron och har de senaste två åren varit chef över rörelsen.

– Det är en drömtillvaro och jag kan inte ha det bättre. Bengt har gjort så mycket för mig och det är otroligt stimulerande att han har satsat på mig. Man måste våga om det ska bli något och jag har honom att tacka för mycket.

– Det har också gått bättre och bättre och vi har kört in 2,9 miljoner kronor i år. Det ser jäkligt lovande ut inför nästa år och vi har flera fina tvååringar. Men framförallt har vi 19 ettåringar som blir två år vid årsskiftet och som inte är upptagna på träningslistan ännu. Det är ruskigt fina hästar med bra härstamningar så det blir spännande. Vi hoppas och tror att vi kommer att synas ännu mer framöver, säger Daniel Redén.

”Hoppas det blir kul”

En av stallets reklamhästar är Russel Hill som har vunnit på V75 och sprungit in över 700 000 kronor bara i år. Han började sin karriär i USA och nu har Ågerup och Redén tagit hem ytterligare tre lovande unghästar från andra sidan Atlanten. Storsatsningen ökar alltså och de nya kanonerna är Hard Livin (har tjänat 3,8 miljoner kronor och var med i Hambletonian-finalen), Shaq Is Back (lär ha varit USA:s startsnabbaste treåring i år och har tjänat 3,1 miljoner och bland annat varit tvåa i Yonkers Trot), samt Stimulus (har tagit fem segrar och sprungit in drygt 700 000 kronor). Totalt äger stall Zet 80-talet hästar inklusive fölston. Av dessa finns åtta delägda hästar i träning i USA varav tre är passgångare. Dessutom har de två helägda fölston i USA.

– Jänkarna var lite ofräscha när de kom men nu ser de bra ut. De kommer att få samma upplägg som Russel Hill har haft och de har onekligen väldigt hög kapacitet. Jag hoppas och tror att det kommer att bli kul när de kommer ut framåt vårkanten.

– Sedan har vi även vårt nyförvärv Twigs Tiffany som känns jättebra och går mot en spännande säsong. Hon var ju trea i Oaks-finalen innan vi köpte henne, säger Redén.

– Bengt tycker att det är roligt med travet och är ute på gården rätt så ofta. När han har sålt sitt bolag lär han få mera tid över till travet och då hoppas jag att han kommer ut ännu mer och kör lite häst också.

”Känns jäkligt bra”

I V75 på Färjestad på söndag kan det bli nya framgångar för firma Redén och Ågerup. De har tre hästar till start sedan Pepita Zet har blivit struken. På förhand ser det ut som att en av dem kan vara med i segerstriden.

– Pascal Zet (V75-4) känns jäkligt bra och bör räcka en bit. Han var lite halvt ofräsch senast då han hade blivit trampad i hagen innan. Det kan ha varit därför han galopperade och Björn sa att han fuskade med travet men han var inte trött när galoppen kom. Hästen är åtgärdad efteråt och känns bra i jobben igen. I grund och botten har han visat att det är en riktigt bra häst så han borde kunna vara med där framme och tjäna bra pengar. Jag tror inte att han kan ta någon ledning utan vi riktar in oss på att köra felfritt och få en bra position. Det är min bästa chans på V75 och han är stark och passar bra över den långa distansen.

– Milton Zet (V75-7) känns bra och han är startsnabb så jag laddar vad som går då han måste ner till innerspåret. Det finns inga andra alternativ. Normalt sett duger han inte mot de bästa här utan han får försöka lifta med till en bra placering.

– Q.Forty Five (V75-7) har bra kapacitet men har problem med fräschören. Han känns jättebra i jobben och kommer att göra ett bra lopp. Läget är dock dåligt och Never Again blir svår att fälla men han kommer att tjäna fina pengar, säger Daniel Redén till Trav365.