Vann 800 000 kr – då bad han om ursäkt

Ägarens show i vinnarcirkeln: ”Jag måste säga att jag älskar Sverige”

Av: 

Trav365

Först showade stjärnan Thundering Blue på banan.

Sedan bjöd hästens ägare på show i vinnarcirkeln.

Det var brittisk klang och jubelföreställning när Stockholm Cup avgjordes på Bro Park på söndagen.

– Jag ber om ursäkt om jag är vulgär men vad är poängen med att äga en tävlingshäst om man inte får skrika: JAAAA! vrålade ägaren Clive Washbourn.

Med handicaptal 100 kom Thundering Blue till start i Stockholm Cup som svensk galopphistorias högst rankade häst. Han gjorde ingen besviken. Ridande Fran Berry följde planen och låg lugn långt ner i kön trots att andrahandsfavoriten Our Last Summer ryckte åt sig en stor ledning. Sakta men säkert smögs Thundering Blue fram längs railen och när han på upploppet fick spela ut sin enorma speed var konkurrenterna chanslösa.

– Han älskar när det är högt tempo och jag var aldrig orolig. Frank känner hästen väl och jag har förtroende för både honom och hästen, sa hästens tränare David Menuisier.

– En sådan här häst gör mitt jobb enkelt, inflikade segerjockeyn.

Bjöd alla på segerfesten

Femårige Thundering Blue har i år svävat upp som en av brittiska öarnas bästa hästar och starten i Stockholm Cup gjordes på väg mot Toronto och storloppet Canadian International på Woodbine. Därefter hägrar ett av galoppvärldens mest prestigefyllda lopp, Japan Cup, dit hästen har fått en inbjudan. Men fram till hästens nästa start vill det till att hans ägare Clive Washbourn sparar sin röst, för den var det inte mycket kvar av efter att han segerrusig vrålat ut sin glädje.

– Jag har förlorat min röst men jag måste säga att jag älskar Sverige. I det här landet lever ni livet som resten av världen borde göra det. Ändra inte på det! Gästfriheten här är enastående. Jag är ledsen att vi slog er i fotbolls-VM men ni har ett rättvist och fint samhälle, underbart! bubblade Clive Washbourn och tillade:

– Om någon vill komma och festa med mig kommer jag betala hela kalaset. Det spelar ingen roll om det kommer 300 personer. Vi kommer gå bärsärkagång!

Segern i Stockholm Cup var värd 800 000 kronor. Tvåa i loppet blev en annan brittisk gäst, Crowned Eagle, och tredjeplatsen gick till en tapper Our Last Summer.

Tysk speed talade segerspråk

I Tattersalls Nickes Minneslöpning blev det tysk seger. Wonnemond hade aldrig tävlat på dirt track tidigare men det visade sig inte vara något bekymmer för femåringen. När favoritduon Big Country och Plata O Plomo lekt rommen av sig i täten fick Wonnemond anfallsorder av mongoliske jockeyn Bayarsaikhan Ganbat och via ett starkt upplopp bärgades segerchecken på en halv miljon kronor.

– Hästen har en väldigt bra speed och det fick han visa i dag, sa Düsseldorf-tränaren Sascha Smrczek.

En halv miljon kronor var förstapriset också i Bro Park Sprint Championship och den segerchecken bombade Dina Danekildes Ambiance hem i överlägsen stil.

– Han är en otrolig sprinter och han känner sig som hemma på Bro Park. Senast han var här flög han också ifrån motståndet, sa segerjockeyn Rafael De Oliveira.

39 000 kronor på sju rätt

Segern i Upplands-Bro Kommuns Stora Pris gick planenligt till Wido Neuroth-tränade storfavoriten Boddy Bob sedan ridande Jan-Erik Neuroth hittat lucka mellan hästar in på upploppet.

Jan Björdals norske derbyvinnare High As A Kite tog hem Lanwades Stud Stakes med Rafael Schistl på ryggen och i Bro Park Festival Handicap reds Anna Schleusner-Fruhriep-tränade tyskan Summershine till seger av Oliver Wilson.

Grand Slam 75-omgången avslutades med Herbert Sachs Memorial och där skar Roy Arne Kvislas Heros Kalejs mållinjen som etta tillsammans med Per-Anders Gråberg. Det gjorde att sju rätt på GS75 betalade 39 379 kronor. För sex rätt fick man 464 kronor och fem rätt delade ut 50 kronor.


OLA JOHANSSON/KANAL75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!