”Tur att jag var elak när han var liten...”

Annika Goop om hur hon drillade Björn i unga år: ”Jag tvingade honom”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Annika och Björn Goop tillsammans häst efter en av alla stjärnkuskens segrar.

TRAV

Björn Goop, 41, är historisk som den svenske kusk som vunnit flest lopp genom tiderna.

Nu berättar mamma, Annika Goop, om hur studietvånget i unga år har hjälpt sin son till stora framgångar.

– Det var tur att jag var lite elak mot honom när han var liten, jag tvingade honom att lära sig franska, det har hjälpt honom mycket, säger hon.

Under måndagskvällen, på Mantorpstravet, skrev 41-årige Björn Goop in sig i i historieböckerna som den svenske kusk som vunnit flest lopp, 6 746 stycken.

– Det är något som fått komma när det kommer och om det kommer. Det är ingenting jag gått och siktat på, men självklart är det jättestort för mig, sa Björn Goop efter det historiska segerloppet enligt Travronden.

”Gör hans prestation nästan större”

Vem som hade rekordet innan? Björns pappa, Olle Goop.

– Det är ju helt otroligt att han lyckats med så mycket segrar. Men samtidigt är det mer trav än någonsin nu, det är tävlingar varje dag. För Olle, på den tiden, var det trav på Åby på torsdagarna och kanske Rättvik på helgerna. Det gör nästan hans prestation större. Olle tyckte det var roligt att Björn lyckades med det här, men samtidigt tror jag att han gärna hade haft det där rekordet, säger Olles fru och Björns mamma, Annika Goop.

Hon fortsätter:

– Björn kommer säkert hålla på länge till och passera 7 000 segrar…

”Jag hyrde in lärare”

Men vi tar det från början. Då ville inte Annika att sonen Björn skulle gå i pappa Olles fotspår och börja med travet.

– Nej, jag tyckte inte det. Jag ville att han skulle få ett bra yrke och ha travet på annan basis, men nu blev det ju inte så. Han blev ingen advokat eller så, men han trivs ju med det här och valde nog rätt.

Som barn tvingade Annika Björn att lära sig franska då Olles dröm var att bli travtränare i Frankrike.

– Det var tur att jag var lite elak mot honom som liten. Jag tvingade honom att lära sig franska. Jag hyrde in lärare och vi hade även franska barn som bodde hos oss på somrarna, som nu är travtränare i Frankrike. Det var en baktanke på att Olle ville till Frankrike. 

”Var nog rätt bortskämd”

Björn har skördat fina framgångar i Frankrike, både som kusk- och tränare. Han har kommit in i den franska travsporten väldigt bra, mycket tack vare att han pratar språket flytande.

– Det är min förtjänst, säger Annika med ett skratt.

– Om jag nu gjort något som varit bra i hans karriär, inflikar hon.

– När Olle och jag var på trav på Åby på torsdagarna så hade vi en fransk utbytesstudent som var barnvakt till Björn och samtidigt pluggade hon franska med honom. Det var faktiskt bra! Sen ska det läggas till att Björn är en språkbegåvning. Han pratar tyska, franska och italienska flytande. 

Hur började travkarriären för honom?

– Han hade en ponny, men han var nog rätt bortskämd, det var nog någon annan som skötte den, så körde han den i lopp. Men det var en rätt så ”trökig” ponny, så han tog sig väl knappt runt.

Men Björn lade inte ner.

– Han är en otroligt ambitiös person, nästintill pedant i allt han gör. På så sätt är han speciell. Men jag tror att många som är riktigt bra på något har de egenskaperna. Han är väldigt rättvis i allt han gör.

”Han har talang för nästan allt”

I ett pressutskick under måndagskvällen berättade Björn att pappa Olle varit ”världens snällaste”.

– Björn är väldigt omtänksam och snäll, men det är Olle också. Jag tror aldrig Olle har klagat på honom eller höjt rösten mot Björn. Aldrig någon gång! Vi är en rätt snäll familj.

Men det hade kunnat bli något annat än trav för Björn, spekulerar Mamma Annika.

– Han har talang för nästan allt han tar sig för. Han spelar golf kanske två gånger per år, men håller sig kvar på sitt handicap runt tio. Allting förändrades när Olle köpte Lökene Gård (där Stall Goop håller till än i dag).

– Då fick vi flytta ut från stan till landet. I stan fanns mycket andra intressen, men på landet fanns inte så mycket mer att göra än att gå till stallet. Hade vi bott kvar i stan är jag inte säker att det blivit hästar för Björn. Jag tror inte det. 

– Lika när han fick chansen att köra Carolinas Mystic i StoChampionatet (som Björn vann med) utan den chansen vet man ju inte hur det hade gått. Men nu blev det som det blev och han är lycklig med sitt arbetsliv, säger Annika Goop.

Björn Goop tog sin första kuskseger 1994 med Scotch Ville. Genom åren har han bland annat vunnit Elitloppet med stallets egna Conny Lobell, Timoko vid två olika tillfällen och Prix d’Amérique med Readly Express 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!