”Äntligen lyckades det”

TRAV

Jockeyn vann norska galoppderbyt.

Sveriges ledande galoppjockey har aldrig vunnit ett derby.

Men på söndagen kom triumfen för Per-Anders Gråberg.

Segern i norska derbyt med Old Pal var efterlängtad.

– Jag har provat många gånger och varit nära i både Sverige och Norge. Äntligen lyckades det.

38-årige Per-Anders Gråberg har vunnit många tunga lopp och staplat segrar på hög. Champion i Sverige de senaste fem åren och för något år sedan även segerrikast i Skandinavien.

Söndagen 26 augusti 2012 kan han nu skriva in i sin bok som dagen då han hemförde sitt första derby. Platsen var Övrevoll utanför Oslo och segerhästen Old Pal var påpassad trots att han testade derbydistansen för första gången.

Per-Anders Gråbergs häst var streckad på 49 procent av systemen på V64. Årets svenske derbyvinnare Boman med Fredrik Johansson i sadeln var markerad på 50 procent. Delat favoritskap med andra ord.

"Spurtade som en vind"

Per-Anders Gråberg smög invändigt med Old Pal som bara försvann ifrån motståndet när luckan kom i början av upploppet.

– Han spurtade som en vind. Jag trodde på god chans på förhand med den här hästen som egentligen gjort allt rätt. Jag fick en fin löpning. Det var inte enligt planen att stallets andrahäst Camomilla skulle ta ledningen. Men så blev det och det blev en bra rygg att följa. Sedan bröt den ut genom slutsvängen och jag fick fritt invändigt. Det löste sig väldigt bra, säger Per-Anders Gråberg på telefon någon timme efter loppet.

Boman spurtade bra till andrapriset för Fredrik Johansson men sågs aldrig med chans. Old Pal var helt överlägsen denna viktiga dag.

Segern i Norskt Galoppderby var värd 680 000 kronor. Old Pal tränas av dansken Niels Petersen som Per-Anders Gråberg firat stora framgångar tillsammans med.

Dåligt val av Gråberg...

Även det penningmässigt tyngsta loppet den här söndagenm Marit Sveaaas Minneslopp med drygt 900 000 kronor i förstapris, gick till en häst tränad av Niels Petersen.

Fjolårets vinnare av Stockholm Cup, Bank Of Burden, vann mycket enkelt för Rafael Schistl.

Per-Anders Gråberg igen:

- Tyvärr valde jag bort Bank Of Burden för en annan häst från stallet i det loppet men det är sånt man får ta. Nu ser jag fram emot nästa storlopp som är Stockholm Cup om 14 dagar. Vi har bra form i stallet och jag ser fram emot att rida Bank Of Burden i Stockholm.

Vad händer i kväll i Oslo?

– Jag har hela familjen uppe här så vi stannar för middag här i kväll och så åker vi hem i morgon. Det är en väldigt skön känsla att vinna norskt derby. Jag vill gärna vinna ett svenskt också - men ett derby är alltid ett derby.

Mikael Wikner/Kanal 75