– Tråkigt om man inte tror på Iceland

Uppdaterad 2012-03-30 | Publicerad 2012-03-29

Stefan Melander och Iceland.

Efter en hård och tuff vinter i Frankrike.

Nu är Iceland tillbaka i Sverige – och ska direkt vinna på V75.

– Det vore tråkigt om man inte skulle tro på Iceland men jag tror Quarcio du Chene vinner, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

I slutet av 2011 och i början av 2012 valde Solvallaprofilen Stefan ”Tarzan” Melander att matcha sin häst Iceland på Vincennes travbana i Paris mot världens tuffaste hästar. Det slutade med fiasko.

Iceland gjorde sex starter på Vincennes kolstybb och tjänade enbart 50 000 kronor. Direkt när hästen lämnade Frankrikes huvudstad gick det bättre. För tre veckor sedan var Iceland mycket tapper som femma i miljonloppet Criterium de Vitesse där han ledde fram tills kort före mål.

På lördag får den svenska travpubliken återigen se 2010 års Elitloppsvinnare på hemmaplan. På Jägersro startar hästen i den andra delfinalen av Olympiatravet där han slåss mot fem andra topphästar. Tränaren är förväntansfull inför lördagens lopp och tror att hästen kommer tillbaka till Sverige med fin form.

– Jag fick lite rätt med det här med banan. Iceland behöver otroligt bra fäste för att prestera, och banan på Vincennes den här vintern har inte varit bra och det har varit en stor bov i dramat. Han gick otroligt bra senast, de var fem på linjen och han ledde nästa hela vägen. Han var först bara kort innan mål och jag var nöjd med honom. Han har känts otroligt fin i år, jag hoppas han är lika bra på lördag men det är ett otroligt trevligt lopp som publiken får se, säger ”Tarzan”.

”Björn häst svårslagen”

Iceland reste från Frankrike under onsdagen och kom fram till Malmö under torsdagsmorgonen. Nu pågår de sista förberedelserna inför urladdningen på lördag.Melander har analyserat loppet – och tror att Björn Goop vinner med Quarcio du Chene. Men han känner sig inte slagen på förhand då Iceland lottades till spår ett bakom startbilen.

– Det låter på Björn som att hans häst är svårslagen, sen är Joke Face en fin häst men han kanske behöver något lopp till. ”Svanen” lät också jävligt sugen med Wishing Stone, den var han nöjd med. Det är svårbedömt för mig, det är ett tråkigt ord att använda men det är så. Läget är perfekt och jag tror han gör ett bra lopp, sen får vi se hur långt det räcker.

Vill du se din häst i ledningen?

– Örjan får köra som han vill, det går inte att bestämma över honom. Blir banan bra går han barfota, hoppas banan är bättre än på Solvalla för då ska det gå att köra barfota runt om.

Vad kommer han tävla med för huvudlag?

 – Skulle jag vara tvungen att säga något i dag skulle jag sätta på helstängt, men Örjan får bestämma.

Hur skulle du ha resonerat som spelare?

– Det kostar inte så mycket att ta alla och det vore tråkigt om man inte skulle tro på Iceland. Spikar man inte Björns häst ska man nog ta med honom. Men det är som sagt lite svårbedömt, säger Stefan Melander till Trav365.