”En blandad Örjankompott”

TRAV

Trippelvinst på V75.

Men också en rejäl bortkörning.

Örjan Kihlström bjöd på himmel och helvete.

I mina ögon är Örjan Kihlström landets bästa kusk. Han har en enorm förmåga att köra efter hästarnas kunnande. Kihlströms samspel med hästarna är unikt. Han får dom prestera maximalt utan att använda körspöet som hjälp.

Allra bäst är Kihlström när förstapriset är över hundratusen kronor. Gårdagen inleddes med att Kihlström körde bort storfavoriten, Nantucket, i V75-1. Ekipaget kom till spets efter 700 meter, utan att offra kraft, och såg oslagbar ut genom hela loppet. Men i sista sväng gjorde Kihlström misstaget att koncentrera sig på hästen i rygg och drog ned på tempot. När sedan vinnaren, Harry Haythrow, fick fritt fram och attackerade på upploppet så kunde inte Nantucket tända om och växla tempo. Kihlström tog på sig förlusten men ytterst snöpligt och onödigt för en stor del av V75-spelarna.

l l l 

Vinnaren av V75-1, Harry Haythrow, gjorde i går sin tjugotredje start på raken inom V75. Två av dessa har slutat med vinst och i arton av dem har han tjänat pengar. Imponerande. I går gav Johan Untersteiner Harry Haythrow det smyglopp(tredje inner) som han ska ha och segern blev säker. Senaste vinsten för Harry Haythrow kom för precis ett år sen. På V75 i Rättvik.

l l l 

Efter magplasket i V75-1 repade Kihlström mod och vann den andra avdelningen med Roger Walmanns,  Candor Hall, efter typisk Kihlströmstyrning där han väntade med attacken in i det längsta.

Ny triumf för Kihlström/Walmann blev det i V75-5 när Future L ove spårade från start till mål. Mest imponerande i Kihlströms trippel var Balticas Yahoo(V75-6), som trots dödens i tufft tempo var överlägsen. Om Balticas Yahoo kan hålla ordning på ben och humör väntar fler vinster.  Kihlströms resultat i de sju V75-lopp han körde i går; 2-1-3-3-3-1-1-0.

l l l 

Amaru Boko har sett ut som en skadeskjuten kråka i årets tre första starter. Men i gårdagens gulddivision(V75-3) visade han upp sig från sin bästa sida. Jorma Kontio körde direkt till spets och sen var loppet över. Amaru Boko har kunnande att bli en toppsprinter men då krävs det att fysiken och psyket står pall.

Loppets favorit, Friction, som gjorde debut i gulddivisionen, fick en jobbig resa men höll starkt till bronsplats. Björn Goop fick chansen bakom Ingela Erikssons Edolles Malte, i V75-4. Goop tog direkt hand om kommandot och sen var loppet en ren transportsträcka. 

Edolles Malte hade vunnit även om han startat med tjugo meters tillägg.

 l l l 

Gårdagens clou var V75-7, ” Sommartravets final” med en halvmiljon kronor till vinnaren.  Per Lennartsson körde ett optimalt smyglopp med Highlight Brizard, som startade från 40 meters tillägg.

Highlight Brizard svarade med att tämligen enkelt avgöra på upploppet. Femton ekipage hade kunnat vara med men bara fjorton tränare var intresserade att tävla om den feta prischecken. Och ändå klagas det på att prispengarna är för dåliga i svensk travsport.

Johan Edlund