Här slår stjärnan nytt världsrekord

Sebastian K. när han vann på nya världsrekordet 1.07,7/1609a på tusenmetersbanan Pocono Downs.
Sebastian K. när han vann på nya världsrekordet 1.07,7/1609a på tusenmetersbanan Pocono Downs.

STOCKHOLM. Sebastian K. krossade världsrekordet alla kategorier i en häftig uppvisning.
Han utklassade den amerikanska eliten och vann på den häpnadsväckande tiden 1.07,7/1609a på Pocono Downs.
– Det här är otroligt stort. Sebastian K. är världens bästa häst, säger Åke Svanstedt

Sebastian K. och Åke Svanstedts segertåg i USA fortsätter.
Natten mot söndag svensk tid hade duon en hejdundrande uppvisning på tusenmetersbanan Pocono Downs i Pennsylvania. Från spår sju bakom startbilen öppnade Sebastian K. blixtsnabbt och flög till ledningen kort efter start. Han inledde med hiskeligt snabba 1.05,1 de första fyrahundra metrarna och drog sedan i ett mördande hårt tempo loppet igenom. Sebastian K. gav aldrig konkurrenterna skuggan av en chans och in på upploppet ryckte Åke Svanstedt undan och körde för världsrekordet. Den svenskfödde stjärntravaren kom i mål på 1.07,7/1609a vilket är en rejäl förbättring av det tidigare världsrekordet som Market Share hade på tusenmetersbana på 1.08,6.
"Körde för världsrekordet"
Ingen annan travare i världen har varit i närheten av den här tiden oavsett bantyp. Ett par hästar har tidigare sprungit världsrekord på milebana, 1.08,5, bland annat Giant Diablo.
– Jag började köra för världsrekordet redan åttahundra meter kvar för han kändes så bra då. Jag förstod att han skulle kunna slå världsrekordet för han var så fin senast och hade kunnat slå världsrekordet redan då om jag hade kört för det. Jag tyckte att det var läge för det idag. Det var en kanonfin bana och varmt och hästen var så fin. Alla förutsättningar var bra, säger Åke Svanstedt.
– Det är klart att det här är otroligt stort. Även om jag har vunnit många lopp där prissumman har varit högre tidigare så är det jättestort att köra världsrekord. Amerikanarna älskar att se bra prestationer och det smäller högt med världsrekord här borta.
–Det är bland det största jag har varit med om i karriären. Sebastian K. är världens bästa häst för det är inga duvungar han möter här. En sådan som Modern Family som var tvåa nu är en mycket bra häst, säger Svanstedt.
Kanada nästa
Tvåa i mål på behörigt avstånd blev Modern Family. Trea blev Arch Madness och fyra Market Share. Segern var värd cirka 330 000 kronor och det var Sebastian K.:s fjärde raka triumf i USA där han fortfarande är obesegrad.
–Hästen känns mycket bättre i år än mot förra året och har tagit loppen bra. Det har inte varit några komplikationer utan han har känts så fin hela tiden, säger Åke Svanstedt.
Nästa start för Sebastian K. blir i Kanada i försöken till Maple Leaf Trot som körs på Mohawk den 11 juli.

Kanal 75 / Michael Carlsson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!