Trav

En omgång att minnas

TRAV

Omgången på Kalmar såg grå och trist ut på förhand.

Sportsligt kittlade inte mycket.

Men gårdagen innehöll en hel del att minnas.

Johan Edlund.
Johan Edlund.

V75 på Kalmartravet i mitten av februari brukar sällan ge några bestående ögonblick. Men i går var det annorlunda. Jag tar det från början:

V75-1: Ett alltför högt tempo för tät­hästarna gynnade Naglo’ del Nord som länge långt bak i kön men när Veijo ­Heiskanen valde att attackera syntes det ­direkt att vinsten var hans. Naglo’ del Nord vann mycket bekvämt och såg fin ut.

V75-2: Det var nog många V75-spelare som var mycket frågande och några kanske också svor uppgivet när Erik Adielsson efter 600 meter släppte ledningen med Flex Lane till värsta konkurrenten, Staro Hollywood. Var det inte att ge upp loppet? Jo, i de flesta fall är det så men nu gjorde Adielsson bedömningen att vinstchansen var större att sitta i rygg på favoriten än att ha denne utvändigt om sig. Och visst, Flex Lane fick luckan i början av upploppet och avgjorde knappt och Adielsson hyllades som ett geni men det hade varit betydligt hårdare ord om Flexi Lane fastnat med krafter bakom ledaren.

V75-3: Lars I Nilsson blev gårdagens mest framgångsrike tränare med en dubbel till stallet. Förutom Flex Lane är Nilsson också mannen bakom Dream Takes Time som spårade hem V75-3, dock utan att det gnistrade om honom i målfasen. 

Nilsson gör ett gott jobb med sitt material och hans hästar ser alltid pigga och välmående ut.

Sviktande självförtroende

V75-4: Hemmatränaren Fredrik Persson körde in över tio miljoner kronor och tog 105 segrar 2012 men de senaste åren har siffrorna inte nått samma nivå. Som kusk har Perssons självförtroende sviktat och det blir allt vanligare att han sätter upp andra kuskar bakom sina hästar i större sammanhang. Jag förstår honom – en tvivlande kusk lyckas sällan. I går fick Johnny Takter chansen bakom Folli i V75-4 och lyckades med liten marginal försvara innerspåret till spets för att sedan vinna enkelt.

Jag är inte säker på att Fredrik Persson vunnit med Folli i går.

Utmärkt taktik

V75-5: Tomas Dalborg körde ett taktiskt utmärkt lopp med Siri Lock. Först snabbstart till ledningen och väl där ett perfekt tempo som gjorde det svårt för konkurrenterna att ta initiativ. 700 meter från mål satte Dalborg in ett ryck som chockade motståndarna och gav 30 meters ledning. Det var stumma ben för Siri Lock över upp­loppet men försprånget räckte.

V75-6: Torbjörn Jansson körde som om han satt bakom en överlägsen häst i V75-6 och han visste vad han gjorde för Geisha Sund var i särklass. Jansson provade för spets efter 500 meter, fick svar av Lovely Buv men fortsatte ändå att hålla tempot uppe. 600 meter från mål var Geisha Sund först och resten var uppvisning.

V75-7: Djali Boko har alltid visat hög kapacitet men alltför sällan fått visa det. I går hade han en bra dag och var riktigt imponerande. Per Nordström körde tufft för att få kommandot men det störde inte Djali Boko det minsta som bara var bäst.

Om Djali Boko bara får ordning på sina nerver kommer hans framtid att vara ljus.

Johan Edlund

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!