”Det är årets lopp – bättre än Elitloppet”

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Det är årets lopp – bättre än Elitloppet.

Har jag slagit skallen i något hårt?

Inte alls. Jubileumspokalen blir ett ­galet race.

Och jag tror norrmännen får jubla högst på Solvalla.

Vi har i flera månader surrat, spekulerat och tänkt om Jubileums­pokalen på Sol­valla. Massor av stjärnhästar har varit aktuella, men man vågade inte tro på att alla skulle komma. En föll bort. Solvato, som valde Åby Stora Pris. I övrigt är ­Europas bästa fem­åriga hästar med och loppet på onsdag som lockar med en miljon kronor till vinnaren blir årets höjdpunkt för mig.

Fräscha, färska hästar och i stort sett hela startfältet har potential att gå hur långt som helst. Rutinerade hästar gör upp mot roliga uppstickare – det är just det som gör det hela så fascinerande och räkna med ordentlig fartfest.

Tror på Tore

Vem vinner då? Svårtippat, men Solvallachefen Tore Fyrand har sagt till mig flera gånger att segern går till Norge, i form av Support Justice, och jag tror att han får rätt. Hästen har imponerat enormt och var oerhört tapper näst senast bakom B.B.S.Sugar­- light och nu talar spåret till hans fördel. Just positionerna blir så avgörande i ett sådant här lopp. Nyss nämnda Sugarlight är rysligt bra och skulle han komma till ledningen blir han svårslagen men i mina ögon är han lite sårbar med tanke på att spåret blev risigt.

Jeppas Maxi snackar många om, men honom tror jag inte ett smack på. Han har inte sett rolig ut på sistone och nu är motståndet hårdare än någonsin. Man ska passa sig för att gå emot en häst som har sex raka segrar, men jag skulle bli väldigt förvånad om han slutade topp tre.

Alla ska dit

”Årets häftigaste travkväll” har Solvalla döpt arrangemanget till, och det kan man lugnt säga. Jubileumspokalen, Sto-EM, legendloppet med Stig H med flera och 30-årige Mack Lobell tillbaka på Solvalla med sin kusk John Campbell. Behöver jag säga mer?

Alla som har ett travintresse borde befinna sig på huvudstadsbanan på onsdag.

Till sist: För några veckor sedan var det svenska folket inte värda 50 öre och han bad en journalist dra åt helvete. I lördags vägrade han uttala sig för trav-tv, men 30 sekunder efter Commander Crowes seger i Åby Stora Pris fick de svenska tv-tittarna se en gråtande Fabrice Souloy i tv-intervju. Inte nog med det – i söndags fick han pris som ”Veckans glädjespridare” och jag vill bara spy.

Vad ger detta svensk travsport?

Tänk om en liten amatör fått priset, det hade varit årets grej för den personen. Nej usch, finner inga ord för vad jag såg i söndags. Fram med hinken!