”Då är det bara Grosbois som är större”

Julmyra Horse Center vill bli näst störst i Europa

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Julmyra Horse Center

TRAV

240 hektar och investeringar på 120 miljoner kronor.

I framtiden vill Julmyra Horse Center bli näst störst i Europa.

– Bara Grosbois i Frankrike kommer vara större, men det ägs av PMU och franska staten så det går inte riktigt att jämföra, säger VD:n Geir Pedersen.

Julmyra Horse Center är en träningsanläggning för framför allt travhästar belägen i Heby Kommun – en av Sveriges största travträningsanläggningar.

Där huserar i dag travtränare som Reijo Liljendahl, Björn Röcklinger, Ville Karhulahti och Thorsten Tietz. 2017 var det också där som den franske världsstjärnan Bold Eagle höll till i samband med Elitloppet.

Snart kommer också travtv-profilen Patrik Fernlund med sin sambo Jasmine Ising att ta plats på Julmyra Horse Center, då Trav365 tidigare under måndagen kunde avslöja att duon blir ansvariga för den stora unghästsatsningen som entreprenören Leif Bengtsson står bakom.

Julmyra Horse Center, med sina 240 hektar, har vuxit rejält de senaste åren – och de vill bli ännu större.

”Säkert investerats 120 miljoner kronor”

För att sköta Julmyra Horse Center på ett högkvalitativt sätt för de tränare som huserar där så är det i dag fem heltidsanställda på plats, under ledning av VD Geir Pedersen. Pedersen köpte sina första tomter vid Julmyra som en ren investering hösten 2007, för att sedan under 2016 köpa 60 procent av anläggningen. Sedan slutet av 2016 är Gelba fastigheter 5 AB den största ägaren av Julmyra Horse Center, då de äger 91 procent.

– Sedan de kom in så har investeringarna bara fortsatt, de har köpt till grejer och utvecklat träningsanläggningen mycket och på bara den perioden så är det över 25 miljoner kronor som lagts in i nya faciliteter och träningsanläggningen, berättar Geir Pedersen och fortsätter:

– Bara från 2010 så har det säkert investerats 120 miljoner kronor i infrastruktur, ridhus, travanläggningar, nya stallar, och sedan har vi köpt existerande gårdar och lägenheter på området för att kunna tillstå nya hyresgäster med bostäder, både till sig själva och sin personal. Vi tycker det är viktigt att kunna erbjuda hela paketet.

Varför har Julmyra Horse Center blivit så eftertraktat?

– Vi har varit väldigt noga med flera ting, vi har investerat i nya stallar och byggt upp successivt och det vi har gjort har vi gjort ordentligt, det vill jag lova.

”Kommer bli kanonfint”

Något som Julmyra Horse Center värdesätter högt är att erbjuda bra träningsmöjligheter, oavsett årstid och tid på dygnet.

– Det vi har lagt mycket pengar och kraft på är att vi vill ha träningsfaciliteter som alltid är i bra skick, sommar som vinter, och de tränare som är här ska veta att de kan träna. Träningsanläggningen ska vara bra året runt, alla timmar på dygnet, och vi håller banorna här som sommarbana året runt. Det har vi satsat mycket resurser på, och de ska kunna lita på att vi fixar det. Det hjälper inte att jag säger till tidningen att det är bra, det ska vara bra också och de ska visa sig genom att hästarna som tränar här vinner lopp.

Hur ser det ut hos er i dag?

– Förutom Reijo Liljendahl, Björn Röcklinger, Ville Karhulahti och Thorsten Tietz så får vi snart upp en ny tysk tränare, och sedan har vi också en lärling i Jimmy B Dahlman som hyr en liten gård här och samarbetar med Ville Karhulahti och han tar snart ut licens. Sedan har vi fler på gång, men jag vill inte gå in på det just nu. Jim Oscarsson har flyttat härifrån och det är där som Patrik Fernlund och Jasmine Ising ska hålla till, och vi håller på och rustar upp där nu och det kommer bli kanonfint.

”Gått ganska fort redan”

Hur stora ska ni bli?

– När Patrik och Jasmine är inne så är vi uppe i cirka 250 hästar, och vi har tillstånd till att ha 500 hästar på Julmyra, och när och om vi kommer dit så tror jag vi är Europas näst största travträningsanläggning, och då är det bara Grosbois i Frankrike som är större men de ägs av PMU och franska staten och här sitter vi helt privata så jag tycker inte riktigt det går att jämföra. Det finns stora möjligheter här och även om vi rent boxmässigt är fullbelagda när Patrik och Jasmine flyttat in så har vi både tomt och areal för att bygga fler boxar, 250 stycken till om så behövs.

När vill ni vara Europas näst största travträningsanläggning?

– Det vet jag inte, jag tycker det gått ganska fort redan på bara några år. Det krävs också mycket investering och pengar, och man ska orka med hela vägen också. Men vi har bra ordning på det och när vi är uppe i den volym som vi är i dag är det viktigt med avkastning rent ekonomiskt också. Bara den satsning vi har gjort med att ha banorna i toppskick så kostar det ganska mycket pengar och då måste du ha ett antal tränare som betalar för att träna också.

Hur känns det ute på Julmyra Horse Center i dag?

– Jag tycker det gått hyffsat bra, man kan alltid önska sig att det går lite bättre men det är inte bara en tränare som gör det bra utan alla som är här gör det bra efter sina förutsättningar och det får vi ta som att anläggningen de har att träna på är bra, säger Geir Pedersen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!